CHP ortak bildiriyi neden imzalamadı?

CHP ortak bildiriyi neden imzalamadı?

12 askerin hayatını kaybetmesinin ardından CHP’nin ortak bildiriye imza atmaması tepkilere neden oldu. Peki CHP neden ortak bildiriye imza atmadı, neden ayrı bildiri yayınladı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Pençe Kilit Harekat Bölgesindeki çatışmada hayatını kaybeden askerlerle ilgili ilk olarak Milli Savunma Bakanlığı'ndan net bilgi istedi. Özel, "Buradan ilan ediyorum ki; bu bilgilendirme yapılmadan, sorularımıza yanıt almadan ve ikna olmadan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin altında imzası olan hiçbir bildiriye imza atmayacağız" dedi.

CHP GENEL BİR GÖRÜŞME İSTEDİ

Daha sonra, Bütçe görüşmeleri esnasında “ortak bildiri” yayınlanmak istedi. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye’nin büyük bir acı yaşadığını, Mecliste genel görüşme yapılmasını istediklerini, ardından ortak bir tavır ortaya koyulması gerektiğini dile getirdi.

1043311371-0-0-864-486-1920x0-80-0-0-44c0844abb3a3c5cc6c61c2647c3c96a.jpg

Başarır Meclis’te şöyle dedi; “Ortak tavır konusunda ‘evet’ ama bunu ortaya koyduktan sonra yarın seçim meydanlarında videolarla, başka propaganda araçlarıyla şehitlerimizin üzerinden siyaset yapılmasını kabul etmiyoruz. O yüzden yapmamız gereken şey, önümüzdeki hafta Meclisi genel görüşmeye çağıracağız çünkü kolay değil, milli yas ilan edilmeli. TRT’ye bakalım, müzik çalıyor devletin kanalında. Suudi Kralı ölüyor, milli yas ilan ediyoruz, 12 vatan evladı öldü bugün… Bildiri konusunda önce herkes samimi olmalı, bu konuyu ortak dert edinmeli. Yarın, bir ay sonra seçim meydanlarında bu eylemi gerçekleştirenlerin liderleriyle, sahte videolarla seçim propagandası malzemesi yapılırsa işte bu olmuyor. O yüzden biz, pazartesi günü yetkili kurullarla toplanacağız, Meclisi genel görüşmeye çağıracağız. Bu konudaki samimiyetimizi ortaya koyacağız, ondan sonra açıklamayı Meclis olarak yapacağız.”

'ORTAK BİLDİRİYE İMZA ATMADI'

CHP bu açıklamalardan sonra ortak bildiriye imza atmadı. AK Parti, MHP, İyi Parti ve Saadet Partisi'nin ortak bildirisinin ardından CHP ayrı bir bildiri yayımladı.

Bildiride Milli Savunma Bakanlığının sağlıklı bilgi paylaşmadığı ifade edildi ve şöyle denildi; Halen bölgede bulunan mehmetçiklerimizin güvenliğinin tam olarak sağlandığına ilişkin sağlıklı bilgilerin kamuoyuyla paylaşılmaması, milletimizin acısını ve üzüntüsünü daha da artırmaktadır. CHP, “bu geceden tezi yok TBMM'nin hiç zaman kaybetmeden derhal bir kapalı oturum yapması ve Milli Savunma Bakanı'nın gezi gazi Meclis'e gelerek milletvekillerini bilgilendirmesi zorunludur. Ancak bu oturum sonrasında bölgeden ve gelişmelerden kapsamlı ve doğru şekilde bilgi alan siyasi parti gruplarının ortak bir metin çalışması yapabileceğini düşünüyoruz” dedi. Ayrıca iktidara “daha fazla gecikmeksizin ulusal yas ilan etmeye davet ediyoruz” çağrısı yaptı.

TEPKİLERE NEDEN OLDU

CHP’nin ortak bildiri yayınlamaması AK Parti’de ve İYİ Partide tepkilere neden oldu. İki partinin kurmayları da peş peşe açıklama yaptı:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "12 vatan evladımızın hain terör örgütünün saldırıları neticesinde şehit edildiği acılı ve bir o kadar da öfkeli günümüzde TBMM'de teröre karşı ortak bildiriye imza atmayan CHP ve DEM Parti'nin teröre cesaret veren bu tutumuna milletimiz gereken cevabı verecektir. Terörle mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz, milletimizin huzurunu bozmak isteyen şer şebekelerine, ülkemizin güvenliğine kasteden hainlere geçit vermeyeceğiz. Şehitlerimizin kanını yerde bırakmayacağız"

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ: Lafa gelince “CHP savaş meydanında kurulmuştur” nutku atanlar siyasi pragmatizm uğruna teröre karşı tepki koymaya cesaret edememektedir." (Kısa Dalga)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.