Çiftçi borçları faiz silinmek yerine arttırıldı

Çiftçi borçları faiz silinmek yerine arttırıldı

Tarım Kredi Kooperatifi borçlar olan ve borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin 31 Aralık 2020 öncesi borçları ile ilgili düzenleme TBMM genel kurulundan geçti. 

Faiz oranları artırılarak Ekim 2021  ve  Ekim 2022 tarihinde faizli artırımlı borç ödemesi getirilen düzenlemede tüm borcun %30 Ekim 2021 kadarda ödenmesi isteniyor. Meclisten geçen kanun da Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi alacaklarından 31/12/2020 tarihi itibariyle tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılan borçlular, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar kooperatife başvurarak  yararlanabilecekler. Kredi borçlarının yapılandırılmasında, faiz  %11 olan oran  %18, %5  olan oranı %12 çıkarıldı. Yapılandırmaya esas tutarın; defaten ödenmesi halinde borcun tamamı, taksitlendirilmesi halinde ise peşinata tekabül eden %30’u 2021 yılının Ekim ayı sonuna kadar, kalan tutarı ise 2022 yılının Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda üç eşit taksitte ödenmesi  kararlaştırıldı. CHP çiftçi için düzenlemenin faiz artırımından ibaret olduğunu söyledi.

fotograf-(1)-021.jpeg

BORÇLAR 2026’YA ÖTELENİP FAİZ SİLİNMELİYDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM de görüşülüp yasalaşan torba kanunda Tarım Kredi yapılandırılmasının sorunu çözmediği gibi faizci bir yaklaşım olduğunu belirtti. TBMM Genel kurulunda konuşan Ömer Fethi Gürer Gürer, “Tarım Kredi Kooperatiflerinin oluşumu 1935 yılında gerçekleştiriliyor. Mustafa Kemal Atatürk de Silifke'deki kooperatifin 1 nolu üyesi oluyor. Amaçlanan ne? Çiftçi için tohum, gübre, ilaç gibi desteklerin sağlanması, kredi temini ve çiftçinin kalkınmasına destek olmak. 

 Bugüne kadar Tarım Kredi Kooperatifinin 5 kez kanununu değişiyor. Son olarak 2005 yılında değişen kanunuyla Tarım Kredi Kooperatiflerinin yapısı kısmî özerkleştiriliyor. Ama öyle bir özerkleştirme ki genel müdür olarak Adalet ve Kalkınma Partisinin milletvekili atanıyor yani Kooperatifi çiftçiler tarafından yönetilmesine izin verilmiyor. Buna rağmen borçlara geldiğindeyse yapılandırma, kanun maddesiyle düzenlenecek biçimde buraya getiriliyor. Adı "yapılandırma" konuyor ama ortada bir yapılandırma yok, çünkü 5 olan faiz 12'ye, 11 olan faiz 18'e çıkarılarak borç ötelemesi yapılıyor. Yani çiftçiye burada verilen bir destek yok. Çiftçilerin bankalara, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının uzak ara ötelenmesi yönünde bir karar ne yazık ki önümüze gelmedi. Verdiğim kanun teklifi dışında diğer milletvekili arkadaşlarımızın da kanun teklifi var, "2026 yılına kadar çiftçilerin kredi borçları ötelenmeli, faizleri silinmeli." diyorsunuz. Ama Adalet ve Kalkınma Partisi her noktada "Faize karşıyım." derken burada çiftçiden yine faiz almanın peşinde. Bir yandan çiftçinin boğazına sarılıp "Elindeki parayı yapılandırırım ama daha fazlasını senden geri alırım." diyor. Çiftçi üretemiyor, kazanamıyor, bu nedenle borcunu ödeyemiyor. “ diye konuştu.

KREDİ ŞARTLARI AĞIR

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer” kredi için Şartlar ağır, kredi alırken aldığı paranın tutarına göre kefil getiriyorsunuz, iki, üç, dört kefille bu parayı alıyor; daha sonra ödeyemediği zaman kefillerle de arası çiftçinin  bozuluyor, ondan sonra tarımdan uzaklaşıyor, toprağını ekemez hâle geliyor. Pandemi sürecinde çiftçinin, besicinin borcu arttı, katlandı, sorun oluştu. Buna bir çözüm üretmemiz lazım ama bunu faize indirerek, çiftçinin borcunu öteledim anlamında aynı paranın daha fazlasını çiftçiden talep ederek olmaz. Çünkü çiftçi bu parayı ödeyemeyecek, ödeyemeyeceği yerde bu yapılandırmanın anlamı "İcraları geriye atıyorum." demektir. Yani süre sonunda çiftçi icralık olacak, traktörü, ineği, tarlası haczedilecek. Yapılandırma bunun neresinde var? Bu çiftçinin dişinin kovuğuna bile gidecek bir düzenleme değil eğer çiftçimize gerçek anlamda destek sağlayacaksak bu yapılandırmayı -söylediğimiz gibi- en az beş yıl ötesine yayarak yapmalıyız. “ dedi.

TARIM KREDİ TİCARİ İŞLETME 

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, ”Ziraat Bankası  tarım kredi kooperatifini ticari işletme sayıyor, çiftçi kuruluşu saymıyor. Çiftçi kuruluşu saymadığı için daha yüksek faiz oranı uyguluyor. Tarım Kredi Kooperatifi de zarar etmeyeyim diye çiftçilere uygulanan faizin dışında kaynak kullanım bedeli adı altında çiftçiye ek bir faiz daha uyguluyor. Eğer bu yapılandırma sonunda faiz tanımının dışında bir de çiftçiden kaynak kullanım bedeli alınırsa bu faizler yüzde 30'ları bulur ki hiçbir çiftçinin bunu karşılama şansı olmaz. Bu anlamda, yapılacak düzenlemeler de çiftçiyi destekler anlamda işlere yönelmenin gerekliliği var.” diye konuştu 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.