CHP'li Gürer TCDD lojmanlarına dikkat çekti!

CHP'li Gürer TCDD lojmanlarına dikkat çekti!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünde çalışan personel sayısını ve lojman sayısını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü bünyesinde; memur, sözleşmeli, daimi işçi ve geçici olmak üzere toplam 13 bin 993 personelin görev yaptığını, lojman kullanan personel sayısının ise 2 bin 335 olduğu bilgisini verdi.

Lojman talebi karşılanmayan 488 personel bulunduğunu ifade eden Bakan Turhan ayrıca, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait 5.800 adet lojman bulunduğunu, söz konusu lojmanlardan bin 131 adedinin TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğüne devredildiğini, son yirmi yılda ise 370 adet lojmanın teknik gerekçelerle yıkıldığını söyledi.

Son olarak Bakan Turhan, 239 adet lojmanın büyük bir kısmının istasyonlarda, yerleşim yerlerinden uzak, sosyal ve ekonomik zorlukları olan, ulaşım ve iskân imkânlarının kısıtlı olduğu yerlerde olması nedeniyle personel tarafından talep edilmediğini ve talep edilmeyen boş konutların 3'üncü şahıslara kiraya verilmek suretiyle değerlendirildiğini, kiraya verilen bahse konu konutların KDV hariç yıllık kira bedelinin 674.881,92 TL olduğunu söyledi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yöneltmiş olduğu sorular şu şekilde: 

Son yirmi yılda TCDD'ye bağlı lojmanlardan kaç tanesi yıkılmıştır? TCDD lojmanları çalışan personel harici kişilerce kiralanabilmekte midir, böyle bir durum söz konusuysa kurum çalışanlarının dışında kiraya verilen lojman sayısı ne kadardır? TCDD'de personelleri haricindeki kişilere kiralanan lojmanlardan elde edilen kira bedeli toplamı ne kadardır? Lojman talebinde bulunan kurum çalışanların olmasına rağmen lojman talebi karşılanamayan çalışan sayısı ne kadardır? 2019 yılı ağustos ayı itibariyle kurumda çalışan memur ve işçi sayısı ne kadardır? Kurum bünyesinde çalışan işçi ve memurlardan lojmanda kalanlarının sayısı ne kadardır?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan şu ifadelere yer verdi:

“TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünde; 2019 yılı Ağustos ayı itibariyle 605 kadrolu memur, 7.806 sözleşmeli personel, 4.887 daimi işçi, 695 geçici işçi olmak üzere toplam 13.993 personel görev yapmaktadır. Lojman kullanan toplam personel sayısı ise 2.335'dir. (1.970'i memur ve 365 işçi)

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait 5.800 adet lojman bulunmakta olup, söz konusu lojmanlardan 1.131 adedi TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğüne devredilmiştir. Son yirmi yılda 370 adet lojman ise teknik gerekçelerle yıkılmıştır.

Öte yandan, 239 adet lojmanın büyük bir kısmı istasyonlarda, yerleşim yerlerinden uzak, sosyal ve ekonomik zorlukları olan, ulaşım ve iskân imkânlarının kısıtlı olduğu yerlerde olması nedeniyle personel tarafından talep edilmemektedir. Talep edilmeyen boş konutlar 3'üncü şahıslara kiraya verilmek suretiyle değerlendirilmektedir. KDV hariç yıllık kira bedeli 674.881,92 TL'dir. Lojman talebi karşılanamayan personel sayısı ise 488'dır.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TCDD bünyesinde çalışıp lojman talepleri defalarca reddedilen kişileri hatırlatarak, “Sayın Bakan personel tercih etmediği için boş kalan lojmanlardan ve 3’üncü şahıslara kiraya verilmesinden bahsediyor ama bir tarafta da lojman talepleri defalarca reddedilen kişiler var. Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) lojmanlarının üçüncü kişilere kiraya verilmesinin hakkaniyete aykırı olduğu sonucuna varıp lojmanların personele tahsis edilmesine yönelik tavsiye kararı vermişti. Sayın Bakanın verdiği yanıt bu karar uyulmadığını da gösteriyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.