CHP'li Yüksel: "Ekonomide ne söylendiyse tersi çıktı"

CHP'li Yüksel: "Ekonomide ne söylendiyse tersi çıktı"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan A. Adayı Alaattin Yüksel, AKP Adayı Nihat Zeybekci’nin ekonomi bakanlığı döneminde Türkiye ekonomisinin en kötü günlerini yaşadığını söyledi.

Zeybekci’nin bakanlık yaptığı yıllarda ne söylediyse tam tersinin gerçekleştiğini kaydeden Yüksel, “Sayın Zeybekci ‘Kurdaki dalgalanma spekülatif’ dedi, dolar 2.92 TL’ye fırladı. ‘Piyasa dengesini bulacak’ dedi dolar 3.42 TL oldu. ‘Bunlar spekülatif ataklar’ dedi dolar 4,12 TL’ye çıktı. İzmirliler ne dediyse tersi çıkan birine nasıl güvenip kentin geleceğini emanet edecek” diye konuştu.

Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekci’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne aday olmasının ardından endişelerini dile getiren CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan A. Adayı Alaattin Yüksel, ülke ekonomisinin bugün içinde bulunduğu durumun Zeybekci’nin eseri olduğunu söyledi. Bazı AK Partili milletvekillerinin Zeybekci’nin adaylığını İzmir için fırsatmış gibi değerlendirdiğini belirten Alaattin Yüksel, “Aslında tam tersine, bu İzmir’i bitirme, AK Partili yandaşları ise kalkındırma projesidir. Asıl istedikleri İzmir’i de talana açmaktır. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik bataklığa İzmir’in de çekilmek istenmesidir” dedi.

dsc_0188.jpg

“NE DEDİYSE TERSİ ÇIKTI”

Nihat Zeybekci’nin ekonomi bakanlığı yaptığı yılların İzmirliler için referans olduğunu aktaran Yüksel şunları söyledi: “Atalarımız ‘ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’ demiş. O zaman biz de Zeybekci’nin ekonomi bakanlığı yaptığı zamana dönelim. Mayıs 2016’da dolar 2 lira 92 kuruşa çıktı. Nihat bey çıkıp ‘Kurdaki dalgalanma spekülatif’ dedi. Tam düşecek diye beklerken tersine doların ateşi yükseldi ve 3 lira 42 kuruş oldu. Ama Sayın Zeybekci çıkıp, ‘Piyasa dengesini bulacak’ ifadelerini kullandı. Peki, buldu mu? Tabii ki hayır, dolar 3 lira 82’i gördüğünde sayın bakan ’Endişemiz yok’ derken dolar 4 lirayı geçip, 4.12’de alarm vermeye başladığında ‘Bunlar spekülatif ataklar’ yorumunu yapan bizzat Nihat Zeybekci’dir. Böyle bir isme İzmir’in emanet edilmesi, kentin ekonomik anlamda da çökertilmesi demektir.”

“İZMİR AŞKI, 5 ALIP 1 VERMEKLE OLMAZ”

İzmir’in AK Parti iktidarı döneminde devlete ödenen her 5 liralık verginin sadece 1 lirasının yatırım olarak kente döndüğünü söyleyen Alaattin Yüksel, “2017 yılı Sayıştay Raporu’na göre Merkezi Yönetim bütçe gelirinin İzmir’den gelen payı 66 milyar 527 milyon 284 bin TL iken; kente bu paranın neredeyse 5’te 1’i yani 14 milyar 417 milyon 676 bin lira yatırım olarak gelmiş. İşte İzmir’e hizmet aşkından bahsedenlerin bugüne kadar İzmir’e reva gördüğü tablo budur” diye konuştu.

dsc_0255.jpg

“İZMİR İÇİN ENDİŞELİYİZ”

ABD'li araştırma kuruluşları Brookings Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan "Global Metro Monitor 2014" raporuna göre İzmir'in dünyanın en hızlı büyüyen ikinci şehri seçildiğini hatırlatan Yüksel, yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's nezdinde kredi notunun AAA olduğunu da sözlerine ekledi. Yüksel, “Bu alınabilecek en üst puandır. Yatırımcılar yatırım kararı almadan önce bu puana bakarlar. Türkiye’nin kredi notu ise maalesef Ba3 olarak açıklandı. Bu not 'yatırım yapılamaz' demektir. Türkiye ekonomisini yönetemeyen birinin İzmir’i yönetmeye talip olması bu kent adına hepimizi endişelendiriyor” dedi.

“YATIRIMLARIN TEMİNATI CHP'DİR”

Gelirinine oranla en fazla yatırım yapan kentlerin başında İzmir'in olduğunu açıklayan Alaattin Yüksel, “Kentimiz bugüne kadar birçok önemli yatırımı kendi öz kaynakları ile gerçekleştirdi. Dünyanın en gelişmiş ülkelerindeki en güvenilir kurumlarından aldığı ödüllerle yurda dönen İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde onayladığı 5 milyar 995 milyon liralık 2019 yılı bütçesinin yüzde 40'ına yakınını yani 2 milyar 359 milyon TL'yi yatırımlara ayırdı. Türkiye'de bu denli yüksek bir oranı yatırımlara ayıran başka bir belediye olduğunu sanmıyorum. Bu yatırımların artarak devam etmesinin teminatı bugüne kadar olduğu gibi yine Cumhuriyet Halk Partisi olacaktır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krize karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarına en büyük payı ayırması İzmirli seçmenlerimizin de gözünden kaçmayacaktır” ifadelerini kullandı.

ENGELLİ İSTİHDAMI ARTMALI

Engellilerin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan A. Adayı Alaattin Yüksel, engelsiz bir İzmir için CHP'li belediyelerin büyük bir özveriyle çalıştığını söyledi. İzmir'deki yaklaşık 105 bin engellinin “Engelsiz İzmir” projesi ile hayata tutunduğunu ifade eden Yüksel, toplu ulaşım araçlarından sosyal tesislere kadar bir çok alanda yapılan düzenlemelerin engellilerin yaşam kalitesini arttırdığını açıkladı. Engelli istihdamının halen istenilen düzeyde olmadığını da kaydeden Alaattin Yüksel, “Engelsiz üretim modelleri ve istihdam yaratılması konusunda yeni uygulamaların hayata geçirilmesi için çalışmalıyız. İzmir iş dünyasının da engelli istihdamı konusunda bugüne kadar gösterdiği duyarlılığı daha da arttırıması gerektiğine inanıyoruz. Engelli vatandaşlarımızı sadece bir gün değil her gün düşünerek hareket etmek ve onların refah seviyesini yükseltmek zorundayız” diye konuştu.     

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.