CHP'li Kılıç: Asgari ücretten vergi kesintisi yapılmamalıdır

CHP'li Kılıç: Asgari ücretten vergi kesintisi yapılmamalıdır

Türkiye’de 7 milyondan fazla asgari ücretli çalışan bulunduğunu ifade eden Milletvekili Kılıç, asgari ücretliden bile vergi koparma sevdası nedeniyle hiçbir zaman asgari ücretlileri memnun edecek düzeye gelemediğini vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili, TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, yazılı açıklamasında, Türkiye’de 7 milyondan fazla asgari ücretli çalışan bulunduğunu ifade ederek, “3 bin 93 lira olan açlık sınırı ve 10 bin lirayı aşan yoksulluk sınırı hesaba katıldığında, 2 bin 825 TL ile açlığa terk edilen milyonlarca asgari ücretli 2022 yılı için insan onuruna yaraşır bir asgari ücret artışı beklemektedir.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyonu yüzde 20’lerde tutmayı başarmasına karşın çarşıda, manavda ve markette durumun içler acısı olduğunu belirten CHP'li Kılıç, sokaktaki gerçek enflasyonun yüzde 50’lerde seyrettiğini, bu nedenle TÜİK’in artık güvenirliğinin kalmadığını vurguladı.

Katip Üye Av. Sevda Erdan Kılıç, açıklamasında “Son bir yılda TÜİK’in açıkladığı verilere göre tavuk eti %68, mercimek %52, margarin %50, yumurta %47, Ayçiçek yağı %41, makarna %40, süt ve yoğurt %37, ekmek %26, un %25 zamlandı. 2022 yılı yeniden değerleme oranı, vergi, harç ve cezalarda yüzde 36,20 olarak belirlendi. Son iki yılda elektriğe yüzde 47.4, doğalgaza yüzde 42.3 zam yapıldı ve her geçen gün de yeni yeni zamlar yapılmaya devam ediliyor. Marketler fiyat etiketi yetiştiremezken, asgari ücretli de para yetiştiremez duruma geldi. TÜİK’in kendi verileri bile enflasyon açıklamasıyla çelişiyor. Şimdi bu verilerle enflasyonun yüzde 20 olduğuna inanabilir miyiz? Tabi ki inanamayız.

Milyonlarca kişi açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edildi. Bırakın ev kirasını, faturaları ödemeyi; insanlar temel gıda maddelerine ulaşamaz duruma geldi. Daha geçen gün bir baba asgari ücretle geçinemediği için Gaziantep Valiliği’ne yazdığı yazıyla, ‘Ne dayanacak gücüm ne de umudum kaldı’ diyerek çocuklarını devlet korumasına vermek istedi. İnanması güç ancak Türkiye’nin gerçekliği bunlar.” ifadelerine yer verdi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Türkiye'de toplumun en düşük gelirine sahip olan asgari ücretlilerden yüksek oranda vergi kesintisi yapıldığını ifade etti.

thumbs-b-c-6eb7d000c35ad3d351bfcf9402cf2107.jpg

Asgari ücretin brüt 3 bin 577 lira olduğunu dile getiren Av. Sevda Erdan Kılıç, “Asgari ücretten yapılan vergi ve SGK kesintilerinden sonra bir asgari ücretlinin eline 2 bin 825 lira geçmektedir. Çünkü asgari ücretliden gelir vergisi, SGK işçi payı, işsizlik sigortası primi, damga vergisi olmak üzere yapılan aylık toplam kesinti tutarı 752 liradır. Şimdiye kadar ‘sefalet ücreti’ yani asgari ücretten vergi kesilmemesi yönünde birçok kanun teklifi verdik. Ancak hepsi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. En son Grup Başkanvekillerimiz Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, ortak bir kanun teklifi vererek asgari ücretten vergi kesintisi yapılmaması konusunu tekrar Meclis’e taşıdı. İktidar olduğumuzda Türkiye’deki asgari ücret sorununu kökünden çözeceğiz. Sadece asgari ücret sorununu değil, bütün ücretlilerin sorunlarını biliyoruz ve çözeceğiz.” dedi.

“Dünyanın ucuz işgücü olduk”

Katip Üye Av. Sevda Erdan Kılıç, Türkiye’nin; yanlış ekonomi politikaları, faiz indirimindeki inat ve Türk Lirası’nın aşırı değer kaybıyla birlikte Dünya’da ucuz işgücü sıralamasında Çin’i, Avrupa’da ise Arnavutluk’u geride bırakarak “ucuz emek ülkesi” haline geldiğini kaydederek, “Asgari ücret dolar ve enflasyon karşısında sürekli değer kaybediyor. Açlık sınırının altındaki asgari ücretin alım gücü eriyor. İktidarın sürekli ücretleri baskılama politikası ile tüm diğer ücretler de asgari ücret seviyesinde eşitleniyor. Türkiye; emeklileri, kamu işçileri, çalışanları ile bir asgari ücretliler toplumuna dönüştürülüyor. Asgari ücret artık çay simit hesabına bile yetmiyor. Geldiğimiz nokta maalesef bu… Ama şunu da hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor; Türkiye’nin ekonomide bugün bu halde olmasının tek sorumlusu, ‘ben ekonomistim’ diyen Cumhurbaşkanı’dır.” dedi.

“İktidarın, asgari ücretliden bile vergi koparma sevdası…”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, her yıl Aralık ayında toplanarak bir dizi görüşmeler sonrası açıklanan “sefalet ücretinin” Cumhuriyet Halk Partisi’nin yaptığı baskılarla belli bir noktaya kadar gelmiş olsa da iktidarın, asgari ücretliden bile vergi koparma sevdası nedeniyle hiçbir zaman asgari ücretlileri memnun edecek düzeye gelemediğini vurguladı.

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bu çalışma şekliyle zaman zaman skandalların yaşandığını, işçilerin haklarının korunamadığını biliyoruz.” diyen CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Türk-İş Başkanı’nın mikrofonu açık unutarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na, ‘uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle’ diyerek işçinin alın terinin karşılığını masada bıraktığını da biliyoruz. Milyonlarca kişinin aileleriyle birlikte gözü kulağı, ilk toplantısını bugün yapacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda olacak. Buradan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin’e sesleniyorum; asgari ücretlinin alın terini masada bırakmayın.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.