CHP İzmir Raporu

CHP İzmir Raporu

Adem Nakçı yazdı

CHP bugün aday tanıtım toplantısı yapacak. Bu toplantı için hazırlık yapılırken halen İzmir'deki adaylarla ilgili tartışmalar devam ediyor. Seferihisar adayı çekilirken, Buca için yoğun muhalefet var. Bırakın seçim stratejisini örgütlerin çoğu başta adaylar olmak üzere sürecin gidişatına isyan boyutunda tepki veriyor. Balçova, Bornova, Konak, Çiğli ve Güzelbahçe ilçelerinde örgüt tüm gücüyle adayların arkasında durup saha çalışmalarına başladı. Bu ilçelerden Güzelbahçe'de muhalif yapı olsa da bu konuda örgüte sahada daha çok iş düşüyor.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki örgütü sahaya indirecek aday sayısı maalesef hezimet olarak kabul edilen 2014'ün bile gerisinde. Bu seçim sürecinde CHP'nin en büyük handikabı olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumun toplanması için örgütleri harekete geçirmesi gereken unsurlarda aşırı bir sessizlik içinde izliyor. Birçok ilçede atanan ilçe başkanı ile birlik fotoğrafı çekildi. Nedense bunlarda bile aday adaylarının tamamı yer almadı.

Bundan önceki dönemlerde CHP İzmir İl Başkanları Alaattin Yüksel, Kemal Karataş, Rıfat Nalbantoğlu, Tacettin Bayır, Bedri Serter dönemlerinde seçim çalışmalarını yakından takip ettim. Hepsinde bir strateji vardı. Çalışma için sahada ekipler koordine ediliyordu. 8 ilçenin kaybedildiği 2014 döneminde beğenmeseniz bile bir strateji bir program vardı. Bugün adayların belirlenmesinin üzerinden en az 10 gün (son PM toplantısını baz alarak ifade ediyorum) geçmesine rağmen halen İl Başkanlığı'nın hazırladığı bir planlama yok. Bırakın planlamayı aday belirleme sürecinin yönetimi sırasında yapılan hatalardan dolayı birçok ilçe adeta ikiye bölünmüş durumda.

Bu çerçeveyi çizdikten sonra gelelim ilçelerin durumuna;

Seçime en hazır örgütler Balçova ve Konak ilçeleri. Balçova'da mevcut Başkan Mehmet Ali Çalkaya'nın adaylık açıklaması muhteşemdi. Örgütü sürekli diri olan Balçova'da seçim sonucunda fark olur.

Konak'a gönderilen Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ile İlçe Başkanı Çağrı Guruşçu iyi bir sinerji yakaladı. Burada da oylarda artış yaşanır.

Çiğli'de İlçe eski Başkanı olan Utku Gümrükçü'nün yönetiminin görevde olması avantaj. Burada da örgüt başarılı bir çalışma örneği gösteriyor. Gümrükçü'nün adaylık sonrası yaptığı ilk açıklamada toplanan kalabalık ile bu fark sahaya yansıdı.

Bornova'da Belediye Başkan değişikliğine gidildi. Burada 2009-20014 döneminde belediye başkanlığı yapan İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın desteklediği Mustafa İduğ aday gösterildi. Burada da örgütte ciddi sorun var. Yedeklerin katılması ile ucu ucuna var olan bir ilçe yönetimi var. Belediye Meclis üyesi listesi buradaki seçimi şekillendirecektir. Mevcut Belediye Başkanı Olgun Atilla'nın adaylığına karşı siyasi etiğe uymayan çalışma yapmaya kadar giden bölünmenin tek çözümü bu listenin adaletli yazılması ile olur.

Karşıyaka adayı Dr. Cemil Turgay, daha önce ilçe yönetiminde görev yapması ve kentte tanınan bir isim olması nedeniyle Karşıyakalıların "ithal aday istemiyoruz" itirazlarını geride bırakacak bir isim. İlçeye yaptığı ilk ziyarette toplanan kalabalıkta bunun en büyük göstergesi oldu. Burada mesele seçimi kazanmak değil, CHP-AK Parti arasındaki makasın ne kadar açılacağı. Cemil Turgay'ın bu farkı açacağına inanıyorum.

Gazemir'de başkan değişikliğine giden bir başka ilçe. Burada ilçenin efsane belediye başkanlarından Abdullah Arda'nın torunu Halil Arda aday gösterildi. Arda; hem ailesinin adı, hemde Seydiköylülük avantajı ile yola çıkıyor. İlçe siyasetinde 40 yıldır olması da bir diğer avantajı. Kendini özel olarak tanıtmasına gerek yok. Ordaki tek sıkıntı mevcut Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol'un başka partiden aday olması ile yaşanabilir. Yakından tanıdığım Halil İbrahim Şenol'un başka partiye geçmesine ihtimal vermiyorum. Ayrıca Ak Parti'nin meclis listelesini oluşturmada sıkıntı yaşadığı dedikoduları var. Bu durum Arda'nın elini daha da rahatlatır.

Buca'da ilk adayın PM'den geçmemesi, ardından belirlenen Suat Nezir ismi örgütte yeterince destek görmüyor. Özellikle bu isim ile ilgili CHP Genel Merkezi'ne  ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Tunç Soyer'e çok fazla şikayet gitti. Bu şikayetlerin temelini yetersizlik ve Nezir'in tüm ailesinin AK Parti'ye çalışması içeriyor. Özellikle ikinci kuşaktan kuzeni olan İsa Nezir'in Ak Parti Buca adayı Mustafa Arslan'ın bizzat sağ kolu olarak çalışması ve göçmenlere bu isim üzerinden gitmesi dile getiriliyor.

Karabağlar ilçesinde de mevcut Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nun adaylığı tartışılıyor. Burada geçtiğimiz dönemi başarısız geçirdiği, devlet memuru mantığı ile sabah 8:00-17:00 saatleri arasında mesai yapması kulislerde en çok konuşulan konu. Şikayet edilen bir diğer konu ise 5 yıllık görev süresine rağmen Karabağlar'da halen tanınmamış olması isminin silik kalması. Burada da Meclis üyesi listesi kilit öneme sahip. İç hesaplaşmaya gider bazı isimleri silerse ve etnik mezhepçilik yapılırsa mağlubiyet kaçınılmaz.

Seferihisar, Menemen, Karaburun, Foça ve Menderes ilçelerinde aday isimleri tartışılıyor. Buradaki adayların yeterince tanınmaması parti kulislerinde gündemde. Özellikle Foça'da bir kaç oy ile aldığı belediye başkanlık koltuğunu her dönemde fark atarak kazanan CHP ile diğer partiler arasında derin bir oy farkı oluşturan mevcut Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'ın desteği olmazsa deneyimli bir siyasetçi olan Cumhur İttifakı çatısı altında MHP rozeti ile seçime girecek olan Serdar Mersin'in kazanmasa dahi aradaki farkı eriteceği konuşuluyor.

Seferihisar'da da aday ismi konuşulsa da mevcut belediye başkanının İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olması nedeniyle bu sorunun seçimin kazanmasına etki etmesi bekleniyor. Burada tek handikap bir kaç aday adayının DSP çatısı altında birleşerek seçime gitmesi olur.

Aliağa, Kemalpaşa, Ödemiş, Bergama ve Kınık'ta ittifak nedeniyle siyasi sıkıntı yaşanacağı düşünülüyor. Bu ilçelerde CHP geçtiğimiz dönem gibi ayrışma yaşamaz ise ve aday adaylarının bazıları başka partiler den seçime girmezse sıkıntı yaşanmayabilir.

Tire ve Kiraz'ın İYİ Partiye verilmesi buradaki CHP tabanında iyi karşılanmadı. Zaten Kiraz'da tek aday adayı olan ve aday olması beklenen Salim Özkarakaş DSP saflarından seçime girecek. Tire'de ise mevcut Belediye Başkanı Tayfur Çiçek için DP'den seçime gireceği iddiası var.

Bayındır'da mevcut Belediye Başkanı Ufuk Sesli yeniden aday. Burada Sesli için halktan uzak siyaset yaptığı eleştirisi var ki bu eleştiri CHP için en büyük handikap. Ak Parti'nin adayı olan ilçe eski başkanı Uğur Demirezen'de tam aksi halkla daha içiçe bir görüntü sergiliyor. Bu kentte CHP'li başkanın çok çalışması gerekiyor. 

Yarımadayı oluşturan, Narlıdere, Güzelbahçe, Urla ve Çeşme'de ise CHP oyları açık ara önde. Çeşme'de CHP'den  uzun süre belediye başkanı görevini yürüten Faik Tütüncüoğlu'nun partisinin adayı olan ve kendi döneminde de meclis üyesi olarak görev yapan "Bizim Eko" lakaplı Ekrem Oran ile ilgili iddiaları partililerini bile rahatsız etmiş durumda. Gerçi bu iddialara Oran gerekli cevabı verdi ama yine de bu kentte huzursuzluk yaratmadı dersek yalan olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.