CHP'li Sındır: AKP bir geleneği yok etti

CHP'li Sındır: AKP bir geleneği yok etti

Bergama’da 20 köy muhtarıyla bir araya gelen CHP'li Sındır, 2005 yılında Köy Hizmetleri’nin kapatılması ve 2012 yılında çıkarılan Bütünşehir Yasası’yla kırsal yerleşim yerlerindeki yaşamın kökünden sarsıldığını ve yaşamanın daha da zorlaştığını söyledi.

2005 yılında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılmasının ve sözde reform adıyla getirilen ve “devleti kırsaldan uzaklaştıran” 5000’li yasaların büyük bir yanlış olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Sındır, “Köy Hizmetlerinin kapatılmasıyla iktidar altyapıdan ve üst yapıdan kırsal yerleşimlerimizi mahrum bıraktı. Köy hizmetleri; karda, tipide köy yollarını açan, köy yollarının yapımını, bakımını, onarımını üstlenen, köylere su götüren, her türlü hizmeti götüren büyük bir yatırımcı kuruluşumuzdu. Tüm personeliyle, altyapısıyla, makinalarıyla, tüm araç ve gereçleriyle darmadağın edildi. Oysa ki Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri gibi, Karayolları Genel Müdürlüğü gibi bir kurumdu. Esasen bu kurumun tüm işlevlerinin özelleştirme uygulamaları ile devletin elinden alınmasıydı amaç!

Bu kurumun dağıtılmasıyla görevleri İl Özel İdareleri'ne devredildi. İl Özel İdarelerinin ne deneyimi var, ne yeterli kapasitesi, ne personeli, ne de yeterli finansman gücü. Böyle bir durumda köylerin ihtiyaçları İl Özel İdaresi tarafından karşılanmaya çalışılınca köyler hizmetten yoksun bırakıldı, köyler tıkandı. Köylere hizmet gidemez oldu. Köklü bir kuruluşu yerle bir eden AKP iktidarı henüz 3. yılında köye, köylüye çarpık bakışını açık bir şekilde sergiledi. Bir geleneği yok etti” diye konuştu.

kos5.jpg

“AKP İktidarı Köylere, Beldelere 2. Sınıf Muamelesi Yaptı”

İktidarın kırsal yaşama vurduğu diğer büyük darbenin Bütünşehir Yasası’yla geldiğini ifade ederek sözlerine devam eden Milletvekili Sındır, “bu kanunla büyükşehirlerdeki, köy ve belde belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırıldı, köyler ve beldeler isimleriyle mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyelerine katıldı.

AKP’nin 2012 yılında Bütünşehir Yasası’yla yaptığı şey; ‘ben yaptım oldu ve kanun çıktı.’ Köylerin yarısına kilit vuruldu, köyler boşaldı. Bu kanunla kırsal alanların; tarımsal nitelikleri yok sayılarak kentsel yerleşimlerden onları ayıran özellikleri, ayrıcalıkları, sahip oldukları ortak taşınır ve taşınmaz malları, mera alanları, diğer tüm hak ve yetkileri ellerinden alınarak şehir merkezleriyle tamamen aynı statüye getirildi. Kırsal alanların tarımsal üretim faaliyetleri sekteye uğratıldı ve köylerde artan hayat pahalılığı yaşanamaz bir hal aldı. Emlak vergisi, gelir vergisi, harçlar, su, yol, kanalizasyon vb. kamu harcamalarına katılma payları şehir merkezleriyle bir tutuldu. Köy yaşamları derinden sarsıldı, yaşam hiç olmadığı kadar zorlaştı" ifadelerini kullandı.

“İktidar Üreticiyi Toprağına Ve Köy Yaşamına Küstürdü”

2020 yılında Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle köy ve beldelerin yeniden kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alana geçebilmeleri için adım atıldığını fakat bunun asla yeterli olmadığını ve gasp edilen köy taşınır ve taşınmazlarını geri getirmediğini söyleyen Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: “AKP tam olarak bir yanlışa son vermese de, 6360 sayılı kanunla getirilen değişikliklere olan itirazlarımızı tam anlamıyla karşılamıyor olsa da; büyükşehirlerdeki mahalle statüsünde olmakla birlikte kırsal niteliğini devam ettirmekte olan yerlerde yaşayan vatandaşlarımıza uygulanan çeşitli vergi ve ödeme avantajları getiren bir düzenleme, bizim de desteğimizle kanunlaştı. Ancak bu düzenleme köylerimizin gasp edilen taşınır ve taşınmazlarını geri vermiyor ne yazık ki.

kos1.jpg

Bugün köylerimizin yaşadığı sorunların, sıkıntıların temelinde köye ve köylüye üvey evlat muamelesi yapan AKP zihniyeti var. 20. yüzyılın neoliberal politikalarının mahsulü olan iktidar üreticiyi toprağına ve köy yaşamına küstürdü, tarımı güncel siyasetin bir aracı ve oyuncağı haline getirdi. Neyse ki emeğini, alın terini bereketle harmanlayan tüm köylülerimizin yanında CHP’li büyükşehir, il ve ilçe belediyelerimiz var. Köylülerimizin ihtiyaçlarına, taleplerine tüm imkanlarıyla yetişmek için çabalıyorlar. Köylerde, yürütmenin, iktidarın boşluğunu CHP’li büyükşehir, il ve ilçe belediyelerimiz dolduruyor. İzmir'de Büyükşehir Belediyemiz de İZSU da her zaman köylülerimizin taleplerine yetişmek, köylere hizmet götürmek için insanüstü bir çaba ile çalışıyor. İlk genel seçimlerde bu iktidara son verecek, karanlık zihniyetin köy yaşamına köylüye verdiği zararların hepsini düzelteceğiz” açıklamasında bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.