CHP'den Sudan'da tarım yapılmasına tepki!

CHP'den Sudan'da tarım yapılmasına tepki!

Sudan ve Nijer’deki tarım projelerinin araştırılması önergesi kabul edilmeyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Sudan’da 8 yıl, Nijer’de 4 yıl önce başlatılan projeleri gündeme getirdi.

Sudan’da bugüne kadar hiçbir faaliyetle bulunulmayan projeler için için yönetim kurulu üyelerine 417 bin TL harcama yapılmasını sert sözlerle eleştirdi. Sudan ve Nijer’den yola çıkan bir konteynırın ülkemize gelmesinin 45 gün alacağını ve bunun maliyetinin 15 bin Dolar olacağını belirten Ömer Fethi Gürer, bu kadar gideri olan bir yatırıma yönelmek yerine ülkemizin kaynaklarının doğru kullanılmasının daha akılcı olacağını ifade etti. , Sudan’a, Nijer’e gidinceye kadar 50 yıl önce başlatılan GAP projesinin bitirilmesinin, ülkemizin tarımı açısından daha faydalı olacağını vurguladı. Nakliye fiyatlarının son bir yıl içinde 4 kat arttığı ülkemizde artık İstanbul’a, Antalya’dan bile sebze-meyve nakliyesinin zorlaştığına vurgu yapan Gürer, bu durumda Sudan ve Nijer’den ülkemize bakanların açıkladığı sebze ürünlerinin getirilmesinin mümkün görünmediğine dikkat çekti.

SUDAN VE NİJER’DEKİ TARIM PROJELERİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ninde tarımda sorunların çözümü için adres gösterdiği Afrika’da tarım arazileri ile ilgili CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, “Tarım ve Orman Bakanlığının, Sudan ve Nijer’deki tarım projeleriyle” ilgili araştırma önergesi TBMM genel kurulunda görüşüldü. Tarım Bakanlığının 2014 yılından bu yana Sudan’dan 2019’den bu yana da Nijer’de sürdürmeyi planladığı ancak henüz hayata geçirilemeyen tarım projelerinin araştırılmasına ilişkin CHP milletvekili Gürer’in önergesi, Meclis Genel Kurulu’nda reddedildi.

GÜRER, KONUŞMA YAPTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Genel Kurul’da söz olarak Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) Sudan ve Nijer’deki tarım projelerine yönelik araştırma talebine üzerine konuşma yaptı.

AK PARTİ 20 YILDA TARIMI BİTİRDİ

AK Parti iktidarının 20 yıldır uyguladığı yanlış tarım politikası nedeniyle, ülkemizde tarım tarihinin en sorunlu sürecinin yaşandığına dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, bu nedenle gıda güvenliği ve gıda güvencesinin de risk altına girdiğine işaret etti.

TARIMLA İLGİLİ GENEL SORUNLAR

Tarıma ilişkin sorunlarla ilgili genel bir değerlendirme yapan CHP Milletvekili Ömer Gürer, girdi maliyetlerindeki artışın üreticiyi mağdur ederken, katlayan fiyatların da tüketicinin alım gücünü düşürdüğünü belirtti. Çiftçi sayısının azaldığını, gebe ve süt ineklerinin dahi kesime gönderildiğini anlatan CHP Milletvekili Gürer, Cumhurbaşkanlığı verilerine göre, 2010 yılından beri, ülkemizde 1 milyon 300 bin hektar tarım arazisi varlığı ortadan yok olmuştur. Bu arada, iktidarın, Sudan ve Nijer gibi ülkelerde tarım yapmaya soyunması ve ülkemizde tarım alanlarını değerlendirmezken yurt dışı projelerine yönelmesi dikkat çekicidir” değerlendirmesinde bulundu.

fortograf.jpeg

SUDAN VE TÜRKİYE ORTAK ŞİRKET KURDU

2014’de TİGEM’in Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı ile bir şirket kurduğunu Sudan’da 12 bin 500 dönümlük arazi üzerine çiftlik kurup 780 bin 500 hektarlık arazinin her iki ülkenin ortak şirketine tahsis edilmesine karar verildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2018 yılında Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi kurulmuş, şirket yönetim kurullarına atama yapılmış, ortak kuruluş şirketlerinden TİGEM yüzde 80, Sudan Tarım ve Orman Bakanlığı yüzde 20 paya sahiptir. Sudan'dan buğday, domates, biber, pamuk, soya, susam, mısır gibi ürünlerin üretileceği açıklanmıştır” hatırlatmasında bulundu.

FAALİYETİ OLMAYAN ŞİRKETİN YÖNETİCİLERİNE 417 BİN TL HARCAMA YAPILDI

2020 yılında Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerine 417 bin lira harcama yapıldığını, ayrıca 51 bin lira da Yönetim Kuruluna ikramiye verildiğinin Sayıştay raporlarına yansıdığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “ Ortada bir şey yok Yönetim Kuruluna para ödeniyor, ayrıca ikramiye dahi veriliyor. Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerine 417 bin lira harcama yapıldığı, 366 bin lira Yönetim Kurulu ücreti, 51 bin lira Yönetim Kurulu ikramiyesi, 50 bin lira müşavirlik hizmeti, 142 bin lira Sudan kira gideri, 11 bin lira Ticaret Odası aidatı ödendiği belirtilmiştir. Bu durum da gösteriyor ki burayla ilgili yapılan çalışmalarda ödemeler de yapılmaya başlanmıştır ama şu anda Sudan'da ve Nijer'de tarımla ilgili uygulamada yapılan bir şey yok; yönetimler atanmış,onlar gelip gidiyor, orada görevliler, görev veriliyor, onlara harcırahlar ödeniyor. Orada yapılacak çalışma ülkemizdeki tarım arazileri üzerinde yapılsa daha faydalı olur” şeklinde konuştu.

SUDAN YETMEZMİŞ GİBİ NİJER’E YÖNELİNDİ

Sudan yetmezmiş gibi, 2019 yılında bu kez Nijer'de tarım için alan tahsisiyle ilgili çalışmalara başlandığını hatırlatan Gürer, “Nijer Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının pilot proje için tahsis ettiği 2.500 hektar arazinin Irhazer bölgesinde bin hektarı için TİGEM'in proje hazırlamakta olduğu belirtilmiştir. Sudan, ülkemize 3.016 kilometre mesafede, Nijer ise 3.429 kilometre mesafededir. Ayrıca, Sudan'da ilk belirlenen arazi de tarıma elverişli olmadığı için değiştirilmiştir” dedi.

ANTALYA’DAN BİLE ZOR GETİRİLEN SEBZE MEYVE SUDAN’DAN VE NİJER’DEN İSTANBUL’A NASIL GETİRİLECEK?

Antalya'dan İstanbul'a sebze, meyve nakliyesi fiyatları en az 4 kat artarken Sudan'dan, Nijer'den, üretileceği söylenen ürünlerin getirilmesinin de mümkün görünmediğine dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, Sudan’a, Nijer’e gidinceye kadar 50 yıl önce başlatılan GAP projesinin bitirilmesinin, ülkemizin tarımı açısından daha faydalı olacağını vurguladı. CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer”1970'lerde başlayan 1 milyon 800 bin hektar alanı kapsayan GAP projesini -2010 yılında bitecekti- bitirmiş olsaydı, bugün en azından GAP'taki sorunların çözülmesiyle ülkemizin tarım açığı ortadan kalkardı. GAP bitmediği gibi, İç Anadolu'da KOP'la ilgili de çalışmalar yeterli biçimde geliştirilmemiş, sulama suyu sorunu İç Anadolu'da çözülmemiştir. Sekiz yıldır Sudan ve dört yıldır Nijer için tarım adına yapılan harcamalar ve harcanan enerji Türkiye tarımı için harcansaydı ülkemize daha doğru ve faydalı işler yapılmış olacaktı. “ diye konuştu.

SUDAN VE NİJER’E DEĞİL TÜRK TARIMINA HARCAMA YAPIN

Sekiz yıldır Sudan ve dört yıldır Nijer için tarım adına yapılan harcamalar ve enerjinin Türkiye tarımı için harcanması durumunda ülkemize daha doğru ve faydalı işler yapılmış olacağını belirten Gürer, “ Sudan'da ve Nijer'de yapılan çalışmalar hangi aşamada, ne oluyor, ne bitiyor, buralardaki durumu incelemenin Meclisin görevi olduğunu düşünüyorum. Neden oralar tercih edildi, neden hedeflenenlere bugüne kadar erişilmedi, neden tarımla ilgili çalışmalarda Türkiye'deki tarım arazileri, çiftçi, besici, üretici önemsenmezken bu yerlere iktidarın ilgisi oluştu, bunun araştırılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

SUDAN’DAN BİR KONTEYNIR 45 GÜNDE GELİR

Sudan ve Nijer'in ülkemize, Türkiye'ye uzaklığından dolayı bir konteynerin oradan buraya gelmesinin 45 gün alacağını ve maliyetinin de yaklaşık 15 bin Dolar olacağını ifade eden Gürer, bu kadar gideri olan bir yatırıma yönelmek yerine, ülkemizin kaynakları doğru değerlendirilip de bugün içine düştüğümüz durumdan arınacak çalışmaların neden yapılmadığını sordu.

21 ÜRÜNDE ARZ AÇIĞIMIZ VAR

CHP Milletvekili Gürer, Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“21 üründe arz açığımız olduğunu soruma yanıtta Bakanlık belirtti; hububatta, bakliyatta, susamda, pamukta, soyada, bitkisel ham yağda ülkemizin açığı var. Bunların ortadan kaldırılması için özellikle planlama ve çalışmalar yapılacağı söylense de bakanların ve Cumhurbaşkanın son dönemdeki açıklamaları da birbiriyle çelişiyor. Çünkü Bakan "Biz arz açığı olan ürünlerde açığı giderecek çalışma yapacağız." diyor, aradan iki gün geçiyor, bu kez de Rusya'dan gelecek olan gemilerle bitkisel ham yağ sorununun aşılacağını söylüyor; kafalar tarımda oldukça karışık. Bu karışıklığın bir yansıması da yurt dışından tarım arazilerinin alınıp tarıma yönelmek için çalışmalara geçilmiş olması. Kendi ülkemiz toprakları içinde doğru değerlendirmeyle sorunları aşmak varken gidip de dışarıda bu arayışlara yönelmek akıl kârı değil. Hani, Türkiye'de bütün sorunları çözerseniz, tarımı istediğiniz boyutlara erdirirsiniz, dünyada farklı pazarlar açmak için gider başka ülkelerde yatırım yapar, onlarla da diğer ülkelere satışlar sağlayabilirsiniz ama kendi ülkenizin içinde tarım sorunluyken, çiftçisi, besicisi, üreticisi sorunluyken, gebe inekler kesime gönderilirken bu yol yol değildir…”

ÖNERGE KABUL EDİLMEDİ

AKP adına konuşan Yunus Kılıç Sudan ve Nijer ile ilgili projeleri savundu.Kılıç Nijer’de arazi sorunu oluştuğunu da anlattı.Kılıç “ Neler yapabileceğimiz, oralara nasıl katkı vereceğimiz, o coğrafyada kendi ticari operasyonlarımız, tarımsal araştırmalarımız, bölgeye yapacağımız katkılarla alakalı çalışmalar yapıldı; o karar verildi, alınması öngörüldü fakat daha sonra buradaki 25 bin dönüm arazinin, 45 bin dönüm hektarlık arazilerin Nijerli çiftçilerin kullanımında olduğu, onları oradan çıkarmanın uygun olmayacağı, Türkiye'nin de böyle bir beklentisi olmadığı anlaşıldı. 1 milyon hektarlık arazide de birtakım çalışmalar yapıldı; efendim, limanlara uzaklığı, enerjisinin olmaması, yolların iyi olmaması gibi sebeplerle yeni araziler önermeleri teklif edildi. Nijer bununla alakalı çalışmaları yaptı, henüz net olarak "Gelin, şurayı verelim." dedikleri bir süreç olmadı” dedi. Siyasi parti grupları adına yapılan konuşmalardan sonra “Tarım ve Orman Bakanlığının, Sudan ve Nijer’deki tarım projeleriyle” ilgili CHP’nin araştırma önergesi AKP oyları ile ret edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.