CHP'li Gürer: Çiğ sütün tavsiye fiyatı sanayiciye yarıyor

CHP'li Gürer: Çiğ sütün tavsiye fiyatı sanayiciye yarıyor

Tavsiye kararı uygulamada zorunlu taban fiyat olması gerektiğini belirten CHP'li Gürer, çiğ süt tavsiye satış litre fiyatının 3 lira 20 kuruş iken 4 lira 70 kuruşa yükseltilmesinin, sanayicinin ürettiği ürüne zam yapmasının yolunu açacağını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulunun 8 Aralık’tan geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatını 3 lira 20 kuruştan 4 lira 70 kuruşa çıkardığını ifade etti.

Üreticinin daha düne kadar, tavsiye fiyatı 3 lira 20 kuruş iken bile çiğ sütü 2 lira 50 kuruş ila 2 lira 80 kuruş arasında değişen fiyatlarla satabildiğine dikkat çeken Gürer, bugün toptancıların sütü, tavsiye edilen fiyat olan 4 lira 70 kuruştan almasının zor göründüğünü ancak yem zammı devam ettiği gibi süt mamullerinde de de fiyat artışı oluşacağını ifade etti. Yemin kg. fiyatının 4 lira 60 kuruş civarında olduğunu belirten CHP Milletvekili Gürer, “Süt/yem paritesine göre, 1 litre sütle 1.5 kg. yem alınabilmeli. Bugünkü şartlarda 1 litre sütle ancak 1 kg Yem alınabiliyor. Süt/ yem paritesine uyabilmek için ya yemin kilosu 3 lira olmalı ya da sütün tavsiye fiyatı 7 lira olmalı” dedi.

Litre Başına 1.5 Lira Artış

Çiğ süt için 1 Temmuz- 31 Aralık 2021 dönemini kapsayan 4aylık süreç için USK’nın 3 lira 20 kuruş tavsiye fiyatı belirlediğini anımsatan Gürer, 8 Aralık tarihi itibariyle tavsiye fiyatının litre başına 1 lira 50 kuruş artarak 4 lira 70 kuruşa çıkacağını belirtti.

Çiğ süt tavsiye fiyatının 3 lira 20 kuruş olduğu 31 Temmuz-1 Aralık döneminde, süt üreticilerinin tavsiye edilen fiyattan süt satamadığını anımsatan CHP Milletvekili Gürer, “süt toptancıları, kooperatiflerden ya da üreticilerden sütü tavsiye edilen fiyat olan 3 lira 20 kuruştan almadı. Çeşitli bahaneler gösterilerek, çoğu bölgede sütün litresini 2 lira 50 kuruş ila 2 lira 80 kuruş arasında değişen fiyatla satın aldı. Bazı süt alıcı şirketler aynı zamanda yem bayii de olduğu için ‘yemi bizden almazsanız sütünüzü almayız’ tehdidi savurarak, maliyeti 5 lirayı bulan sütün litresini 2 lira 50 kuruştan aldı” hatırlatmasında bulundu. Sonuçta süt inekçiliği yapanlar hayvanları kesime gönderdi. Durumun vahim olduğunu fark eden iktidar süt fiyatı artırdı ancak bu üreticiye yansımazsa sorun devam eder” diye konuştu.

fotograf-001.jpeg

Tavsiye Fiyatı 3 Lira 20 Kuruşken, Üretici 2.5 Liraya Süt Satmak Zorunda Kaldı

Böyle bir ortamda sütün litre fiyatının 4 lira 70 kuruş olarak tavsiye edilmesinin, üreticiler arasında soru işaretlerine neden olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çok sayıda süt üreticisi bize ulaşarak, ‘daha düne kadar 3 lira 20 kuruş yerine 2 lira 50 kuruşa ve 2 lira 80 kuruşa süt satmak zorunda kalırken şimdi 4 lira 70 kuruşa süt satıp satamayacağımız konusunda emin değiliz’ diye görüş bildiriyorlar. Haksız da değiller. Çünkü 3 lira 20 kuruş referans fiyatının olduğu dönemde en fazla 2 lira 80 kuruşa süt satan üretici, şimdi tavsiye fiyatı 4 lira 70 kuruşa çıkınca kaç liraya süt satabileceğini bilmiyor” ifadelerini kullandı.

180 Liralık Yem 2 Ay İçinde 230 Liraya Çıktı

Yem fiyatlarındaki artışın süt üreticisini ciddi oranda sıkıntıya soktuğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiğ süt referans fiyatına yüzde 50’ye yakın artış olmasına rağmen üretici sevinemedi. Çünkü bir önceki süt tavsiye fiyatının belirlendiği tarih ile günümüz arasında yem fiyatlarında neredeyse yüzde 80’lik artış oldu. İki ay önce 180 lira olan 50 kg’lık bir torba yem şimdi 230 liraya çıktı. Hayvan bakım masrafları da, ahır giderleri de arttı. İlacından elektriğine zam geldi. Bu şartlar altında süt üreticisinin üretime devam etme şansı azaldı” diye konuştu.

Tavsiye Fiyatı Süt-Yem Paritesne Uymuyor

Süt/yem paritesinin 1 lt/ 1,5 kg olarak kabul gördüğünü ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Süt/yem paritesi geniş anlamıyla 1 litre süte karşılık 1.5kg. yem alabilmeyi esas olarak gösterir. Ancak kaba bir hesap yapıldığında 50 kg. yem 230 liraysa yemin kilogram fiyatı 4 lira 60 kuruştur. Yemin fiyatı bugün belirlenen çiğ süt fiyatıyla neredeyse aynıdır. Olması gereken çiğ süt 4 lira 70 kuruş ise yemin kilosu da 3 lira olmalıdır. Yada yemin kilosu 4. Lira 60 kuruş olacaksa sütün litre fiyatı 7 lira olmalıdır ki, süt/yem paritesi 1 litre süte karşılık 1.5 kg. yem orantısı sağlansın. Ancak bugün yemin kilosu 4.60 kuruşu bulmaktadır” şeklinde konuştu.

Üretici Desteklenmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülke olarak, ekonomik anlamda zor bir dönemden geçtiğimiz bu günlerde, süt üreticilerinin girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve ciddi manada desteklenmesi için yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Süt Krizi Çıkmasın…

Gürer, şu şekilde süt ineklerinin kesime gönderilmesinin önüne geçileceği gibi önümüzdeki dönemlerde ülkemizde süt krizi yaşanmasının da önlenmiş olacağını sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.