CHP, Kalkınma ajanslarına dikkat çekti!

CHP, Kalkınma ajanslarına dikkat çekti!

CHP'li Gürer kalkınma ajanslarının faaliyetlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yazılı soru önergesi ile sordu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yönettiği sorularda “Kalkınma Ajansı, kurulduğu tarihten bu yana kaç projeye ne kadar destek vermiştir? Aynı kişi, kuruluş ve firmalara birden fazla destek verildiği olmuş mudur? Bugüne kadar verilen en yüksek miktardaki destek hangisidir? Hangi kişi, kurum ve firmaya verilmiştir? Ahiler Kalkınma Ajansı’nın Niğde’ye verdiği destek miktarı ne kadardır? Niğde’nin de aralarında bulunduğu T-71 bölgesinde iller bazında toplam destek miktarı ne kadardır?

Bakan Varank Gürer’in sorularına verdiği yanıtta “Kalkınma ajansları kuruluşundan bugüne toplam 22.461 projeye 2021 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 10 milyar 539 milyon TL’lik destek sağlamış olup yararlanıcıların eş finansmanıyla toplam 17 milyar 841 milyon TL tutarında yatırım hacmi oluşturulmuştur. Kişi, kuruluş ve firmalar, kalkınma ajanslarına proje desteği için başvurup destek almaya hak kazandıkları takdirde proje uygulama dönemi ve projenin tamamlandığı tarihi izleyen bir yıllık süre içerisinde aynı ajansa başvuramaz. Bu hükme uymayan uygulamaların tespiti durumunda destek uygulamalarına ilişkin sözleşmeler feshedilir ve sağlanan destek fer ’ileriyle birlikte geri alınır. Bu süre geçtikten sonra aynı kişi, kuruluş ve firma yeniden kalkınma ajanslarına başvurarak destek almaya hak kazanıp yararlanıcı olabilir.

fotograf.jpeg

Bugüne kadar kalkınma ajansları tarafından verilen en yüksek miktardaki destek İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından 2020 yılında güdümlü proje destekleri kapsamında “Türkiye Açık Kaynak Platformu” projesi ile Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici AŞ’ye verilen 29,4 milyon TL’lik destektir. Yararlanıcının eş finansmanıyla beraber projenin toplam sözleşme bütçesi 32,9 milyon TL olmuştur. Kuruluşundan bugüne Ahiler Kalkınma Ajansı Niğde ilimizde toplam 171 projeye 2021 yılı fiyatlarıyla 55,8 milyon TL tutarında destek sağlamış, yararlanıcıların eş finansmanıyla toplam 108,6 milyon TL’lik yatırım hacmi oluşturulmuştur. Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından, kuruluşundan bugüne kadar; Niğde’nin de aralarında olduğu TR71 bölgesindeki illerimizde toplam 786 projeye 2021 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 264,8 milyon TL tutarında destek sağlanmıştır. Yararlanıcıların eş finansmanıyla ise, toplam 487,5 milyon TL büyüklüğünde yatırım hacmi oluşturulmuştur.” yanıtlarını verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kalkınma ajanslarının doğru bir uygulama olduğunu ancak bugüne kadar yürütülen çalışmalarda bölge kalkınmalarında sınırlı katkısı olduğunu ifade etti. Seçilen projeden verilen desteğe kadar farklı alanlarda sorunların olduğunu belirtti. 2004 yılından beri bölgesel gelişim sorunlarının aşılması için yapılan çalışmalarda bu sorunların halen yaklaşık aynı ölçekte devam ettiği görülmektedir. Sayıştay’ın geçmiş dönemlerde iç denetim yapmadığı, yeterli düzenlemelerin sağlanmadığı gibi uyarılar da dikkate alındığında bir AB projesi olan çalışmanın şeffaf olarak çok boyutlu ele alınması ve oluşumundan günümüze hedef sonuç üzerinden konun irdelenmesi önemlidir. Sağlanan desteklerin uygulama sonuçları ve bölgeye sağladığı faydaların yansımalarda kamuoyu ile paylaşılmalıdır” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.