CHP'li Gürer,  'Engellilere engel olmayın'

CHP'li Gürer,  'Engellilere engel olmayın'

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Engelliler Haftası’yla ilgili açıklamasında, engelli bireylerin sorunlarını içeren soru önergelerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen ilginç yanıtları paylaştı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engellilerle ilgili özel günlerde her yıl sorun ve taleplerin dile getirilip yeni sözlerin verildiğini ancak uygulamada sorunların devam ettiğini söyledi. Gürer, ülkemizde sayıları  10 milyonu bulan engellilerin boş vaatler değil, hayatın içindeki sorunlarının çözüme kavuşturulmasını beklediğini belirtti. 

Açıklamasında, engellilerin yaşadığı sorunları içeren soru önergelerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen tek satırlık yanıtları da paylaşan Gürer, “bu yanıtlar ilgili bakanlığın, engellilerin yaşadığı sorunlara ne kadar duyarsız olduğunun göstergesidir” dedi. 

ENGELLİLER HAFTASI MESAJ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, engelli vatandaşların yaşadığı sorunlar ile onların iktidardan ve toplumdan beklentilerine değindi. 

SORUNLAR HER YIL ARTIYOR 

Gürer, ülkemizde her 7 kişiden birinin engelli olduğuna işaret etti. Buna karşın her bireyin de bir engelli adayı olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engelli vatandaşların sorunlarının her yıl artarken, çözümüne yönelik olumlu gelişmelerin olmadığını ifade etti. 

AÇIKLAMA VAR, İCRAAT YOK 

Engellilerle ilgili özel günlerde, engelli bireylerin sorunlarının tartışıldığını, yetkili kurumlardan açıklamalar yapıldığını ve her yıl aynı sözlerin verildiğini kaydeden Gürer, ancak uygulamada sorunların halen devam ettiğini vurguladı. 

fotograf-(3)-003.jpg

SOSYAL HAYATA KATILIMDAKİ SORUNLAR 

Engelli yurttaşların da diğer yurttaşların yararlandığı olanaklardan eşit bir şekilde yararlanması gerektiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde engellilerin sosyal hayata katılımda yaşadıkları kısıtlamaların ne yazık ki önüne geçilemediğine işaret etti. 

YARDIMLAR HER ENGELLİYE ULAŞMIYOR 

Resmi ve özel kurumlarda belirli oranlarda engelli personel çalıştırılmasına yönelik hayata geçirilen kanunların da ne yazık ki olması gerektiği gibi uygulanmadığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engellilere yapılan bazı yardımların tüm engellilere ulaşmadığını, ulaşanların oranının  düşük seviyesinde kaldığını ifade etti. 

EĞİTİM VE SAĞLIKTA DÜZENLEME ŞART 

Engelliler için eğitim ve sağlık alanında da yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çok sayıda okulda ve hatta bazı kurumlarda engelli erişimlerinin bulunmadığını belirtti. 

ÖZEL EĞİTİM ALMASI GEREKEN ÇOCUKLAR EĞİTİMSİZ KALIYOR 

Zihinsel engelli öğrenciler ile özel eğitim alması gereken öğrencilere yönelik yeterli olanakların bulunmadığını söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle kırsal kesimlerde özel eğitim alması gereken çocukların yaşadığı mağduriyetlerin mutlaka giderilmesi gerektiğini kaydetti. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engelli bireylerin yaşadığı sorunları sürekli gündeme taşıdıklarını, bu konuda TBMM Başkanlığı’na Soru Önergeleri, Kanun Teklifi ve Meclis Araştırma Önergeleri verdiklerini de anımsattı. 

ÇEVRE BAKANLIĞININ DUYARSIZLIĞI, SORU ÖNERGESİ YANITLARINA YANSIDI 

Engellilerin toplumda yaşadığı sorunlara yönelik bu yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iki ayrı soru önergesi yönelttiğini ve Bakanlıktan gelen yanıtlar karşısında tüm engelliler adına üzüncü duyduğunu da söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada Bakanlık tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soruları ve bakanlıktan gelen yanıtları paylaştı.

Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yönelttiği bir soru önergesinde “2005 yılında 5387 sayılı Kanunla kamu kuram ve kuruluş resmi yapılar, tüm yollar, yaya geçitleri umuma açık yerlerin engelli ulaşımına göre 7 yılda düzenlenmesi şart koşulmuş, daha sonra süre uzatmaları yapılmıştır. 2020 yılı itibari ile bu konuda tüm illerde çalışmalar tamamlanmış mıdır?” şeklindeki sorusuna yanıt istedi. 

CHP milletvekili Gürer’in soru önergesine Bakan Murat Kurum imzasıyla gelen yanıtta Önergede belirtilen hususlara ilişkin Bakanlığımızda istatistiki bilgi bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı. 

Görme engelliler için yaya yollarında zemin kaplamalı olarak ayrılan yollar tüm ülkede uygulanmaya alınmış mıdır?

Tüm kentlerde, yaya yolunda görme engelliler dikkate alınarak, resmi ya da özel kurum tabelalarının yayalara çarpmayacak yükseltide olması sağlanmış mıdır? Kaldırımlara sarkan ağaç dalları vb engellilerin ulaşımını engelleyen sarkıntıların temizlenmesi sağlanmakta mıdır?

5387 sayılı Kanuna göre, engelli araç için belirlenen park yerine park yasağı uygulamasına uymayarak araç park eden ve ceza alan sürücü sayısı kaçtır?” şeklinde sorular sordu. 

Gürer’in önergesine gelen tek satırlık yanıtta ise yine, “Önergede belirtilen hususlara ilişkin Bakanlığımızda istatistiki bilgi bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Murat Kurum imzasıyla Bakanlıktan gelen yanıtların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının engellilerin bu alanda yaşadığı sorunlara ne kadar duyarsız olduğunun bir göstergesi niteliği taşıdığını ifade etti. 

Gürer, engelli bireylerin toplamda diğer bireylerle eşit bir şekilde hayatlarını sürdürebilecekleri ortamların yaratılması ve onlara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

GÜRER, KANUN TEKLİFİ VERDİ

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, engellilerin sadaka değil iş beklediğine vurgu yaparak Kamuda %3 olan kotanın %6’ya çıkarılmasını, atama bekleyen engelli öğretmen ve sağlıkçı atamalarının da bir an önce yapılmasını istedi. Ayrıca kotanın %6’ya çıkarılması içinde kanun teklifi verdiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.