CHP'li Gürer kivi üreticisini gündeme taşıdı!

CHP'li Gürer kivi üreticisini gündeme taşıdı!

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kivi üreticisinin sorunlarını gündeme taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde 10 dekar büyüklüğündeki bir kivi işletmecisinin yıllık 167 bin 500 TL, aylık ise 13 bin 958 TL net kazanç elde ettiğini, bu değerin ise net asgari ücretin 6 katına denk geldiğini iddia etti. 

Tarım Bakanı Pakdemirli’nin ‘kivi hesabını’ değerlendiren önerge sahibi Gürer ise “Ülkemizde 23 ilde kivi üretimi yapılıyor. Acaba sayın Bakan, ayda net 6 asgari ücret tutarında gelir  elde edilme hesabını diğer ürünleri üreten üreticiler içinde yapıyor mu?”  diye sordu. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesini yanıtlayan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, “Gençlerimize ve kadınlarımıza az bir yatırımla ekonomik verim süresi 30 yıl olan kivi yetiştiriciliğine yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü 10 dekarlık bir alana yapacağınız ufak bir yatırımla 30 yıl boyunca asgari ücretin aylık 6 katına kadar gelir elde edebilirsiniz” şeklindeki açıklamasını hatırlattı.

Gürer, Tarım Bakanı Pakdemirli tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde, “Pakdemirli’nin yaptığı açıklama doğrultusunda son 2 yıl içerisinde asgari ücretin aylık 6 katına kadar gelir elde eden kivi üreticisi sayısı kaçtır?” şeklinde soru yöneltti. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde 30 bin 666 dekar alanda kivi üretimi yapıldığına dikkat çekerek, “Türkiye genelinde kivi üreticisinin ortalama net geliri 2019 yılında 5.938,22 TL/da olmuştur” dedi.

Bakan Pakdemirli, “Son yıllarda yeni kurulan modern kapama kivi bahçelerinde, 10 dekar büyüklüğündeki bir kivi işletmesi 6. yıldan itibaren ortalama 167.500 TL yıllık net kazanç elde edebilmektedir. Bu durumda aylık net kazanç ise 13.958 TL olup, bu değer aylık net asgari ücretin 6 katına  karşılık gelmektedir” açıklamasında bulundu. 

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizde genel olarak 23 ilde binlerce çiftçinin kivi üretimi yaptığına dikkat çekerek, “10 dekar bir işletmede masraflar çıktıktan sonra, bir üreticinin eline asgari ücretin 6 katı kadar net kar kalıyorsa, sayın Bakandan ricamız, bu kadar gelir elde edebilen kaç üretici olduğunu açıklamasıdır” ifadelerini kullandı. 

fotograf-(3)-007.jpeg

 ÜRETİCİ BAKAN GİBİ DÜŞÜNMÜYOR

Ömer Fethi Gürer: “Ülkemizde üreticilerin ürünlerini maliyetine bile satamaz duruma geldiği bir dönemde kivi üreticisinin aylık 6 asgari ücret tutarından gelir elde etmesinden bizlerde mutluluk duyarız. Ancak  bu her bölgede tüm üreticilerin bu kadar kazandığı anlamına gelmiyor. Rize Fındıklı Ziraat Odası ile görüştüm. Bölgede kivi üretiminden elde edilen kazancın, Bakan’ın söylediği tutarlarda bir gelir şeklinde üreticiye yansımadığını ifade ettiler. Öyle  görülüyor ki, Bakan’ın kivi hesabında bir hata var. Rize ilinde kivi üreticilerine Tarım Kredi Kooperatifi tarafından, 90 gram üzerinde olan ürüne kilogramı 4,5 TL, 70-90 gram aralığında olan ürüne kilogramı 3 TL, 50-70 gram aralığında olan ürün için ise kilogramı 1 TL alım fiyatı vermiş. Bunun neticesinde Ziraat Odaları devreye girerek bazı güçlü firmaların bölgeye gelmesini sağlamış ve kilogram fiyatı 5,5 TL’ye çıkarak, üreticinin zarar etmemesi sağlanmıştır. Üreticinin 5,5 TL’ye satmakta zorlandığı kivi, farklı illerde rafta 12 TL’ye satılmakta ve üretici üründen sınırlı miktarda gelir elde etmektedir. Son üç yıldır, Fındıklı Ziraat  Odası güçlü firmaları bölgeye getirerek, üreticinin ürününün satın alımına yardımcı olmakta ve elde ettiği komisyonun tamamını, 90 gram üzeri üretimde  prim olarak  üreticiye ödemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı kivi için herhangi bir destek de vermemektedir. Bakan 21 ilde kivi üreticisinin varlığını dikkate alıp değerlendirme yapmalıdır. Rize’deki kivi üreticisi, gübrenin yanı sıra iki budama  yapıyor. İşçilik gideri var. Bahçe kurulumu da bir hayli masraflı.  Günümüz şartlarında Karadeniz bölgesindeki kivi üreticilerinin sorunları var. Kivi üreticisi kazanıyor demek yerine 90 gram üzerinde ürün üretimini destekleyecek teşvikler verilmelidir” diye konuştu. 

KİVİ BAHÇESİNİN MALİYETİ YÜKSEK

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kivi ürününün farklı bölgelerde ve üretim alanın durumuna göre maliyetinin değiştiğinin üreticiler tarafından ifade edildiğini belirtti. Gürer, ”1 dekar kivi tarlasının kurulumu bugünkü şartlarda 20.000 TL’ye mal oluyor. Bu tarla 5’inci yıl ürün vermeye başlıyor. 8. Yıl ekonomik olarak tam anlamıyla ürün veriyor. Tarlanın ömrü ise 25 yıl. 1 dekar alanın üretim maliyeti 6800 TL ve ortalama 2 ton ürün alınıyor. Yani tamamı 90 gr üzeri ürün de olsa 9000 TL yapıyor, giderleri çıkarırsak 2200 TL kalıyor. Tarım Kredi Kooperatifi, Rize’de 4.50 TL’den 90 gr ve üzeri kiviyi çiftçimizden satın alıp ayrıca  %2 de stopaj kesiyor. Bir ay sonra ödeme yapması, çiftçinin firmalara daha çok yönelmesine neden oluyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.