CHP'li Beko, “500 bin belediye işçisine kadro verilmedi”

CHP'li Beko, “500 bin belediye işçisine kadro verilmedi”

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Medya Ege Yayın Grubunu ziyaret etti. 

Medya Ege- CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, gündeme ilişkin Medya Ege'ye açıklamalarda bulundu. 500 bin belediye işçisine kadro verilmediğini dile getiren Beko, 696 sayılı Kanun Hükmünde Karaname ile sayıları 1 milyona yaklaşan taşeron işçinin kadro vaadiyle kandırıldığını söyledi.

3be1b054-4e4e-45c0-a1b6-1e36c58c3e73.jpg

Kamu, belediye ve özel idarelerde çalışan işçilerin sosyal haklarına değinen Beko, “696 sayılı Kanun Hükmünde Karaname'nin 127. maddesiyle kamuda belediye ve özel idarelerde sayıları 1 milyona yaklaşan taşeron işçiye kadro sözü sonrası Cumhurbaşkanlığı, Sarayda çalışanların bazılarına, Başbakanlık'ta çalışanlara (başbakanlık döneminde) Milli İstihbarat Teşkilatı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki belli kişilere kadro verildi. Yerleştirilmeler yapıldıktan sonra geride kalan 750 bine yakın taşeron işçiler şirketlere geçirildi. Kanun Hükmünde Karaname ile kamuda belediye ve özel idarelerde çalışan şirket işçilerine 2020 yılına kadar toplu iş sözleşmesi (TİS) yapılmayacak, ikramiye ve sosyal hakların verilmeyeceği bir ortam oluştu. Sadece ilk 6 ayda yüzde 4, ikinci 6 ayda yüzde 4 olmak üzere zamyapılacağı belirtildi. Bu durum, eşitliğe ve anayasaya aykırı. 2020 yılı içerisinde 750 bine yakın teşeron işçiler, gerçek enflasyon yüzde 25 iken, pazar enflasyonu yüzde 40 iken,ekonomik, demokratik, sosyal haklarının ne olacağını merak ediyorlar" dedi.

Taşeron işçilerin zor şartlar altında çalışıp haklarını alamadıklarını belirten, İzmir Milletvekili Kani Beko, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bu konu ile ilgili bir kanun teklifi verdi. Beko, "Bu kanun teklifi bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ele alınıp, 750 bin çalışanın sorunlarının mutlaka çözülmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

37...jpg

“500 bin belediye işçisine kadro verilmedi”

Kani Beko kamudaki engelli kadrosuna dikkat çekerek, “Kadro sözü veren hükümet 500 bin belediye işçisinin bir tanesine bile kadro vermedi. 2019 yılında 14 bin engelli kadrosu açığı olmasına rağmen, 2019 yılında bir tane engelli kardeşimize kadro verilmedi. Anayasanın ilgili maddesine göre her şirket yüzde 3 oranında engelli çalıştırılmalı” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.