CHP'li Gürer 'MEB formasyon için renk vermedi'

CHP'li Gürer 'MEB formasyon için renk vermedi'

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer formasyonu meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından TBMM gündemine taşınan, öğretmen adaylarının formasyon belgesi ile ilgili sorunları için Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, YÖK ile bu konuda yapılan çalışmanın sonuçlanması ile şekilleneceğini söyledi.

ÖĞRETMENİN MEKTUBU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e  bir mektup gönderen öğretmen adayı sorunlarını anlattı. Gürer, mektubu Milli Eğitim Bakanına iletti.

fotograf-(2)-008.jpg

Öğretmen adayı gönderdiği mektupta diyor ki

Bir öğretmen adayım ve size bu yazıyı yüzbinlerce öğretmen adayı arkadaşım adına yazıyorum. Bilirsiniz; Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının öğretmen olabilmesi için alması gereken bir belge vardı, bir zamanlar. Adı FORMASYON. Bugüne kadar öğretmen olmak isteyenlerin aldığı gibi alacaktık belgemizi biz de. Ama bilin bakalım ne oldu? Milli Eğitim Bakanımız bir açıklama yaptı, hatta defalarca açıklama yaptı. Dedi ki defaatle: “Formasyona boşuna para vermeyin, biz bunu ücretsiz bir şekilde hizmet içi eğitim şeklinde vereceğiz, puanınızı alın ve atanın, atama sonrası biz vereceğiz, formasyonu biz halledeceğiz.” Çok güzel bir haber, biz çok sevindik. Bu açıklamalar yapıldığında. "Madem bakanımız verecek bu eğitimi biz neden binlerce lira verip alalım ki" dedik, bazılarımız zaten maddi durumu olmadığı için alamadı belgeyi. Neyse bu açıklamalardan sonra çok geçmeden kaldırıldı formasyon. Almak isteyen bile alamadı bu belgeyi. "Peki, şimdi ne oldu?" diyeceksiniz. Şimdi, engelli öğretmenlerden formasyonu olmayanlar atanamadı. 75 puan alan belgesi varsa atandı 80 puan alan formasyon belgesi yok diye atanamadı. Neden mi? Çünkü Talim Terbiye Kurulu öğretmen atama esasları adlı dosyada atama öncesi "formasyon ya da öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisans belgesi alma şartı yayımladı. "Öğretmenlik bilgisi testi yüksek lisans da nereden çıktı?" diyorsunuz içinizden farkındayım. Kaldırılan formasyonun yerine getirilen(!) bir eğitim bu, isim değişikliği yapıldı sadece. Hatta kâğıt üzerinde bile değil, bu eğitimin şartlan bile belli değil. Eğitimi verecek kurum bile yok. Yani ki anlayacağınız; öğretmen adaylarından hiç verilmeyen bir eğitimin sertifikası isteniyor mülakatta. Hülasa efendim, bakanımızın açıklamalarına güvendik ve bu belgeyi almadık. Bakana güvenmeyip formasyonu alan arkadaşlarımız atanacak ama biz atanamayacağız. Aldığımız yüksek puanlar boşa gidecek, tekrar sınavlara girmek zorunda kalacağız ve en az iki yıl kaybedeceğiz. Üstüne de üniversitelerin öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisans eğitimini verecekleri zamanı bekleyeceğiz. Açarlarsa... Haksızlıkların karşısında olduğunuzu biliyoruz ve sesimiz olmanızı, bu mağduriyet giderilene kadar yanımızda olmanızı istiyoruz. “ dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Milli Eğitim Bakanı Selçuk’a yönelttiği sorularda 

1- Mektupta yer alan anlatı dikkate alınarak oluşan sorun için bakanlığınızın bir çözüm çalışması var mıdır?

2- 2020 yılında formasyon sorunu nedeni ile atanamayan engelli öğretmen sayısı kaçtır?

3- Formasyona eş değer olarak öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisans belgesi alma şartı getirilmesinin nedeni nedir?

4- Bazı üniversitelerde yer alan lisans eğitiminde tezsiz yüksek lisans ile mezun olma sistemi dışında, üniversitelerin öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisans eğitimini vermeleri ve karşılığında geçerli bir sertifika verilmesi düşünülmekte midir?

Sorularını yöneltti.

BAKAN SORULARI YÜZEYSEL YANITLADI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer soru önergesi yanıtlayan Bakan Selçuk, “Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacaklarla ilgili öğretmenlik alanları, atama ve ders okutma esasları, Bakanlığımız Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı Kararıyla belirlenmiştir. Bu kararda; 29.06.2020 tarihli ve 12 sayılı Kararla yapılan değişiklik önceden sertifikaya dayalı pedagojik formasyon eğitimi "Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı" şekline dönüştürülmüş ve 1 Ocak 2021 tarihinden önce pedagojik formasyon sertifika programını tamamlayanların kazanılmış hakları saklı tutulmuştur.

Öğretmenlerin niteliğini artırmaya yönelik bu değişiklik eğitim fakültesi mezunları haricindeki öğretmen adaylarına atama başvurusu yapabilmek için lisans eğitiminden sonra Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programını bitirme şartı getirilmiştir. Bu programın başvuru ve kabul şartları ile eğitimin hangi şartlarda gerçekleştirileceğine dair hususlar, Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında hâlihazırda yapılan çalışmalar sonuçlandığında kamuoyuyla paylaşılacaktır“ yanıtını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.