CHP’li Beko'dan flaş işsizlik fonu açıklaması

CHP’li Beko'dan flaş işsizlik fonu açıklaması

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İşsizlik Sigortası Fonu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

CHP’li Beko, İşsizler için kurulan işsizlik fonunun, anayasaya aykırı şekilde amaç dışı işverenlerin kullandığını savunarak, Bakan Selçuk’un, “Kaynaklarımızın birçoğu işverene gidiyor aslında” İfadelerinin bunun açık bir itirafı olduğunu söyledi. Beko, “Bakan, işsizlik fonu ile işçileri değil patronları memnun ettiklerini itiraf etmiş oldu” dedi.

Meclis genel kurulunda bütçe konuşmalarında işsizilk fonu ile ilgili iktidarı eleştiren muhalefet fonun patronlara peşkeş çekildiğini dile getirerek ortak bir tavır sergiledi. CHP teşvik ve desteklerin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasının fonun orta ve uzun vadede aktüeryal dengelerini bozacağı uyarısı yaparken, HDP İşsizlik Sigortası Fonu’nun “İşçiden Alıp Patrona Verme Fonu” haline getirildiğini kaydetti. İYİ Parti son yıllarda fonun işverene dönük bir fon haline dönüştüğü tespitini paylaştı.

Meclis genel kurulunda görüşülmekte olan 2021 merkez bütçe görüşmelerinde konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “İşsizlik fonu kaynağın nereye gittiğine baktığımız zaman da yüzde 50-25-25’ten yüzde 27-66-8 olarak dağılan bir rakamımız var. Dolayısıyla kaynaklarımızın birçoğu işverene gidiyor aslında.” ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk’un açıklamasının açık bir itiraf olduğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, işsizler için kurulan İşsizlik Fonunun kurulduğu dönemde en büyük desteği veren konfederasyonlardan birisinin DİSK olduğunu hatırlattı. Fonda 150 milyar liraya yakın paranın toplanmış olduğu tahmininde bulunan Beko, Bakan Selçuk’a, ”Sayın Bakan siz de itiraf ettiniz nihayet. İşsizlik Fonu’ndan alınacak işsizlik parası, kişinin son dört aylık prime esas kazancının yani SGK’ya bildirildiği brüt ücretinin yüzde 40’ı kadar. Sayın Bakan bir düşünsün… Patronlar bu insanları tazminat ödemeyeyim diye 120 gün bile çalıştırmıyor işyerlerinde. Neden? İşsize verilecek paraları kendileri kullanmak için. İşten at, işsizlik fonlarına göz dik, emekçiyi açlığa mahkum et. Bu vicdansızlık değil de nedir sayın Bakan” diye sordu.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverenlere aktarılan kaynaklarla ilgili olarak henüz bir etki analizi yapılmadığına ve fondan sağlanan desteklerin gerçekte istihdamı artırma veya koruma amacına hizmet edip etmediğinin bilinmediğine dikkat çeken CHP’li Beko, İşsizlik Fonu kaynaklarının amaç dışı sayılabilecek alanlarda ölçüsüz olarak kullanımının Anayasa’nın “Çalışma hakkı ve ödevi” başlıklı 49. maddesine aykırı olduğunu belirtti. Konuyla ilgili partisinin, “İşverenler için istihdam nedeniyle üstlendikleri vergi ve primlerle ilgili bazı yükümlülükler İşsizlik Fonu’nun sırtına yüklenmekte, İşsizlik Fonu kaynakları süratle eritilmektedir” denilen muhalefet şerhini hatırlatan Beko, işsizliğin azaltılması bahanesine sığınılarak işçinin en büyük çalışma güvencesi olan kıdem tazminatına da el atıldığını söyledi. 

Tek adam yönetiminde kademeli olarak kıdem tazminatının ortadan kaldırarak işlevsiz kılacak yasal düzenlemeler yapıldığını ileri süren Beko, şöyle konuştu: “150 milyar civarındaki devasa miktar amacı için değil, amaç dışı kullanıldı. Özellikle işverenlere teşvik ve destek adı altında fondan aktarılan tutar çok fazla. Fon, son yıllarda işsizlere ve işçilere derman olmaktan çok işverenlere derman olmaktadır. Yani siz işsiz kaldığınızda temel ihtiyaçlarınızı giderebilmek için elektrik parasını, su parasını, mutfak masrafları ve kira parası verilmesi gerekir. Baktığımızda bu fondan 25 milyar liralık bir miktarı sanki işverenler açlık sınırında yaşıyormuş gibi onlara verdiler. Bu da yetmedi… 25 milyarını daha alıp GAP’a harcadılar. Bu da yetmedi… İşsizlik fonundan 3 milyona yakın vergi aldılar. Yine yetmedi… İşsizlik fonundan 11 milyara yakın Ziraat Bankası’na, Halk Bankası’na para aktardılar. Şimdi baktığımızda yüzde 90’ı amacı dışı kullanıldı, geri kalan kısmı işsizlere ayrıldı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.