CHP'li Gürer: Plansız tarım, sorunları katlıyor

CHP'li Gürer: Plansız tarım, sorunları katlıyor

CHP'li Gürer, Bayındır'da üreticilerle bir araya gelerek, sorun ve taleplerini dinledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımın hiçbir alanında faaliyet gösteren üretici ve çiftçilerin mutlu olmadığının altını çizdi. Üretimden tüketime giden sürecin düzgün bir şekilde planlanması gerektiğini söyleyen Milletvekili Gürer, aksi takdirde gelecekte tüketecek ürün konusunda sorunlar yaşanabilir uyarısında bulundu.

Tarımın diğer tüm alanlarında olduğu gibi sebze üreticilerinin de hızını alamayan girdi maliyetlerindeki artıştan yakındığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Girdi maliyetleri arttıkça üretici kazanamıyor ama ürün pahalandığı nedeniyle tüketici yüksek fiyata ürün almak zorunda kalıyor. Olan hem üreticiye hem tüketiciyi oluyor” diye konuştu.

CHP'li Gürer, Sebze Üreticilerinin Sorunlarını Dinledi

Kabak ürününün cinsine göre fiyatının değiştiğini, körpe ve özel boyuttaki çiçekli kabağı 3 lira 20 kuruşa alıp 3 lira 50 kuruşa sattıklarını anlatan Bayındır hal esnafı, marketlerin 5-6 lira arasında değişen fiyatla ürünü tüketiciye ulaştırdığını ve girdi maliyetlerindeki önlenemeyen artışın üreticiyi, tüketiciyi ve alıp satanı adeta perişan ettiğini belirtti.

fotograf-2-001.jpeg

Gübre Fiyatındaki Artış Durdurulamıyor

Mazot, elektrik ve gübreye gelen zamların geçen yıla göre ciddi oranda artığını, gübrede zam oranın % 150’yi geçtiğini anlatan sebzeciler, “Girdi maliyetlerindeki gübre, elektrik, mazot belimizi büktü” dediler.

Masrafın artması nedeniyle sebze ekiminin azaldığını, üretimin azalmasıyla birlikte talep ve fiyatların yükseldiğini belirten sebze üreticileri, “Üreticiyi, tüketiciyi ve alıp-satanı sıkıntıya sokan tek etken girdi maliyetlerindeki yüksek artıştır” dediler.

Kredileri Ödemek İçin Traktörlerini Satıyorlar

Kredileri ödemek için traktörünü sattığını söyleyen bir sebze üreticisi ise CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yıllardır tarımda bu denli sıkıntıyla karşı karşıya kalmadıklarını, ilk kez bu yıl önemli ölçüde mağduriyet yaşadıklarını ifade ettiler.

Sebze üreticileri ve satıcılarının sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise gübre, mazot, ilaç, tohum, tarımsal sulamada kullanılan elektrik ve diğer girdi maliyetlerinin geçen yıla göre neredeyse iki katına çıkmasının üretici başta olmak üzere, tüketici ve aracıyı zora soktuğunun altını çizdi. Tarımdaki sıkıntılı döngünün, ülkenin ekonomik geleceğini de olumsuz yönde etkileyeceğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu sistem böyle gitmez. Üretimden tüketime giden sürecin düzgün şekilde planlanması gerekiyor. Yoksa gelecekte yiyecek bir şey de bulamayız” ifadelerini kullandı.

Gürer, yaşanan sıkıntıların temelinde özelleştirmeyle kamunun elindeki varlıkların satılmasının yattığını da sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.