CHP'li Gürer, besicilerin ve süt üreticilerinin sorunlarına değindi

CHP'li Gürer, besicilerin ve süt üreticilerinin sorunlarına değindi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Kurban fiyatı değişmedi ama vatandaşın alım gücü kalmadı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  2017 yılında 817.805 adet büyükbaş hayvanın, 2.720.271 adet küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesildiğini, 2018 yılında ise 866 bin 143 büyükbaş, 2 milyon 682 bin 612 küçükbaş hayvanın kurban edildiğini belirterek, “Geçen yılki düşüşün bu yıl ekonomik krizin etkisi ile daha da artacağı görülmektedir” dedi.

Hayvancılığın en önemli sorunu olan yem fiyatlarındaki artışın durdurulmamasının üreticiyi zor duruma düşürdüğünü kaydeden CHP’li Gürer, “Fabrika yemlerini oluşturan mısır ve soyada ülkemizin dışa bağımlı olması, dolarda yaşanan değişkenlik yemde fiyat artışını tetikliyor. Yem fiyatı değişirken besici tüccara sattığı canlı hayvan fiyatı değişmedi. Besicilikte maliyetin % 60’ını yemde fiyatı oluşuyor. Besicinin yem alım gücü gerilerken bunun yanında elektirik, mazot, banka kredisi ödemelerinin baskılaması sorunu büyütüyor. Bir hayvanın ortalama günlük tükettiği yem tutarı 28 TL. O hayvandan ortalama 28 KG süt alınmazsa üretici zararda demektir. Buzağı ölümleri ne yazık ki önlenemiyor. Buzağının ortalama 200 TL tutarında aylık masrafı var.  Maliyetine hayvanını satamayan üretici sıkıntı yaşıyor” dedi.

Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a "Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan ithalatı yapılıp yapılmayacağı" yönünde soru yönelttiğini ancak henüz yanıt alamadığını da hatırlattı.

Piyasa fiyatlarının tüketicinin alım gücünü zorladığına işaret eden Gürer, tarım ve hayvancılıktaki sorunların, girdi fiyatlarının düşürülmesi ve aile tipi işletmelerin yeniden teşvik edilmesiyle çözüme ulaşacağını belirtti.

Gürer, "Tüccar, geçen yıl danayı 7-12 bin lira arasında, ineği 6-9 bin lira arasında fiyatla satmış. Bu yıl danayı 8-15 bin lira, ineği ise 7-11 bin lira arasında fiyatla satıyor. Ancak üretici fiyatı ne yazık ki geçen yıl ile aynı kaldığı için besici kazanamıyor. Besici gideri artmış geliri aynı kalmış, Büyükbaş bir hayvan günlük ortalama 28 liralık yem tüketiyor. Günlük 28 litre süt alamayan üretici zor duruma düşüyor. Süt üretimi gelecek yıllarda düşebilir. Gerek süt üretimi gerek besicilik çok kritik bir noktada. Çok sayıda kişi bu işi bırakabileceğini söylüyor. Yem fiyatlarındaki aşırı artış, elektrik ve mazot masrafları da eklenince maliyetlerini alamadıklarını ifade ediyorlar." diye konuştu.

Türkiye'deki buzağı ölümlerinin yüzde 14-15 düzeyinde olduğunu, bunun kırmızı et açığının nedeni olabileceğini savunan Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının bu soruna çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

Ömer Fethi Gürer, 2018 yılı Kurban Bayramı'nda 866 bin 143 büyükbaş, 2 milyon 682 bin 612 küçükbaş hayvanın kurban edildiğini belirterek, bu yıl kurban fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bu rakamların azalacağını söyledi.

Hayvan ve kırmızı et ithalatına ilişkin rakamların, hayvancılıkta dışa bağımlılığın göstergesi olduğunu ileri süren Gürer, "2010-2018 yılları arasında yaklaşık 7,7 milyon küçükbaş ve büyükbaş hayvan ithalatı ile 292 bin ton sığır eti ithalatına toplam 8,2 milyar dolar para ödemişiz. Bu dönemde toplam 1 milyon 790 bin 223 büyükbaş hayvan ithal etmişiz." ifadelerini kullandı.

Ömer Fethi Gürer hayvan hastalıkları konusunda da uyarılarda bulundu. Tarım Bakanlığının her yıl bir skandal ile çalkalanır duruma geldiğini belirtti. Bakanlığın bir yılı aşan süredir taklit ve karışık ürün denetim sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmadığına dikkat çeken Gürer, “Bakanlık denetim mi yapmıyor yoksa hileli ürün mü kalmadı ya da birileri hileli ve karışık ürünlerin kamuoyuna firma isimleri ile yansımasını mı engelliyor ”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.