CHP lideri Kılıçdaroğlu, Şehit Asteğmen Kubilay'ı andı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Şehit Asteğmen Kubilay'ı andı

Kemal Kılıçdaroğlu, Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ı şehit edilişinin 90. yılında andı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Cumhuriyet devrimcisi Mustafa Fehmi Kubilay'ı 90 yıl önce bugün Menemen'de alçakça katleden, Cumhuriyetimize ve değerlerine düşman karanlık zihniyete karşı mücadelemiz daima sürecek. Cumhuriyet devrimcisi Mustafa Fehmi Kubilay'ı, Bekçi Şevki ve Bekçi Hasan'ı saygı, minnet ve rahmetle anıyorum."

ŞEHİT ASTEĞMEN MUSTAFA FEHMİ KUBİLAY KİMDİR?

1906 yılında Menemen, İzmir’de dünyaya gelen Kubilay, 1930 yılında öğretmen olarak Asteğmen rütbesiyle askerlik yaparken 23 Aralık 1930’da bir grup tarafından öldürüldü. Bu olay tarihe Menemen Olayı, Kubilay Olayı olarak geçti.

MENEMEN OLAYI NEDİR?

Cumhuriyet tarihinin en önemli olaylarından biri Menemen Olayı'dır. Menemen Olayı 23 Aralık 1930 günü gerçekleşti. Menemen Olayları İzmir’in Menemen ilçesinde, öğretmenlik yapan Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın şeriat isteyen bir grup tarafından öldürülmesiyle başlayan olaylardır. General Mustafa Muğlalı başkanlığında kurulan Divan Harp’te failler idam cezasına çarptırıldı.

Olayların ardından Mustafa Kemal Paşa şu sözleri söyledi;

"Mürtecilerin gösterdiği vahşet karşısında Menemen'deki ahaliden bazılarının alkışla tasvipkar bulunmalarının bütün cumhuriyetçi ve vatanperverler için utanılacak bir hadise" sözlerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.