CHP'li Bakan'dan EFDK'yı eleştirdi!

CHP'li Bakan'dan EFDK'yı eleştirdi!

Yerel seçimler dolayısı ile ertelenen elektrik fiyatlarında temmuz ayında yüzde 30’un üzerinde zam bekleniyor.

Tedarikçilerine elektrik fiyatlarında Temmuz ayında yüzde 30’un üzerinde zam olacağını duyurduğu iddia edilen Boğaziçi Elektrik’i ardından bunu yalanlayan EPDK’yi eleştiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Kurdaki dalgalanmalar dönüyor dolaşıyor en son yine vatandaşın cebini vuruyor. EPDK’nin zam yapılmayacağı açıklamalarını geçen seneden biliyoruz. 24 Haziran seçimleri öncesinde elektriğe yüzde 30’un üzerinde zam yapılacağı ortaya çıkmıştı, EPDK yine yalanlamıştı. Ancak kazın ayağının öyle olmadığı seçim sonrası ortaya çıktı. EPDK, seçim sonrası yaptığı zammı faturalara yansıtmadı ve vatandaştan gizledi. Sonrasında, vergi ve diğer ödenekler adı altında o zammı vatandaştan aldı. Yine seçim, yine aynı ayar. EPDK elektrik zammına seçim ayarı çekmiştir” dedi.

‘DIŞA BAĞIMLILIĞA KARŞI SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ!’

CHP’li Bakan, “Dünya nükleer enerjiden kaçarken biz Akkuyu’da yapımı devam eden ve temelinde çatlak meydan geldiği iddia edilen santrale 15 yıl boyunca 35 milyar dolarlık elektrik alımı garantisi veriyoruz! Parasını da vatandaş veriyor! Enerjideki dışa bağımlılığımızla ve kısa vadeli günü kurtarmalık çözümlerle baş edemeyiz. Devlet olarak elektrik üretimi için; döviz kuru artışından bağımsız, yeni ve sürdürülebilir alternatifler bulmalıyız” diye konuştu.

2018’DE ELEKTRİĞE KONUTTA YÜZDE 31 SANAYİDE YÜZDE 41 ZAM GELDİ!

Geçen yıl içerisinde konutlarda kullanılan elektriğe 4 kez yapılan zamlarda toplamda yüzde 31 oranında artış oldu. Sanayi elektriğine ise yüzde 41 zam yapıldı. 

1 Ocak 2018: EPDK, konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 8.8, sanayi ve ticarethanelerde elektriğe ise yüzde 8.4 zam yaptı.

1 Nisan 2018: Elektrik fiyatları ortalama 2.89 zamlandı.

1 Ağustos 2018: Farklı abone gruplarına göre elektrik fiyatları yüzde 9 ile yüzde 14 arasında arttı.

1 Eylül 2018: Elektriğe yüzde 9 ila yüzde 14 oranında zam geldi.

CHP'li Bakan'ın açıklamalarının ardından konu ile ilgili karşı açıklamada bulunan CK Enerji Boğaziçi Elektrik ise şu açıklamayı yaptı:

"Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde her tacir, basiretli bir işadamı gibi hareket etmek zorundadır. Basiretli tüccar, piyasa durumunu inceleyerek maliyetlerini analiz eder ve ona göre faaliyet gösterir. Bu çerçevede serbest tüketici kapsamındaki müşterilere elektrik satışı yapılırken her dönem maliyet bazlı işlem tesis edilmekte ve farklı ürünler sunulmaktadır. 

Açıklamada yer aldığı gibi bir zammın uygulanması veya zam beklentisi söz konusu değildir. Ulusal tarifeden elektrik alan ve serbest tüketici kapsamında olmayan müşteriler halihazırda EPDK tarafından açıklanan ulusal birim fiyatlardan elektrik tedarik etmeye devam etmektedir. Serbest tüketici kapsamında yer alan müşterilerimizin küçük bir kısmı ise geçtiğimiz dönemde sağlanan ticari koşullardan yararlanamayacak olup bu konuda bilgilendirilmiş, ilgili dönemde farklı ürünler tercih eden diğer serbest tüketicilerimiz ise yapmış oldukları sözleşme şartlarında elektrik tedarik etmeye devam edeceklerdir. Bu noktada iki serbest tüketici grubu arasındaki fark ilgili dönemde seçtikleri ürünle ilgilidir. Bu kapsamda söz konusu haberde geçen enerji fiyatlarına yüzde 34 zam ifadesi gerçeği yansıtmamakta ve müşterilerimiz ile paylaştığımız bilgilendirme mektubu, ulusal tarifeye yönelik zam beklentimize dair bir açıklama içermemektedir.  İlgili açıklama serbest piyasa maliyetleri içerisindeki bir kalemdeki artış beklentisini içermekte olup, bu maliyet beklentisindeki artışın da tüketiciye yansıtılması asla söz konusu değildir. 

İlgili müşteri grubunun şirketimiz CK Enerji Boğaziçi Elektrik veya serbest piyasada elektrik tedariki yapan herhangi bir firma ile yeni bir serbest tüketici sözleşmesi yapmaması durumunda, EPDK tarafından daha önce açıklanan ve halen devam eden mevcut tarife üzerinden alım yapabilme garantileri olup, EPDK dışında herhangi bir kurumun Türkiye geneli Ulusal Elektrik Tarifesini belirleme yetkisi bulunmamaktadır. Özet olarak konu, portföyümüzde yer alan müşterilerimizin yüz binde beşlik bir kısmının sözleşme kurulma zamanındaki piyasa şartlarında elektrik tedarik etmeye devam edemeyecekleri olup, açıklamada yer alan tüm diğer kısımlar izahtan varestedir. "

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.