CHP’Lİ YİĞİT ORMAN YANGINININ YARALARI NE ZAMAN SARILACAK

CHP’Lİ YİĞİT ORMAN YANGINININ YARALARI NE ZAMAN SARILACAK

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Temmuz ayının başında meydana gelen ve yoğun çabalar sonucu söndürülen Menderes’teki orman yangının yaralarının ne zaman sarılacağını sordu.

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, 1 Temmuz’da Gümüldür’de makilik alanda başlayan ve kısa sürede yayılarak 1000 hektarlık alanda etkili olan yangının çıkış nedeniyle ilgili iddiaları ve hasar tespit çalışmalarını Meclis gündemine taşıdı. Yiğit tarafından hazırlanan ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanması istenen önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi.
 
“İzmir'in Menderes ilçesinde, 1 Temmuz'da makilik alanda başladıktan sonra rüzgarın etkisiyle hızla yayılan ve havadan ve karadan 4 günlük yoğun müdahale sonucu söndürülen yangında 200 hektarı tarım arazisi olmak üzere yaklaşık bin hektarlık orman arazisi zarar görmüştür. Bu bağlamda;

1.      1 Temmuz’da Menderes’te başlayan ve 4 günlük yoğun mücadeleyle kontrol altına alınabilen orman yangının çıkış sebebiyle ilgili bir sonuca ulaşılmış mıdır? Bu doğrultuda yürütülen çalışmalar hangi aşamadadır?
2.      Menderes ilçesindeki makilik alanda başlayan ve Gümüldür’e sıçraması son anda engellenen yangınla ilgili hasar tespit çalışmaları ne aşamadadır? Oluşan maddi hasar konusunda bir tespit çıkarılmış mıdır?
3.      Yangında ekili arazileri, ağaçları, kovanları, tarım ve benzeri üretim araçları zarar gören üreticilerin hasarlarını karşılamaya yönelik hangi adımlar atılacaktır? Bununla ilgili bir takvim oluşturulmuş mudur?
4.      Son 20 yılda İzmir’de kaç adet orman yangını meydan gelmiş ve bu yangınlar sonucu kaç hektarlık orman alanı yanmıştır? Bu alanlardan konut yapımına ve yerleşime açılanlar olmuş mudur?
5.      İzmir’de son 20 yılda meydana gelen ve hasar gören orman arazilerinden ne kadarına tekrar ağaçlandırma yapılmıştır? Menderes’teki yanan yerlerin tekrar ağaçlandırılması çalışmalarına ne zaman başlanacaktır?”
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.