CHP'li Gürer: Toplulaştırmada sorunlar var

CHP'li Gürer: Toplulaştırmada sorunlar var

CHP'li Gürer, devam eden arazi toplulaştırma çalışmalarında kaydedilen son durumun açıklanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı bir soru önergesi yöneltti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, devam eden arazi toplulaştırma çalışmalarında gelinen aşamanın açıklanması için Tarım ve Orman Bakanlığına yönettiği yazılı soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“Ülke düzeyinde detaylı toprak etüt ve haritalama çalışmalarının tamamlandığı il sayısı kaçtır? Bu alanda, bakanlığınızda çalışan uzman kamu personeli sayısı kaçtır? Bakanlığınızda etkin bir şekilde kamu denetimi yapılmakta mıdır? Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri tamamlanan il sayısı kaçtır? Arazi toplulaştırma konusunda yargıya intikal eden dava sayısı kaçtır? Ülkemizde, arazi toplulaştırılmasının tamamlanması için ön görülen tarih ne zamandır?”

Toprak Etüd Ve Haritalama Çalışmaları

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Bekir Pakdemirli, Arazi Toplulaştırma ve TİGH (Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri) projeleri kapsamında 8 Milyon hektar alanda detaylı toprak etüt ve haritalama çalışmalarının tamamlandığını ifade etti.

fotograf.jpeg

22 İlde Detaylı Toprak Etüdü

Arazi Kullanım Planlaması” projesi kapsamında Ülke genelinde detaylı toprak etüt ve haritalama çalışmalarının tamamlanması için çalışmalara başlandığına değinen Bakan Pakdemirli, 2021 yılı itibarı ile ilk etapta 22 İlde yaklaşık 7 Milyon hektar alanda detaylı toprak etüt ve haritalama çalışmalarına başlanılacağını ifade etti.

Ülkemiz genelinde 8,25 Milyon hektar alanda Arazi Toplulaştırma çalışmalarının yürütüldüğü söyleyen Bakan Pakdemirli, 2021 yılı Haziran ayı sonu itibariyle tescil olan alan 4,89 Milyon hektar olarak gerçekleştiğini, 3,36 Milyon ha alanda ise çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

1. Nesil Arazi Toplulaştırma Çalışmaları

Bakan Pakdemirli, “Ülkemizde 1. Nesil Arazi Toplulaştırma çalışmalarının çoğunlukla tamamlandığı İlimiz Mardin’dir. Zonguldak, Siirt, Rize, Karabük, İstanbul, Şımak, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bartın, Hakkâri, Düzce ve Artvin İlleri dışında kalan illerimizde çalışmalar devam etmektedir” diye konuştu.

Gürer: “Yargıya İntikal Eden Çok Dava Var”

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Pakdemirli’nin verdiği yanıtla ilgili değerlendirmesinde, arazi toplulaştırma çalışmalarıyla ilgili yargıya intikal eden çok sayıda dosya olduğuna dikkat çekerek, “Gittiğimiz köy ve kasabalarda vatandaşların neredeyse birinci gündem maddesi arazi toplulaştırmayla ilgili yargıya intikal eden davalar oluyor. Ülkemizde toplulaştırma önemli bir çalışmadır. Bu yönde çalışmalar da adil ve titiz yapılmalıdır. Ülkemizde ilk defa arazi toplulaştırılması1961 yılında Toprak-Su Genel Müdürlüğü tarafından 7457 sayılı kanunun ve Medeni Kanunun ilgili maddelerine dayanarak yapılmasından bu yana geçen sürede toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. 2011 yılında Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Türkiye genelinde 14 milyon hektar toplulaştırma ihtiyacı olan alanın bulunduğunu belirterek, ''7 yılda arazi toplulaştırma çalışmalarını tamamlamayı hedefliyoruz'' demişti. Halen ne zaman tamamlanacağı belli değil. Rakamları üst üste koyarak iyi çalışmalar yapıldığı belirtiliyor ama sonuç önemli. Sonuçta toplulaştırma sorunlu bir şekilde devam ediyor. Bu konuda sonuç odaklı çalışmalara yapılarak, toplulaştırma işlemi bir an önce tamamlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.