Çiftçiye toprağı ekmesi için gerekli destek verilmeli

Çiftçiye toprağı ekmesi için gerekli destek verilmeli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depolarda çürümeye yüz tutan patateslerini satamayan çiftçilerin sorunlarına bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.

PATATES DEPODA KALDI

Niğde’nin ülkemizde en çok patates yetiştirilen iller içinde olduğu ve yılda ortalama 830 bin ton patates üretildiğini, bu rakamın kayıt dışı ile beraber 1 milyon tonu bulduğunu belirten Gürer, “ Bu yıl yazlık patatesten para kazanamayan çiftçi kışlık patateste de umduğunu bulamadı. Üretici 1 TL’ye mal ettiği patatesi 60 kuruşa dahi satamadığından dolayı depolamak zorunda kaldı. Depolanan bu patatesler, Mart ve Nisan aylarına kadar satılmadığı takdirde çimlenme ve çürüme başlayacaktır” dedi.

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin sorunlarının her geçen gün arttığına ve stoktaki ürünü tüccarın almadığından dolayı ürün için ciddi ölçüde çürüme riskinin mevcut olduğunu belirterek, “Bu konuda TMO bir an önce alım yapmalıdır. Ayrıca üretici toprakla tohumu buluşturmakta zorlanır duruma geldi. Bu sebeple çiftçiye gerekli desteğin sağlanmasının yanında kredi borçlarının ötelenmesi ve borç faizlerinin silinmesi de gereklidir. Depolarda bulunan patates 2 ay içinde tüketilmezse yazlık turfanda patatesin çıkmasıyla birlikte depoda kalan patates çürüyecektir. Yurt dışı satım ve TMO eli ile üreticide kalan patates alınmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.