CHP'den yaşlı bakımı çağrısı!

CHP'den yaşlı bakımı çağrısı!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yalnız ve yaşlı bireylerin bakım hizmetlerinde yaşanan sorunları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Yaşlı ve yalnız bireylere evde bakım hizmeti yapabilecek belgeli ve eğitimli çalışan sorunu yaşandığına dikkat çeken Gürer’in, yurtdışından gelip bu alanda kayıt dışı çalışanların varlığına dikkat çektiği önergesine Bakan Derya Yanık’tan yanıt geldi. Bakan Yanık, bu yıl “Yaşlılar için Gündüz ve Evde Bakım Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi” ve “Yaşlılara Yönelik Finansal Okuryazarlık Eğitimi Programı” ile yaşlılara aileleri ve sosyal çevreleri içinde destekleyici çalışmalar yapılacağını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, yalnız ve yaşlı bireşyerin bakımındaki sorunlara dikkat çekerek, şu sorumları yanıt istedi:

“İhtiyaç duyulan talebe göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kadrosunda istihdamları sağlanarak, kamu kontrolünde ve ücretli olarak bu alanda çalışmayı isteyen kişilere yönelik düzenleme yapılması için bir çalışmanız var mıdır?

Yalnız yaşayan ve yaşlı kişilerin evlerinde kalabilecek bakım hizmetlerini üstlenebilecek eğitimli, istekli ve kayıtlı çalışanlar için bir hizmet ağı oluşturulması düşünülmekte midir?

Yalnız yaşayan ve yaşlı kişilerin bakıcılar ile ilgili yaşadığı sorunlar dikkate alınarak hizmet alanı oluşturmak amacıyla bir proje çalışması başlatılıp, geliştirilmesi düşünülmekte midir?

Bakanlığınız tarafından hasta bakım teknisyenleri ve yaşlı bakımı bölümü mezunları ile birlikte bu alanda evlerinde bakım çalışanına ihtiyaç duyan yaşlı ve yalnız yaşayan kişiler için hizmet verilmesi ve istihdam sağlanması düşünülmekte midir?”

fotograf-1.jpg

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Derya Yanık, “Yaşlılara yönelik evde bakım ve gündüz hizmetlerine ilişkin çalışmaları geliştirmek ve desteklemek amacıyla 2022 yılında uygulanacak olan “Yaşlılar için Gündüz ve Evde Bakım Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi” ve “Yaşlılara Yönelik Finansal Okuryazarlık Eğitimi Programı” ile yaşlılarımızı aileleri ve sosyal çevreleri içinde destekleyici çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

Bakan Yanık “Personel alımı ile ilgili olarak; merkezi yerleştirmeye ilişkin KPSS Tercih Kılavuzunda ilan edilen kadro ve pozisyonlar ile bunlar için aranılan nitelikler; ilgili kurum ve kuruluşların ihtiyaçları ve yürürlükteki mevzuatları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan Nitelik Kod Kılavuzunda belirtilen nitelikler çerçevesinde kurumlar tarafından belirlenmekte ve uygun görüş üzerine ÖSYM Başkanlığınca ilan edilmektedir” açıklamasında bulundu.

YAŞLI BAKIM HİZMETLERİ SORUNLU

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise belediye e kamu kurumları tarafından verilen hizmetler olmasına rağmen, ülkemizde yalnız ve yaşlı kişilerin bakım hizmeti sorunu bakımında sorun yaşandığına dikkat çekti.

EVDE BAKIM İÇİN YENİ DÜZENLEMELER YAPILMALI

Gürer, “Sürekli aynı evde kalacak, hastanede olduğu süreçte refakat edecek, belgeli, eğitimli bakım hizmetini yapabilecek bakım çalışanı sorunu mevcuttur. Özellikle yurt dışından gelip ülkemizde bu alanda kayıt dışı hizmet veren kişiler bulunmaktadır. Huzurevleri de bir alternatiftir, ne var ki evinde yaşayıp bakım için başkasının desteğine ihtiyaç duyan kişiler için de bir çalışma yapılmalıdır” önerisinde bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.