CHP'li Beko: Borçlandırılan esnaf icra sarmalında

CHP'li Beko: Borçlandırılan esnaf icra sarmalında

CHP'li Beko, Saray yönetiminin 19 yılın sonunda hazine arazilerini satarak ülkeyi; sermayeye vergi kolaylığı sağlayan, işçi maliyetini en alt düzeye indirerek Çin'i de geride bırakan ucuz işçi cenneti yaptığını söyledi.

DİSK eski Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, çalışma hayatında yaşanan sorunları dile getiren CHP'li Beko, Türkiye'yi Avrupa'nın Çin'i haline getiren Saray yönetiminin; ülkemizi dünyanın en ucuz iş güçlerinden biri haline getirdiğini ifade etti. İktidara seslenen Kani Beko, "borç sarmalına soktuğunuz halkı ve esnafları bankaların icra sarmalından kurtarın" çağrısında bulundu.

Türkiye, Avrupa'nın Çin'i Oldu

Ekonomik krizi sermayenin kazanması için fırsata çeviren Saray rejiminin, Türkiye'yi Avrupa'nın Çin'i haline getirdiğini belirten CHP'li Beko, "Ekonomik buhranı, vergi indirimleri, teşvikler vb. ile işten çıkartmalar, ücretsiz izinler gibi işçileri doğrudan etkileyen müdahalelerle büyük oranda hasarsız ve karlı olarak atlatan şirketler, bu dönemi aynı zamanda emek maliyetlerini aşağı çekmek için bir fırsat olarak kullandılar. Türkiye'yi Avrupa'nın Çin'i yaptılar. Bugün Çinli bir işçi Türk işçisinden çok daha iyi durumda. Yüksek ücretli işçilerin işlerine son verilerek, yerlerine asgari ücretle işçilerin alınması, işten çıkartmaların yarattığı korku ile yasal sınırları da aşan fazla ve yoğun çalışmalara boyun eğdirme, ücretsiz izinler, kısa çalışma ödeneği ile işsizlik fonundan karşılanan işçi ücretleri, ücretlerin kimi sektörlerde sadece reel olarak değil nominal düzeylerde de erimesine neden oldu. Bunun tek sorumlusu saplantılı ekonomi politikası olan Saray rejimidir" diye konuştu.

kani-beko.jpeg

Tek adam yönetiminin Afgan ve Suriyeli mülteciler nedeniyle Çin'i de geride bırakarak, Türkiye'yi dünyanın en ucuz iş güçlerinden biri haline getirdiğini ve yeni rakibinin 95 dolarla Bangladeş olduğunu belirten Milletvekili Kani Beko, çocuk işçi sorununa da dikkat çekerek, "Aylık 1000 TL’ye (115 dolar) çalışan mültecilerle Çin’i bile geride bırakan Türkiye’nin şimdiki rakibi ise 95 dolarla dünyanın en düşük asgari ücretinin bulunduğu Bangladeş olmuştur. Bir taraftan sarayın verdiği talimatla TÜİK, milyonlarca işsizi rakamlar içinde kaybetmeye çalışırken diğer taraftan da işsizlik, adaletsiz gelir dağılımı, ekonomik kriz, kayıt dışı ekonominin ortaya çıkardığı koşullar çocuk işçiliğinin daha da artmasına sebep olmuştur.

Çocuk işçilerin yüzde 41,4’ü “hane halkı gelirine katkıda bulunmak”, yüzde 28,7’si “hane halkının ekonomik faaliyetine yardımcı olmak” amacıyla çalışmak zorunda olduğunu vurgularken, ne yazık ki bu çocukların büyük bir bölümü de çalışmak zorunda olduğu için okula devam edememiştir. Pandemide okullar kapanınca bu sayı daha da artmıştır. Okullarda olması gereken çocuklar, tarlada, şantiyede, inşaatlarda çalıştırılmışlardır, bu durum yasalara aykırıdır ve kabul etmek mümkün değildir. Okuldan çekilen bu çocukların okula dönüşlerinin sağlanıp sağlanmadığının kontrolü çok önemlidir. Unutulmasın ki; çocuk işçi çalıştırılması yasaktır. 4857 sayılı yasa da, ILO kararları da, Birleşmiş Milletler kararları da aynı kararlılıkla çocuk işçiliğini yasaklamaktadır" açıklamasında bulundu.

Gıda ve enerji fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle enflasyonun kontrol edilemez hale geldiğini, geliri reel olarak azalan yurttaşların açlık ve yoksulluk riskinin her geçen gün arttığını belirten CHP'li Beko, diğer taraftan halkın, esnafın icra sarmalında kurtarılması için yeni bir düzenlemenin zorunlu olduğunu vurguladı. BDDK’nın bankaların geri ödenmeyen alacaklarının yasal takibe intikal süresini 180 güne çıkaran düzenlemenin 30 Eylül’de sona erdiğini anımsatan CHP'li Beko, kamu bankalarından kredi alan yurttaşları icra korkusu sardığını ifade etti.

Ekonomi yönetimine seslenen Beko, şöyle konuştu: "Buradan yetkililere sesleniyorum; Esnaf çok ciddi ciro kaybı ile karşı karşıya kaldı. Milyonlarca esnaf ödeme yapabilecek güçte değil. Bu şartlarda borçları ödeme imkanı kalmadı. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçların, 15.1 milyar lirası tüketici kredilerinden, 5.5 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere toplam 20.6 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Her geçen gün kepenk indiren, ekonomik kriz ortamında borçlandırdığınız halka ve esnafa, yeni bir yapılandırma süresi tanıyın ve icra sarmalından kurtarın."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.