CHP'li Gürer: Zamlar, çiftçinin cebini yaktı

CHP'li Gürer: Zamlar, çiftçinin cebini yaktı

CHP'li Gürer, son yıllarda sürekli artan tohum ve gübre fiyatlarının üreticinin belini büktüğünü, bu sebeple çok sayıda çiftçinin üretimi bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gelecek yıllarda tarım sektörünün ülke ekonomileri içerisindeki payının artacağının öngörüldüğünü dikkat çekerek, tarımsal bir üretim sürecinin temelinde tohum ve gübrenin bulunduğunun altını çizdi. CHP Milletvekili Gürer, üretim maliyetini doğrudan etkileyen ve olmazsa olmaz konumda bulunan bu iki ürünün, ülkemizde tarımsal faaliyet yapan kişilerin en önemli üretim girdileri içinde yer aldığını vurguladı.

Gübre fiyatlarının her geçen yıl daha da artması sebebiyle gübre kullanımının düştüğünü, bu nedenle verimin azaldığını söyleyen Gürer, üretim maliyetine yansıyan tohum ve gübre zamlarının tarımla uğraşan kesini ekonomik anlamda zorladığını söyledi.

TÜİK Verileri

TÜİK’in gübre zammıyla ilgili verilerini de paylaşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gübreye gelen zam oranı geçen yıla göre %62 olarak açıklansa da çiftçinin sürekli kullandığı gübrelerde bu oran %153 civarında olduğu görülmektedir. Gübre hammaddesinin ithalata dayalı olmasınedeniyle döviz kurlarında yaşanan yükselişler gübre fiyatlarında da artış olarak kendini göstermektedir. 2020 yılında, 2 bin 100 ila 2 bin 400 TL aralığında satılan gübre çeşitlerinin, 2021 yılında 4 bin 500 ila 6 bin 800 TL fiyat aralığına yükseldiği görülmektedir. Geçen yıl 2 bin 100 TL olan üre gübresinin ton fiyatı bu yıl 2,5 katına çıkarak 5 bin 100 TL’ye yükselmiştir. Üst üste gelen zamlar neticesinde güncel fiyatı ise 6 bin TL’yi geçmiş durumda. 2020 yılında 2 bin 720 TL olan DAP gübresi bu yıl 6 bin 800 lira, 2 bin 400 liradan satılan ve “20.20” olarak tabir edilen gübre 4 bin 500 liradan satılıyor. %26 Azotlu Gübre ise 2020 yılında ton fiyatı 1.000 TL iken güncellenen fiyat neticesinde 3.600 TL oldu. Yukarıda verilen tutarlardan da anlaşılacağı üzere gübre fiyatlarındaki artış tarımsal üretimi ciddi manada tehdit etmektir. Bu süreç, tarımsal üretim yapılan birçok alanda gübre kullanımının düşmesini beraberinde getireceği gibi, aynı zamanda önemli rekolte kayıplarının yaşanacağının da açık bir belirtisidir” açıklamasında bulundu.

fotograf.jpeg

Buğday Tohumu 3 Bin Liradan 5 Bin Liraya Çıktı

Tohum fiyatlarındaki artışın da bitkisel üretimi olumsuz yönde etkilediğine işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “2020 yılında buğday tohumunun ton fiyatı 3.000 TL iken 2021 yılında 5.000 TL’ye yükseldiği görülmektedir. Şekerpancarı tohumunun ise 2020 yılı fiyatı 250 TL ve 320 TL arasında değişiklik gösterirken 2021 yılında ise 450 TL ila 650 TL aralığında değer bulmaktadır. Görüldüğü üzere şekerpancarı tohumundaki fiyat artışı da %150 oranının üzerine çıkmıştır” dedi.

Gübrede 2.5 Kat Fiyat Artışı Yaşandı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gübre fiyatlarının 2,5 kat, tohum fiyatlarının 1,5 kat arttığı bu süreç, tarımsal üretimin devamlılığını sorunlu kılmakla beraber tarımı sürdürülemez duruma getirmiştir. Serbest piyasa şartlarında özel şirketler ve ithalatçı firmalar fiyatları pervasızca yükseltirken, siyasi iktidar ve sorunun çözüm noktasında irade koyması gereken kurum ve kuruluşlar bu duruma seyirci kalmamalıdır” diye konuştu.

Meclis Araştırması Açılmalı

CHP Milletvekili Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, “Hem ürün verimini hem üretim maliyetini bu denli etkileyen iki farklı girdide yaşanan fiyat artışları nedeniyle çiftçi üretimden uzaklaşırken ekonomik anlamda bu fahiş artışlarını tolere edecek gücü kalmadığı görülmektedir. Gübre ve tohumda yaşanan fiyat artışlarının sebebinin araştırılması, gübrede ithalata bağlılığın önüne geçecek çözümlerin oluşturulması, bu süreçte çiftçinin üretimden uzaklaşmasının önüne geçilmesi için yeni destekleme politikalarının oluşturulması amacıyla Anayasanın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını arz ederiz.” ifadelerine yer verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.