CHP, vatandaşın borcuna dikkat çekti!

CHP, vatandaşın borcuna dikkat çekti!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüksek enflasyon nedeniyle gelirleri harcamalarına yetmeyen vatandaşın borçlanarak ayakta kalmaya çalıştığını belirtti.

Vatandaşın son 2 ayda bankalara olan borcunun 125 bin lira daha arttığını, icra takibindeki borç miktarının ise 28,2 milyar liraya ulaştığını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yılın ilk 5 ayında kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısının ise yüzde 112 artığına dikkat çekti. Yasal takipteki borçlu sayısına bu yıl 1 milyon 698 bin kişi daha eklendiğini anlatan Gürer, 5 yıldır bankalara olan borçlarını ödeyemediği için takipte olan yurttaşların sayısının ise 4 milyon 148 bine yükseldiğine dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP’nin ‘Haftalık Ekonomi Raporu’ndan derlediği bilgiler üzerinden yaptığı açıklamada, bankalara borçlu olan ve icra takibi yapılan yurttaşların sayısının son 1 yılda ciddi oranda arttığına dikkat çekti.

Vatandaşların alın gücünün yüksek enflasyon karşısında eridiğini, iyi yönetilemeyen ülkede artış gösteren ekonomik krizin yurttaşları, zorunlu harcamalar için borçlandırmaya yönelttiğini anlatan CHP Milletvekili Gürer, borçlu yurttaş ve borç miktarındaki artışın inanılmaz boyutlara ulaştığına işaret etti. Kredi faizlerinin enflasyon oranının altında da kalmasının yurttaşları borçlanmaya yönelttiğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı borcunun takiptekiler de dahil olmak üzere 1 Temmuz itibariyle 1 trilyon 240 milyar liraya yükseldiğini aktardı. CHP Milletvekili Gürer, sadece geçen hafta 7,8 milyar liralık tüketici kredisi 7,5 milyar liralık da kredi kartı borçlarında artış yaşandığına dikkat çekti.

VATANDAŞIN BORCU 1 TRİLYON 300 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

Borunu ödeyemeyen vatandaşın icra takibindeki borç miktarının 28,2 milyar liraya çıktığını anlatan CHP Milletvekili Gürer, vatandaşların bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan tahsili gecikmiş borçlar da dahil olmak üzere toplam borcunun 1 trilyon 300 milyar lira düzeyinde olduğuna işaret etti.

fotograf.jpg

İLK 5 AYDA 512 BİN KİŞİ KREDİ BORCUNU ÖDEYEMEDİ

Bankalara ve diğer finansman kuruluşlarına borcu bulunan birey sayısının son bir yılda 1 milyon 757 bin kişi artarak mayısta 36 milyon 172 bin kişiye çıktığını söyleyen CHP Milletvekili Gürer, “Bu yıl ocak- mayıs döneminde 512 bin 534 kişi bireysel kredi borcunu 402 bin 514 kişi de kredi kartı borcunu üç ay olan temerrüt süresinin sonunda da ödeyemediği için bankalar tarafından yasal takibe alınarak icraya verildi” dedi.

KREDİ KARTINI ÖDEYEMEYENLERİN ORANI YÜZDE 122 ARTTI

Bu yılın ilk 5 ayında bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 76,1, kredi kartını ödeyemeyenlerin sayısı da yüzde 122 oranında artığını aktaran Gürer, “Ocak-mayıs döneminde hem kredi kartı hem de bireysel kredi borcunu birlikte ödeyemediği için takibe alınanlar tek kişi sayıldığında toplam 478 bin 434 kişi bankalar tarafından icra takibine alınmış oldu. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 arttı” değerlendirmesinde bulundu.

4 MİLYON KİŞİ 5 YILDIR BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR

Son bir yılda yasal takibe alınan borcu sayısının 698 bin 706 arttığını belirten Gürer, 5 yıldır borçlarını ödeşemediği için takipte olanların sayısının ise 4 milyon 148 bine çıktığını ifade etti.

İCRA DAİRELERİNDE 23 MİLYON DOSYA VAR

Yılbaşından temmuzun ilk yarısına kadar icra ve iflas dairelerine 4 milyon 892 bin yeni dosya geldiğini aktaran Gürer, yeni gelen dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,2 oranında arttığını, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının ise son bir yılda 1 milyon 416 bin adet artarak 14 Temmuz itibariyle 23 milyon 875 bine çıktını belirtti.

AK PARTİ EKONOMİYİ DE İYİ YÖNETEMİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AK Parti’nin diğer tüm alanlarda olduğu gibi ekonomiyi de yönetemediğini belirterek, “Alım gücü düşen geliri giderini karşılamayanların sayısı her geçen gün artıyor. İnsanlar mecburen kredilere yönlendiriliyor. Gelir düşük olunca borçlarını ödeyemeyenler ise icra takibine alınıyor. İcra ve iflas dairelerindeki dosya sayısının 23 milyona çıkmış olması, ülkemizde ekonomik krizin hangi boyutlara ulaştığının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.