CHP'den faiz ödemeleri tepkisi!

CHP'den faiz ödemeleri tepkisi!

CHP'li Erdoğdu, “faize karşıyız” diye iktidara gelen AK Parti’nin, 2019 yılı sonu itibarıyla 489,5 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en büyük faiz harcamasını yaptığını belirtti.

TBMM KİT Komisyonu üyesi de olan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerine göre, Türkiye’nin genel kamu bütçesinden 1975-2002 yılları arasında yaptığı toplam faiz ödemesinin 252,5 milyar olduğunu işaret ederek, 2002 Kasım ayında iktidara gelen AK Parti’nin 2003 yılından itibaren ödediği faiz tutarının 500 milyar doları aştığını bildirdi. Erdoğdu şöyle devam devam etti:

aykut-erdogdu-dan-can-akin-caglar-aciklamasi-kendisi-meslektasim-ve-ustadimdir-755043-5-001.jpg

“AK Parti’nin ‘eski Türkiye’ diye küçümsediği dönemde, üstelik koalisyonlu hükümetler döneminde yılda sadece 9 milyar dolar faiz ödenirken, yine kendi deyimleriyle ‘yeni Türkiye’de her yıl ortalama 28 milyar dolardan fazla faiz ödendi. Bu iki dönem karşılaştırıldığında mevcut iktidarın kendisinden önceki döneme göre 3,3 katı faiz ödemesi yaptığı görülüyor.  AK Parti, 18 yıllık iktidarı döneminde devletin yaptığı faiz harcamaları, bu yıl 510 milyar dolar sınırını aşarak yeni bir rekor kıracak.”

FAİZ KARŞITIYDILAR, FAİZ LOBİSİNİN ESİRİ OLDULAR

Devletin her yıl ödediği faiz harcamalarını, Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerini o yılın ortalama dolar kuruna bölerek dolara çevirdiklerini kaydeden Erdoğdu, AK Parti’nin iktidarda olduğu dönemde yıllık ortalama 28,4 milyar dolar iç ve dış borç faizi ödediğini ve devleti borç batağına sürüklediğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ülkenin bu duruma nasıl geldiğinin iyi tahlil edilmesi gerekiyor. Sözde faiz karşıtı olduklarını söyleyerek iktidara geldiler ama faiz lobilerinin esiri oldular. Yeni bir ülke inşa edilecek miktardaki para, iktidarın hesapsız harcama ve savurganlığı nedeniyle faiz baronlarına aktarıldı. Gereksiz ve getirisi olmayan yatırımların, binlerce odalı sarayların, hiçbir akla mantığa sığmayan geçiş garantili köprülerin, hasta garantili şehir hastanelerinin, sadece yandaş müteahhitlere verilen ihalelerin ve yolsuzlukların sonucunun bu olmasından daha doğal bir şey yok. Hiçbir ülke, bu kadar har vurup harman savurmaya ayakta kalamaz.”

Faiz ödemelerinin 2017’de 16,5 milyar dolara kadar indikten sonra Eylül 2018’den itibaren Merkez Bankası’nın politika faizini düşürmesinin ardından daha da arttığına işaret eden Erdoğdu, “Yanlış ekonomi politikaları ülkenin tam bir kısır döngüye girmesine neden oldu. Ekonomi literatüründe olmayan bir şekilde, ‘faiz sebep, enflasyon neticedir. Faiz ne kadar düşük olursa enflasyon da o kadar düşük olur’ politikasının ardından faiz ödemeleri 2018’de 16,8 milyar dolara, 2019’da 19,1 milyar dolara çıkarak yeniden yükselmeye başladı. Orta Vadeli Programa (OVP) göre, bu yıl faiz ödemeleri 21,2 milyar dolara çıkacak. 2021’de faize 24,8, 2022’de 27,4, 2023’de ise 28,7 milyar dolar harcanacak. Tabii evdeki hesap çarşıya uyarsa böyle olacak. Bu hükümetin hemen hemen hiçbir hedefini tutturamadığını düşünürsek, faiz ödemelerinin çok daha yükseleceğini söylemek yanlış olmaz” diye konuştu.

464 ADET OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ’NE BEDEL

18 yılda faize ödenen 510,7 milyar doların Türkiye açısından ne büyük bir para olduğunu anlamak için bu miktarla neler yapılabileceğine bakmak gerektiğini vurgulayan Erdoğdu, 510 milyar dolar ile neler yapılacağını şöyle anlattı:

“Açıklanan maliyetler baz alındığında, bu parayla 464 adet Osmangazi köprüsü veya 20 milyon 228 bin adetle neredeyse her aileye bir konut veya o çok övündükleri İstanbul Havalimanı’ndan 45 adet veya her biri bin240 yataklı 4 bin 7 tane şehir hastanesi yapılabilir. Hatta 19 bin 778 kilometre uzunluğunda neredeyse her ili birbirine bağlayacak otoyol veya bağlantı yollarıyla beraber art arda Osmangazi köprüleriyle Edirne’den Kars’a, İzmir’den Hakkari’ye, Samsun’dan Mersin’e, Trabzon’dan Şanlıurfa’ya, Zonguldak’tan Antalya’ya kadar ülke batıdan doğuya, kuzeyden güneye 5 ayrı yerden geçilebilirdi. Paranın tümü vatandaşa dağıtılsa kişi başına 48 bin 732, aile başına 165 bin 689 lira verilebilirdi.”

TÜRKİYE’Yİ YENİDEN YARATMAK MÜMKÜNDÜ

Erdoğdu, bu parayla yeniden bir ülke yaratmanın mümkün olduğunun altını çizerek  açıklamasını şöyle tamamladı:

“ Ancak hesapsız, kitapsız borçlanmalar, saray ve çevresinin gereksiz harcamaları, üretimi değil, tüketimi önceleyen politikalar, yandaşlara dağıtılan ihaleler,  liyakatsiz, sadece eş dost, ahbaplara verilen kadroların sonucu AK Parti’nin ülkeyi getirdiği yer, geçinemeyen milyonlar, açlık sınırında yaşayan orta sınıf, batan bir ekonomi. Böyle bir ekonomi nedeniyle ülkenin artan risk primi yüzünden dünyanın en yüksek faizlerinden birini ödemek durumunda kalan Türkiye’nin buradan dönüşü kolay değil. Ancak vatandaşlarımızın karamsar olmasına gerek yok. Bu ülkenin büyük kaynakları var. CHP’nin liyakatli kadroları üretimi önceleyen güvenceli ve adil politikalarla ülkeyi düştüğü bu durumdan çıkarmaya muktedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.