CHP'li Sertel, "Rüşvet yiyen dışarıda, haberini yapan gazeteci içeride"

CHP'li Sertel, "Rüşvet yiyen dışarıda, haberini yapan gazeteci içeride"

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Can Radyo'da yayınlanan Birol Soylu ile 10. Köy programının konuğu oldu

Türkiye'de ekonomik geçim endeksi açısından zengin ile yoksul arasında bir uçurumun olduğunu dile getiren Sertel, "Bu dengesiz yapı, yardıma muhtaç insanın çoğaldığı bir kesim ve o kesime yardım yaparak oy isteyen bir zümreye dönüştü. Orta direğin çöktüğü bir yapı var.  

Neden CHP'li belediyelere tepki gösteriliyor?  Çünkü  sadece onlara muhtaç olunsun istiyorlar. Sosyal demokrat belediyelerin, ayrım yapmadan yardımda bulunmasına sinirleniyorlar. 'CHP'li belediyeler seçilirse yardımlar kesilir' diyorlardı. Ama bu süreçte CHP'li belediyelerin yardımlarını gören vatandaş CHP'ye sempati duymaya başladı. Dolayısıyla bundan rahatsız oldular" şeklinde konuştu.

"Kayınpeder, damat ekonomi berbat"

Ülke ekonomisinin doğru yönetilmediğini söyleyen Sertel, " Hazinenin teslim edildiği damadın Erdoğan'ın damadı olmaktan başka hiç bir vasfı yok. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sürecin başında bilim kurulunu oluşturdu. Ama bir ekonomi kurulu yok. Benim sloganım şu: Kayınpeder damat ekonomi berbat. Doların durumu belli. Dolar yükselince dışa bağımlı olduğumuz için doğal olarak hayat pahalılaşıyor. Bu süreçten sonra esnafın kendi gayretiyle ayakta kalabilen kalacak. Kalamayan da maalesef iflas edecek. Sürekli eleştirmeyeceğim şimdi.  CHP iktidara geldiğinde neler yapacak ondan bahsetmek istiyorum. Yabancı sermaye bu ülkeye neden gelmiyor diye bakmamız gerekiyor. Temel sorun adalet, hukuk sistemi, ülkenin hali. CHP bunları çözerse yabancı sermayenin geleceğini düşünüyorum. Bunun yanında yurt dışına giden yerli sermayenin de yurt içinde kalacağını biliyorum. Tarımı desteklememiz lazım. Turizmi geniş çepere yaymamız gerekiyor. Biz bu konuda da zayıfız. Turizmde 'her şey dahil' programlarını terk etmemiz gerekiyor. Gelen turist otelden çıkmadan ülkesine geri dönüyor. Turistlerin esnafı da görmesi gerekiyor'' dedi.

5e04aa8f-4e34-4dba-b014-0b6b8fdd6c47.jpg

"Meclisin kapalı olmasının nedeni meclisi itibarsızlaşıp, 'Meclis olamadan da  olur ' algısı yaratmak"

Normalleşme sürecinde meclisin kapalı olmasına tepki gösteren Sertel, " Erdoğan ne zaman Cuma namazına gider, insanlarla selamlaşır o zaman normale döndük derim. Benim inancım kalmadı. Bilim kurulunu da konu mankeni haline getirdiler. Sadece rantın olduğu alanlarda normalleşmeye gidiliyor. Meclis AVM'lerden daha güvenli ama AVM'ler açık meclis kapalı. Meclisin kapalı olmasının nedeni meclisi itibarsızlaşıp, 'Meclis olamadan da  olur ' algısı yaratmak. Bunun meclisi kapatmak isteyenlerin bir projesi olarak görüyorum. Bu israf ve kibir rejimini bitirmemiz gerekiyor. Çok zenginler ve çok kibirliler. Kimseyi beğenmiyorlar ve israf rejimine döndürdüler. Yoksulun halinden anlamıyorlar. Türkiye'de yaşayan binlerce insan seni 23 yıldır besliyor. Sen bu insanlara borçlusun. Senin bu insanlara kötü davranmak haddine değil" dedi.

"Rüşvet yiyen dışarıda, haberini yapan gazeteci içeride"

Sertel, İnfaz Yasası'nın gazetecileri kapsamamasını şöyle değerlendirdi: '' Şöyle bir örnek vermek istiyorum: Şimdi bir kişi 1 milyonluk bir rüşvet yiyor ve bir gazeteci  bunu görüyor ve haberini yapıyor. Rüşvet yiyen dışarıda, haberini yapan gazeteci içeride. Özgürlükleri getireceğiz diye gelen AKP 2008'den beri gazetecileri içeri almaya başladı. Ergenekon zamanında onlarca gazeteci içeri alındı. FETÖ'yü yazan, ifşa eden tüm gazetecileri içeri aldılar. Gazetecileri 4-5 yıl içeride tutup daha sonra ''Pardon, siz suçsuzmuşsunuz'' dediler. Tüm suçu FETÖ'nün üstüne attılar. Gazetecilere en büyük kötülüğü bu iktidar yapıyor. Dünyada basın özgürlüğünde 154. sıradayız. Ben utanıyorum bu durumdan. Yurt dışına gittiğimde vekillikten önce gazeteci olduğumu söylediğim zaman insanlar bize acıyarak bakıyor. Ama Anayasa Mahkemesinin doğru karar vereceğini düşünüyorum."

AKP oylarının azaldığını söyleyen Sertel, "Nasıl bir seçim sistemi isterlerse istesinler ilk seçimlerde yoklar. Hatta ana muhalefet bile olamazlar. Buna yüzde yüz eminim.  AKP'ye oy verenlerde büyük bir dönüşüm olduğunu görüyorum. Oylarının giderek yok olduğunu görüyoruz

"Cambaza bak derken cebimizi boşaltıyorlar"

Darbe tartışmalarına değinen Sertel, " Bu iktidar ekonomi konuşamaz, işsizliği tartışamaz. Tarımın, sanayinin, turizmin sorunlarını konuşamaz. Darbe konusu ile malzeme oluşturmaya çalışıyor. Zamanında darbelerden en büyük sıkıntıyı bizler yaşadık. Bunlar cambaza bak derken cebimizi boşaltıyorlar. Sürekli gündem değiştirerek başka işlerin peşinde düşüyorlar" diye konuştu.

Soma'da 301 işçinin hayatını kaybetmesinin yıl dönümü olması sebebiyle hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına baş sağlığı dileyen Atilla Sertel: "Yapılan uyarılara rağmen bu facia yaşandı. 'Burada büyük bir felaket olabilir, tedbirler yetersiz' denmesine rağmen daha fazla kömür için madenciler çalıştırılmaya devam edildi. Bugün hala iptidai ve ilkel koşullarda çalışıyorlar. Zonguldak'ta da aynı şekilde. Maden işçilerini tekmeleyenler oldu. Daha çok tekme atan bürokratın daha çok yükseldiğini gördük. Buradan bir ders çıkarmamız lazım. Soma halkının bir ders çıkarması gerekiyor. Kimin onların yanında olduğunu görmeleri gerekiyor" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.