CHP'li Gürer'in soru önergesine Bakan Kurum'dan yanıt!

CHP'li Gürer'in soru önergesine Bakan Kurum'dan yanıt!

Gürer, “Son on yılda ülkemizde mülk edinen yabancı uyruklu kişi sayısı ve ülkelere göre dağılımı nedir? Yabancı uyruklulardan ülkemizde mülk edinenler hangi illerden ağırlıklı olarak taşınmaz ve arazi almaktadır?” şeklindeki sorulara yanıt istemişti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e verdiği yanıtta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, son on yılda 167 bin 255 yabancı gerçek kişinin satış vb. yollarla taşınmaz edindiğini, ülkemizdeki yabancı ve gerçek kişilerin satış vb. yollarla taşınmaz edindiği ilk on ilin ise sırasıyla; İstanbul, Antalya, Bursa, Muğla, Ankara, Yalova, Aydın, Mersin, Sakarya ve Trabzon olarak açıkladı.

“TÜRKİYE’DEN EN ÇOK TAŞINMAZI IRAKLILAR ALDI”

Ayrıca Bakan Kurum’un gönderdiği tabloda ise ülkemizden en çok mülk edinenlerin sırasıyla; Irak (24.394), Rusya (15.796), İran(11.374), Kuveyt(10.401), Suudi Arabistan(9.281), İngiltere(10.076), Almanya(7.634) ve Afganistan(7393) vatandaşları olduğu anlaşılıyor.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına verdiği yanıtta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Bağlı kuruluşumuz Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün İstatistik Bilgi Sistemi kayıtlarına göre son on yılda (01.01.2010 - 07.10.2019 tarihleri arası) 167.255 yabancı gerçek kişi satış vb. yollarla taşınmaz edinmiş olup,  ülkemizdeki yabancı gerçek kişilerin satış vb. yollarla taşınmaz edindiği ilk on il; İstanbul, Antalya, Bursa, Muğla, Ankara, Yalova, Aydın, Mersin, Sakarya ve Trabzon olarak belirlendi” şeklinde yanıt verdi..

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GİBİ” 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, “Bakanın verdiği bilgilere göre 156 ülke vatandaşı ülkemizde taşınmaz ve mülk satın almış, Andorra, Belize, Bermuda, Bolivya, British Virgin Adl, Cibuti, Ekvator, Fildişi Sahili, Gambiya, Gine, Kamerun, Kenya, Kolombiya, Kosta Rika, Madagaskar, Mauritius, Mynanmar, Nikaragua, Şeyşel Adaları, Singapur, Sri Lanka, Tanzanya, Tabogo gibi ülkelerden artık komşularımız var, hatta  Sait  Kitss ve Nevis ülkesinden   102 kişi mülk edinmiş. Sorunlar yaşadığımız  Hollanda’dan  2181, Mısır’dan 2903, İsrail’den  692, ABD’den  1795, Fransa’dan 910 kişi mülk edinmiş. Arap Birliği üyesi olan bir çok ülkeden mülk edinen mevcut. Genelde tercih ettikleri iller deniz kenarı illeri, istisna olarak  Ankara’dan 6.880 kişi,  Eskişehir’den  911 kişi, Konya’dan 886 kişi, Bolu’dan 597 kişi, Gaziantep’den 392 kişi mülk edinmiş.

Bu tanımlamanın içinde Niğde yok. Halkın İtalyanların  Bahçesi diye tanımladığı yarı bodur ve bodur elma ağaçları ile farklı ürünlerin yer aldığı  yabancı ortaklı yerler  bu listede yer almıyor. 275 hektarlık alanda elma, 116 hektarlık alanda nektarın üretilen tarım arazisinde İtalyanlarla ortaklı tarım yapılıyor. Bu ve benzeri  gibi ortaklı yapılarla yabancıların ülkemizde ciddi bir mülk edinimleri bulunmaktadır. Farklı ülkelerden gelip bizlerle komşu olanların yatırımlarını ülkemizde geliştirmeleri olağandır. Ancak üretime yönelik yatırımlar yerine, kolay getiri sağlayan ve yabancıların daha buldukları alanlara yöneldikleri de bir gerçektir” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.