CHP, Limon ve muz üreticisinin sorunlarına dikkat çekti!

CHP, Limon ve muz üreticisinin sorunlarına dikkat çekti!

CHP'li Gürer, yaptığı açıklamada limon ve muz üreticilerinin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti. Gürer, vatandaşın marketlerde yüksek fiyat nedeniyle limon ve muz alamazken, üreticinin dalında ürününü satamadığını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Her gün üretici bizi arıyor. Vatandaş markette ürünlerin yanına yaklaşamıyor, Bakanlık ise sorunu izlemeye devam ediyor. Bu yaşananlar tarımda plansızlığın yansıması ve sonucu, üreten maliyetine satamıyor, tüketen ise rafta sürekli artan fiyatlar nedeniyle ürün alamıyor” dedi.

LİMON VE MUZ, BU YIL DA ÜRETİCİSİNİ ÜZDÜ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önemli tarımsal ürünlerden olan limon ve muzun bu yıl da üreticisinin yüzünü güldürmediğini vurguladı. “Bakan geçtiğimiz yıl bütçe görüşmelerinde, ‘Limonla ilgili dünyada ihracatta 3'üncüyüz, ey Ömer Fethi, haberin var mı? dünyada 3'üncüyüz’ diyordu. Ben de sesleniyorum Ey Pakdemirli, limon da dalda kaldı, haberin var mı ?” diye konuştu.

MALİYETİNİ KURTARMIYOR AMA MARKET FİYATLARI ÇOK YÜKSEK

Her iki ürünün market satış fiyatlarının ise çok yüksek olması nedeniyle tüketicilerin bu ürünleri alamadığını söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Dalında, maliyetini bile kurtarmayacak fiyata satılıp üreticisini mağdur eden limon ve muzun tezgahlarda yüksek fiyata satılıp tüketiciyi mağdur etmesinin altında yatan nedenler mutlaka giderilmeli” dedi.

fotograf.jpg

LİMONDA REKOLTE ARTTI AMA DALINDA SATIŞ FİYATI MALİYETİ KURTARMIYOR

Limon üreticileriyle yaptığı görüşmelerde, limonun büyük bir kısmının düşük fiyat nedeniyle hasat edilmediğini öğrendiklerini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “dalından satışlarda limon fiyatlarının maliyetini bile kurtarmayacak fiyatlara satılmaya başlanması limon üreticisini ciddi bir şekilde mağdur etmiş görünüyor” diye konuştu.

LİMON DALDA KALDI

Her yıl Kasım ayı ortalarında limon hasadının tamamlandığını ancak bu yıl dalında limon satış fiyatının maliyetini karşılamayacak şekilde çok düşük fiyata satılması nedeniyle hasadın ancak 3’te 1’inin yapılabildiğini belirten Gürer, “Limon dalında 40 kuruşu satılırken, tezgah fiyatları dalında satışın neredeyse 8-10 katını buluyor. Bu durum hem üreticisi hem de tüketiciyi mağdur ediyor. Limonun iç piyasada tüketimi konusunda bir çalışma yapılarak, bu yıl büyük mağduriyet yaşayan limon üreticilerinin sorunlarına kısmen de olsa çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

MUZ ÜRETİCİSİ DE MAĞDUR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, benzer bir mağduriyetin de muz üretiminde yaşadığına işaret etti.

GEÇEN YIL 6.5 LİRAYA SATILAN MUZ BU YIL 4.5 LİRAYA DÜŞTÜ

Ekim ayı içinde 8 liradan satılan muzun şu anda 4,5 liraya kadar düşmesinin üreticiyi mağdur ettiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen yıl aynı dönemde 6.5 liradan alıcı bulan muz şimdi 4,5 liraya düştü. Ancak diğer taraftan maliyetler geçen yıla göre 2 katına çıktı. 1 dönüm sera maliyeti geçen yıl 120 bin TL iken, bu yıl 220 bin TL oldu. Gübre fiyatları saten 2-3 kat arttı. Geçen yıl 20 lira olan sera naylonu bile bu yıl 40 liraya yükseldi” dedi. CHP Niğde Milletvekili Gürer, “orta büyüklükte ve küçük çaplı seralarda muz üretimi yapan üreticiler ciddi mağduriyet yaşamış” diye konuştu.

YERLİ MUZA RAĞMEN İTHALAT YAPILIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yerli muza rağmen halen muz ithal ediliyor olmasının da muz üreticisine büyük bir darbe vurduğunu ifade etti.

ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MAĞDUR

Gürer, hem limon hem de muz üreticisinin sorunlarına kulak tıkanmaması gerektiğini de belirterek, “Limon ve muz dalında maliyetini bile kurtarmayacak fiyat satılırken, bu ürünlerin tezgahtaki fiyatları dalındaki fiyatın çok üstünde tüketiciye satılıyor. Hem üretici hem tüketici mağdur oluyor. Bu konuda mutlaka bir düzenleme yapılmalı, maliyetler aşağı çekilip, üreticinin ve tüketicinin kazandığı bir uygulama hayata geçirilmeli” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.