CHP'li Bakan viraneye dönen Cumhuriyet'in simge fabrikasını Meclis gündemine taşıdı

CHP'li Bakan viraneye dönen Cumhuriyet'in simge fabrikasını Meclis gündemine taşıdı

CHP'li Bakan, çürümeye terk edilen Cumhuriyet tarihinin simgeleri arasında yer alan Türkiye’deki ilk fabrikalardan olan Sümerbank’ın İzmir’deki eski tesislerini TBMM gündemine taşıdı ve “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredin” dedi.

İzmir’deki Sümerbank Basma Fabrikası’na ait yıkılmış tesislerin yer aldığı Halkapınar’daki dev arazi, 4 yıldır kimin olacağı tartışmaları sürerken, madde bağımlıları ve hurdacıların meskeni haline geldi.


Milli servet kavramının İzmir’deki en belirgin örnekleri arasında yer alan tesis, özelleştirme ve satış dedikodularının gölgesinde kaderine terk edildi. 

sumerbank-arazisi.jpg
Çözülemeyen paylaşım krizi devam ederken, iyice çürüyen eski fabrika tesislerinden geriye sadece duvarları kaldı. Çöplüğe dönen ve moloz dökülen SİT alanları, ardı arkasına çıkan yangınlarla viraneye döndü. Son aylarda kaçak et kesiminin yapıldığı mezbaha haline gelen fabrika alanı, bu kez de koyun ve keçi otlatılan mera görüntüsüne büründü.
İzmirliler “İzmir’in malı satılmasın, kentin sermayesine sahip çıkılsın” diyerek alanın kurtarılması ve yerel idareye devri için çeşitli imza kampanyaları başlattı.


Konuyu TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir’den milletvekili olan Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
 

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE DEVREDİLMELİ!
 

Daha evvel tarihi Elektrik Fabrikası için yaptığı çağrıyı, Cumhuriyet’in simgesi Sümerbank Fabrikası’nın alanı için yineleyen Bakan, “Tarihi binaların ve kentin hafızasının ‘özelleştirme’ adı altında yok edilmesinin önüne geçilmelidir! Tarihi Elektrik Fabrikası ile Sümerbank’ın tesislerinin bulunduğu alan, kamu yararına değerlendirilmek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devrilmelidir” dedi.
 

CHP’Lİ BAKAN, BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM’A SORDU:
 

Cumhuriyet tarihinin simgeleri arasında yer alan Türkiye’deki ilk fabrikalardan olan Sümerbank’ın İzmir’deki eski tesislerinin bulunduğu alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devri için gerekli işlemleri başlatacak mısınız?
 

SÜMERBANK TESİSLERİNE NE OLMUŞTU?


Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayan sanayi devi Sümerbank’ın İzmir kent merkezindeki eski üretim tesis arazileri, 2003 yılında İzmir İl Özel İdaresi’ne verildi ve 130 bin metrekarelik arazide kurulu Sümerbank’a ait tesislerin bir bölümü eğitim hizmetlerinde kullanılmaya başlandı.


Türkiye’nin korunması gereken değerleri arasında yer alan tescilli binaların yer aldığı SİT arazileri için İl Özel İdaresi’nin ısrarlı girişimleri 2014 yılında başlayan paylaşım krizine kurban gitti. İl Genel Meclisi alanın kurtarılması için arazinin tamamını 20 yıllığına İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis etmek için çalışmalara başlamışsa da alınan 7 devir kararı da İzmir Valiliği tarafından mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi. Böylece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa başlamayı planladığı İzmir’in ve Ege’nin yıldızı olacak “Medeniyetler Müzesi” projesi de bu nedenle askıda kaldı. Öte yandan 2014 yılında çıkartılan Bütünşehir Yasası sonrasında İl Özel İdaresi’nin kapatılmasıyla kurumun, aralarında Sümerbank Fabrikası’nın da bulunduğu tüm taşınmazları Hazine’ye devredildi, İzmir Büyükşehir Belediyesi karar itirazlarını yargıya taşıyarak iptal davası açtı ve alanın tahsisinin yerel idareye verilmesini talep etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.