CHP'li Gürer, Niğde esnafının sorunlarını dinledi!

CHP'li Gürer, Niğde esnafının sorunlarını dinledi!

Gürer, küçük esnafın ekonomik sorunlardan ciddi anlamda etkilendiğini; çiftçi, işçi ve memurun alım gücünün daralmasının esnafı doğrudan etkilediğini belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde  Bakkallar ve Bayiler  Odası Başkanı Şinasi Göktepe, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ahmet  Sinan Bircan ve Esnaf  ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alim Yeşil’i ziyaret ederek, Niğde esnafının sorunlarını konuştu. 

Gürer, “BAĞ-KUR primlerini ödemekte zorlanan esnaf, vergi ödemede ve krediye erişmede sorunlar yaşıyor. Bu da yetmezmiş gibi bir de Suriyelilerin iş yeri açmasındaki koşulların yerel esnaf ile aynı olmamasının mağduriyetini yaşıyorlar. Hızla artan Suriyeli esnaf sayısı, tedirginlik yaratıyor. Eşit koşullarda olmayan yerel esnaf, ‘Bu gidişle dükkânlarımızı tek tek kapatmak zorunda kalacağız’ diyorlar” dedi. 
 
‘SURİYELİ ESNAF’ SAYISINDAKİ ARTIŞ TEDİRGİNLİK YARATIYOR

Zincir marketler ve AVM’ler ile yaşadıkları sorunlara şimdi bir de Suriyeli esnafların eklenmesinin küçük esnafı iyice kaygılandırmaya başladığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ekonomik krizden dolayı işyerini kapatmak zorunda kalan esnaf, şimdi de Suriyelilerle oluşan haksız rekabet ile iş yerlerini kapatmak durumunda kalacaklar. Niğde’de bile Suriyelilerin iş yerleri artmış, esnafın aynı şartlarda iş yeri işletmemesi ile oluşan ciddi mağduriyetler var. Urfa ilinde parti adına yaptığım ziyarette, Fırıncılar Odası Başkanı, Suriyelilerin yaşadığı yerlerde fırınların kapandığını anlatmıştı. Nedeni ise Suriyelilerin ekmekleri kendilerinin üretmesi, ayrıca kuralsız satışları ile fırınların onlarla rekabet edememeleri. Bu kez Niğde ve ilçelerinde Suriyelilerin iş yerlerinde artış var. Haklı Olarak esnaflar tedirgin. Aynı işi aynı koşullarda yürütmüyorlar. Kayıt dışı çalışıyorlar. Ayrıca Suriyelileri İstanbul’dan geldikleri kentlere gönderme uygulaması ile Anadolu kentlerinde sorunlar artabilir. Pazarda çarşıda Suriyeli kaynıyor. Vatandaşın deyimi ile biri iki çocuk yanında, biri kucağında, biri karnında… Sayıları hızla artıyor. Resmi rakamla 4,5 milyon olan sayı, doğumlarla katlayacak. İktidarın bu sorunu kapsamlı düşünerek, çözümler üretmesi şart. Bu durum toplumsal olaylara neden olacak gerilimlere yol açabilir” dedi.
suriyeliler-(1).jpg 
Ayrıca Niğde Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ahmet Sinan Bircan, Genel Sekreter Derya Yıldırım ile birlikte imzaladıkları bir dilekçe ile sorunu üst makamlara taşıdıklarını belirttiler. Ülkemize yerleşerek esnaf ve sanatkârlarımızın huzurunu kaçıran Suriyeliler yüzünden iş yapamaz hale gelen
 
BİRCAN: “SURİYELİLER YÜZÜNDEN İŞ YAPAMAZ HALE GELDİK”

Son yıllarda Ülkemize yerleşerek esnaf ve sanatkârlarımızın huzurunu kaçıran Suriyeliler yüzünden iş yapamaz hale gelen esnafın mağdur olduğuna dikkat çeken Oda Başkanı Ahmet Sinan Bircan, “Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğüne bağlı, 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu ile hizmetlerini sürdüren Mesleki İhtisas Odası olarak, üyelerimizin çalışma alanına giren hususlarda haklarını korumak ve mesleki menfaatlerini ilgilendiren konularda yaşamış oldukları sorunlarını her fırsatta hükumet temsilcilerimizle paylaşarak çözüm yolları aramaktayız. Son yıllarda Ülkemize yerleşerek esnaf ve sanatkârlarımızın huzurunu kaçıran Suriyeliler yüzünden iş yapamaz hale gelen esnafımız mağdur durumdadırlar. Zaten aynı mahallede aynı meslek dalında birden çok dükkân açılışları olurken bunun yanı sıra birde Suriyelilerin eklenmesi kendi esnafımızın dükkan kapatmalarına kadar gidiyor. Yabancı uyruklular için, Türkiye' de en az beş yıl kesintisiz olarak ikamet etmiş olmaları koşuluyla bir işverene bağımlı olarak çalışmamış yabancılar için bağımsız çalışma izni verilebilse de henüz bahsi geçen beş yıllık kesintisiz ikametini tamamlamadan iş yeri açanlar için Devletimiz tarafından acil çözümler getirilerek; ya dükkan açmaları engellenmeli ya da 5362 sayılı yaşayanın usulüne uygun olarak esnaf ve sanatkarlarımız gibi ilk dükkan açılışlarındaki prosedürlere uymaları ve devletimize vergilerini ödemeleri sağlanmalıdır” dedi.
 
YEŞİL: “SURİYELİLERE TANINAN AYRICALIK, YEREL ESNAFA KEPENK İNDİRTIYOR”

Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı  lim Yeşil’de kayıtsız çalışan ve iş yeri açan Suriyelilerin haksız rekabeti ile sıkıntıların arttığını ifade ederek, “Konuyu Bakana da taşıdık. Acil bir düzenleme yapılmalıdır. Vergi kaydı, Esnaf Sanatkârlar Odası kaydı olmadan yabancılar işyeri açıyor. SSK’sız işçi çalıştırıyorlar. Suriyelilerin iş yeri açması, odaya başvuru ve kayıt altına alınmaları durumunda aynı koşulları yerine getirmeleri, ayrıca yapacakları işe uygun iş yeri ihtiyacı eğer varsa sağlanmalıdır. Haksız rekabet iş yerlerini sıkıntıya sokmaktadır” dedi.

SURİYELİLER İSTANBUL’DAN NEREYE GİDİYOR?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Suriyelilerin İstanbul’dan Suriye’nin terörden arındırılan bölgesi olan Afrin yerine, Anadolu’ya gelmesine büyük tepki gösterdi. Gürer, “Suriyelilerin Anadolu’ya gönderilmesi sorunu ortadan kaldırmayacak ve Anadolu illerinde sıkıntılar artacak. AKP iktidarının Suriye politikasında uyguladığı yanlışlar, oluşan sorunların bedelini vatandaşa kesiyor. Ülkemizde çoğunluğu Suriyeli olmak üzere, resmi okullarda okuyan 600 bin yabancı uyruklu öğrenci var. Okula gitmeyenlerle bir milyona yaklaşan çoğunluğu Suriyelilerden oluşan çocuklar var. Bu sayı her yıl artıyor. Bu duruma bir an önce kalıcı çözüm üretilmesi gerekiyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.