CHP, tarımın sorunlarına dikkat çekti!

CHP, tarımın sorunlarına dikkat çekti!

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde her 10 yılda bir yapılması gereken tarım sayısının 2001 yılından bu yana yapılmadığını söyledi.

Sağlıklı tarım politikalarının oluşturulması amacıyla geçmiş dönemlerde her on yılda bir yapılan tarım sayısının 2001 yılından bu yana yapılmadığına dikkat çeken CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, 2001 yalından beri tarım sayımının yapılmamış olmasının, ülkemizde tarımın verilere dayalı yapılmasının önünü kestiğini ve tarımda farklı veriler ile öngörülebilir politikaların oluşmasından yetersizlikler oluştuğunu, bunun yansımasının tarımdaki sorunları katladığını ve çözüm odaklı çalışmalarda veri karmaşasına neden olduğu söyledi.

7 KEZ SAYIM YAPILDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, ilki 1927 yılında olmak üzere 1950, 1963, 1970, 1980, 1991 ve 2001 yılında olmak üzere geçmiş dönemlerde 7 kez yapılan tarım sayının son 20 yıldır yapılmadığını belirtti.

TARIM SAYIMININ GEREKÇELERİ

Geçmiş yıllarda tarım sayımının her 10 yılda bir yapılıyor olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yapılan tarım sayımlarında tarımsal işletmelerle ilgili sayısal veriler, bu verilerin ışığında arazilerin tasarruflu kullanılması, ekilen arazilerden elde edilen ürünlerle ilgili bilgiler, sulanan ve gübrelenen araziler ile sulama ve gübreleme için yapılan harcamalar, maliyetlerin geçmiş yıllarla kıyaslaması, ekilen arazilerin ve elde edilen ürünlerin geçmiş yıllarla kıyaslaması ve bundan sonraki süreçte nasıl bir tarım politikası izleneceği, yapılan bu tarım sayımlarında ortaya çıkıyordu. Ülkemizde hayvan varlığıyla ilgili sayısal veriler, tarım ürünlerinde kullanılan insan, makine ve hayvan gücü bilgileri ile bunların yıllara itibariye artış ve azalış oranları da istatistiksel bir veri olarak ortaya çıkıyordu. Böylece tarımda sağlıklı bir politika oluşturuluyordu” hatırlatmasında bulundu.

fotograf-1.jpeg

TARIM SAYIMINI UNUTULDU

Ülkemizde, her 10 yılda bir yapılması gereken tarım sayımının son olarak 2001 yılında yapıldığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “20 yıldan fazla bir zamandır tarım sayımı yapılmıyor. Normal şartlar altında 2011 ve 2020 yıllarında da birer kez olmak üzere en az 2 kez tarım sayımı yapılmış olması gerekiyordu. Ancak ne yazık ki ülkemizde tarımın geleceği açısından çok önemli olan tarım sayısı AKP iktidarları döneminde yapılmadı” diye konuştu.

SAYIM SAĞLIKLI VERİ ÜRETİMİ SAĞLAR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları döneminde tarım sayısının yapılmamış olmasının, ülkemizde tarımın oluşan sorunlarının da bir nedeni olduğuna işaret ederek, “ülkemiz, tarımsal ürünler açısından kendi kendine yeten ülkelerden biri idi. AKP ile tarımda planlama ve öngörülebilir üretimden adım adım uzaklaşıldı.Yeterli ve doğru veri olmayışı ürün arz sorunu kaygısı ile ithalatı tetikledi.Özellikle son yollarda istatistiki verilerde tahminlerde dahi ciddi sapmalar yaşanır oldu.Sağlıklı veri eksikliği tarımda sorunların derinleşmesine vesile olan önemli nedenlerden biridir.Tarım sayımı 20 yıldır yapılmadığı içinde güncel veri karmaşası yaşanmaktadır.Tarım arazi varlığı dahi nerede ise her kurumda farklı farklıdır.Bunun hesaplamalara yanlış yansıması tarımda daha çok karmaşa oluşturmaktadır. Bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde yaşanan sorunlarda doğru veri eksikliğinizde önemi yadsınamaz.Tarımda ihracatçı bir konumdayken ithalatçı bir konuma düştük. Bir zamanlar bizim ülkemizden ürün ithal eden ülkeler, şimdi aynı ürünleri bize satıyor. ” şeklinde konuştu.

TARIM SAYIMI DOĞRU VERİ İÇİN ŞART

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde tarım sayımının 2001 yılından sonraki yapılmamış olmamasının planlı bir tarım politikası izlenmiş olmadığında etkisine değinip, “ Tarımda günlük politikalarla,verilerden uzak kararlarla tarım bu hale geldi.Onuncu planda,onbirinci planda tarım sayımı yapılacağı yazıyor.Türkiye İstatistik Kurumu bu konuda tek yetkili , görünen o ki tarım sayımı yapılmadığı için sağlıklı bir tarım politikası da oluşturulmadı. Yeni Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi tüm tarım il müdürlüklerinden hayvan sayımı yapılmasını istemiş,Eldeki verilerin yetersizliğini görüp böyle bir uygulama gitmesi ,Bakanlığında bu durumda içinde bulunduğu hali göstermesi açısından önemli,TÜİK yayınladığı hayvansal verileri yeterli görmeyerek bir de kendi teşkilatı ile konuyu araştırma ihtiyacı duyması sorunun varlığını da işaret ediyor .Ancak sayım süresi sınırlı olması,evrak üzerinden çalışma yapılacağını gösteriyor.Bir an önce TÜİK alanda tek tek saptayarak tarımın tüm kesimlerini kapsayan sayımını yapmalıdır”ifadelerini kullandı.

TÜİK GÖREVLİ

CHP Milletvekili Gürer, “Tarım ve Orman Bakanlığına bütçe görüşmelerinde konuyu dönemin Bakan’ına sordum. ‘neden 2001 yalından beri tarım sayımı yapılmıyor?’ Dedim Bakan TÜİK tarafından yapılacağı belirterek yanıt verdi.TÜİK görevini bir an önce yapmalıdır.Tarımda çözüme sağlıklı ve doğru alan bilgisi ile başlanmalıdır” diye konuştu.

BAĞ DİYE KAYITLI TARLALAR VAR

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “tarım Sayımı daha fazla geç kalınmadan ,teknolojik olanaklardan da faydalanarak bir an önce yapılmalıdır. Tarımda çiftçi,besici,süt inekçiliği yapan,büyük,küçükbaş hayvan,kanatlı hayvan, sebze,meyve üreten, makina ,ekipman ile verim,üretim,alan kısacası tarımı oluşturan,yön veren,kullanılan tüm varlıkların yerinde ve gerçekçi bir sayımı sağlanmalıdır.Bağ ,bahçe görülen çok yer tarla olmuş daha üzüm bağ diye kayıtlarda yer almaktadır . Sorunların çözümü doğru verilerle sağlanır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.