CHP'li Karaman: "Dönüşümde öncelik gecekonduda yaşayan vatandaşın"

CHP'li Karaman: "Dönüşümde öncelik gecekonduda yaşayan vatandaşın"

Cumhuriyet Halk Partisi Bayraklı Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Karaman, Bayraklı halkının en önemli sorununun kentsel dönüşüm olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi Bayraklı Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Karaman,“Kentsel dönüşümde gerçek hak sahibi olan yıllardır o gecekondularda yaşayan insanları mağdur ederek sonuç alınamaz. O yüzden kentsel dönüşümü mutlaka başaracağız ama orada hak önceliği gecekonduların çilesini çeken insanların olacak” dedi.

Kendisi de bir gecekondu çocuğu olarak dünyaya gözlerini açan ve halen aynı sokakta, aynı insanlarla hayatını sürdüren CHP Bayraklı Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Karaman, bugüne kadar bir karış yol alınamayan kentsel dönüşüm projelerinde mutlaka sonuç alacaklarını söyledi. Kentsel dönüşümün önünü tıkayan en önemli sorunun dönüşümden doğacak rantın, haksız ve yanlış yönetimi olduğunu ifade eden Karaman, “Bayraklı’nın yüzde 85’i gecekondu diye tabir ettiğimiz mahalle ve sokaklardan oluşuyor. Bayraklı insanına hak ettiği konforlu evleri, yolları, caddeleri, çocuk oyun alanlarını, yetişkinlere yönelik spor alanlarını sunacağız. Bunun yolu da kentsel dönüşümden geçiyor. Bu konuda herkes hemfikir, ancak buna rağmen yıllardır bir arpa boyu yol alabilmiş değiliz. Sorun ne diye baktığımızda ise kentsel dönüşüm ciddi anlamda bir rant doğuruyor. Ancak belediye ve kamu yönetimleri bu rantın dağıtırken gecekondu sahiplerini ya işin içine hiç katmıyorlar ya da en küçük payla ikna etmeye çalışıyorlar. Bu yürüyecek bir sistem değil. Eğer o kentsel dönüşümden doğal olarak bir rant oluşacaksa, bu rantta en büyük pay yıllardır ailesi, çocukları ile o gecekondunun her türlü çilesini çekmiş olan vatandaşa verilmelidir. Sonra sırasıyla dönüşümü gerçekleştirecek diğer aktörler pay almalıdır. Siz bu rantı vatandaşla paylaşmak istemediğinizde vatandaş da kendisini zarara uğratacak, 3 dairesini 2’ye, hatta bire düşürecek bir dönüşüme izin vermiyor, vermez de… Kentsel dönüşümde temel sorun budur” diye konuştu.

HAYATIM GECEKONDUDA GEÇTİ

Hayatı gecekondularda geçmiş biri olarak bu olayın çözümünü çok iyi bildiğini de anlatan Karaman, “Bayraklı’da yaklaşık 3200 civarında konut var. Bayraklımız’da 60 hektar alan kentsel dönüşüme tabidir. Benim hayatımın tamamı orada bulunan gecekondunun içerisinde geçti. Halende orada yaşıyorum. On yıldır önünün açılmadığı bir kentsel dönüşümden bahsediyoruz. Şuan mevcutta Bayraklı Belediye Meclis Üyesiyim, vatandaşım soruyu sorduğunda, ben bu sorunun altında eziliyorum. Neden? Hiç kimse evinin çatısı akarken, tamiratını yapamıyor. Müteahhitte verip de evinin karşılığında sağlıklı bir eve kavuşamıyor. Zaten ekonomi dar boğazın içerisinde insanların aldığı maaşlar belli, geçmişte yapılan hataların ceremesini Bayraklı halkı yıllarca çekti.

Hiçbir tarafı istimlak etmeden, vatandaşı ikna ederek, yine Bayraklı’nın kendi esnafı olan müteahhitlerle birlikte kentsel dönüşümün çok hızlı hayata geçirebileceğimize inanıyorum.

DÖNÜŞÜMÜ BAYRAKLILI MÜTEAHHİTLERLE YAPACAĞIZ

Çünkü; kendimde inşaat sektöründeyim, en büyük sorunumuz ekonomik. Bayraklı’da müteahhit olan arkadaşlarla konuştum ve dedim ki, onar kişilik gruplar halinde kooperatifleşmeye gidin. Misal 500 bin verip destek olsanız on kişilik bir gurupta 5 milyon liralık bir sermaye ortaya çıkar. Bir çırpıda 4 daire ya da 8 daire yapmaktan ziyade ada bazında bu işlerin altına girerseniz, onarlı kümeler halinde birbirimize destek vererek Bayraklılı müteahhitler, bu işin üstesinden gelir. Birincisi kendinizin gelir seviyesini arttırırsınız. İkincisi, Bayraklı’da ki insanların yerlerini ada bazına dönüştürürsek sıkıntıları çok rahat bir şekilde çözebiliriz. Onlar bu fikri heyecanla karşıladılar. ‘Neden olmasın’ dediler.

KENT SİLÜETİNİ BOZMADAN DİKEY YAPILAŞMA

Bayraklı’nın zemin etütlerinde bölgenin mükemmel bir kaya sistemine sahip olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla İzmir ve Bayraklı’nın kent tasarımına uyumlu ve kentin siluetini bozmayacak şekilde dikey yapılaşmaya gideceğiz. Siz 4 kat imar verdiğinizde zaten dönüşüm yapmaya yetmiyor. Geniş yol ve caddeler için sosyal donatı alanları için yeterince alan yaratamıyorsunuz. Dolayısıyla dikeyde bir yapılaşmaya gideceğiz.

Aşağıdan yukarıya doğru apartmanları yıldız bloklar halinde yerleştirdiğiniz takdirde hava sirkülasyonunu bozmadan hepsi körfezi gören; sosyal donatı alanlarına, çocuk oyun alanlarına, otoparklara imkan tanıyan bir dönüşüm sağlamış oluruz.”

VATANDAŞ NE İSTİYOR?

Sık sık kentsel dönüşümle ilgili vatandaşlarla bir araya geldiğini ve bu konuda vatandaş görüşlerini analiz ettiğini de kaydeden Karaman, şöyle konuştu: “Vatandaş soruyor; ‘Başkanım, kentsel dönüşümün önü kapalı, biz bir türlü evlerimizi alamıyoruz. Kimseye de güvenemiyoruz. Yerlerimizi vermek istiyoruz. Sen de buranın evladısın, senin atanı, dedeni ceddini tanıyoruz. Bizim önümüzü nasıl açmayı düşünüyorsun?’ Ben de diyorum ki siz ne istiyorsunuz, nasıl bir çözüm sizi memnun eder? İşte o zaman beklentileri ortaya çıkıyor. Şöyle diyorlar; ‘Benim dört çocuğum var, dört dairem var. Ben burayı size versem, benim yerimi alıp da yüzde elli derseniz ve bana iki daire verirseniz, iki çocuğum evsiz kalır. Hayatımın 60 senesi Bayraklı’da geçti, burada  siz yardımcı olun bizimde çoluk çocuğumuz bu günden sonra yeniden evsiz yurtsuz kalmasın.’ İşte orada benim size anlattığım çözüm devreye giriyor. Dönüşümü kimseyi mağdur etmeyecek şekilde gerçekleştirmeliyiz, bunun için de dikey yapılaşmadan korkmamalıyız.”

KİMSEYİ KOMŞUSUNDAN KOPARMAYA DA GEREK YOK

İnsanların yıllardır birlikte yaşadıkları komşularından kopmak istemediklerini de vurgulayan Karaman, “91 yıldır aynı sokakta yaşayan insanlar var ve kimse komşusundan kopmak istemiyor. Bu yüzden ben burada yaşayan insanımızla, yine burada ticaret yapan esnafımızla, Bayraklımızın müteahhitleriyle, hayatını inşaat sektöründen kazanan insanlarımızla bu işin altından çok kolay bir şekilde kalkarız. Hem büyük bir ekonomik canlılık sağlarız, hem dönüşümün rantını Bayraklı halkına vermiş oluruz hem de insanlarımızın her türlü sosyal konfora sahip olduğu yeni bir Bayraklı inşa etmiş oluruz” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.