CHP'li Gürer, yabancı şirket ve esnafları sordu!

CHP'li Gürer, yabancı şirket ve esnafları sordu!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sermayeli firma sayısına ve yabancı yatırımcılar hakkındaki bazı verilere ilişkin’ yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesi verdi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sermayeli firma sayısına ve yabancı yatırımcılar hakkındaki bazı verilere ilişkin’ yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine yanıt Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan geldi.

“İLK SIRADA SURİYELİLER VAR!”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ortaklarının tamamı yabancı uyruklu olan aktif tek pay sahipli anonim şirket sayısının 2.883 adet, limitet şirket sayısının ise 38.932 adet olduğunu bildirdi. Ayrıca Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı sermayeli firmalarda ilk on sırayı Suriye, İran, Irak, Almanya, Mısır, Azerbaycan, Ürdün, Rusya, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ile Suudi Arabistan olduğunu söyledi.

“GÜRER’İN SORULARI”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesinde: “Haziran 2019 tarihi itibari ile Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı sermayeli firma sayısı kaçtır? Türkiye Esnaf ve sanayi odalarına kayıtlı Suriyeli yatırımcı ve işyeri sayısı kaçtır? Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı sermayeli firmalarda ilk on sırayı hangi ülke vatandaşları yer almaktadır? Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı sermayeli firmaların yoğunlaştıkları ilk on iş kolu nedir? Ülkemiz sınırları içinde ihracat yapan Suriyeli firma var mıdır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi.

“42 BİN ŞİRKET!”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'nde (MERSİS) yer alan kayıtlara göre ülkemizde 30.06.2019 tarihi itibariyle ortaklarının tamamı yabancı uyruklu olan aktif tek pay sahipli anonim şirket sayısının 2.883 adet, limitet şirket sayısının ise 38.932 adet olduğunu bildirdi.

“ÜLKEMİZDE KAYITLI 3 BİN 490 SURİYELİ ESNAF VE SANATKAR VAR!”

Ülkemizde Suriye uyruklular tarafından kurulan; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden alınan verilere göre 14.879 adet işletme bulunduğunu ifade eden Bakan Pekcan, Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi (ESBİS) verilerine göre 3.490 adet esnaf ve sanatkârın bulunduğunu ifade etti.

Ülkemizde faaliyette bulunan ve ortakları yabancı uyruklu olan şirketlerdeki yabancı uyruklu kişilerin uyruğunda olduğu ilk on ülkenin ise sırasıyla Suriye, İran, Irak, Almanya, Mısır, Azerbaycan, Ürdün, Rusya, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ile Suudi Arabistan olduğunu söyleyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Ülkemizde faaliyette bulunan ve ortakları yabancı uyruklu olan şirketlerin yoğunlaştıkları iş kolu itibarıyla (tercih edilen NACE koduna göre) ilk on faaliyet konusu sırasıyla malların toptan ticareti, konut inşaat, emlakçılık, turizm, danışmanlık, toptan satış ve aracılık, lokanta ve restoran işletmesi, tekstil pazarlama ve ticareti, ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı, gıda pazarlama ve ticareti faaliyetleridir” dedi.

“ANADOLU İLLERİNDE ARTAN SURİYELİ ESNAF SAYISI KORKUTUYOR”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kayıtlı çalıştığı ifade edilen yabancı esnaf ve şirket sayısının dışında çok sayıda yabancının ülkemizde kayıt dışı çalıştığını ifade etti. Özellikle Suriyeli esnafın artık ilçelerde de boy gösterdiğine dikkat çeken CHP’li Gürer, “Farklı il ve ilçe gezilerimizde bizlere ulaşan oda başkanları, Suriyelilerin açmış olduğu işyerleri ile ilgili şikayetçi olmakta, odaya kayıtlarının bulunmadığı gibi kuralsız çalıştıklarını belirtmektedir. Bu bağlamda ciddi bir tarama ve araştırma iktidarın sorumluluğundadır. Bazı bölgelerde yabancı uyrukluların açtığı iş yerlerinin kural dışı çalışması nedeniyle iş yeri kapatan esnafların varlığından söz edilmektedir. Bu konun önemi dikkate alınarak, eşit şartlarda iş yeri açılmasının gerektiği esnaflar tarafından ifade edilmektedir. Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunların yanında  özellikle Anadolu illerinde artan Suriyeli şirket ve esnaf  sayısı yerli olan esnaf ve işletmeler için sorun olmaya başlamıştır. Konunun ciddi anlamda takip ve denetimi şarttır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.