Çiğli Belediyesi, Vedat Türkali’yi andı!

Çiğli Belediyesi, Vedat Türkali’yi andı!

Çiğli Belediyesi, şair ve roman yazarı Vedat Türkali’yi andı.

Çiğli Belediyesi, şair ve roman yazarı Vedat Türkali’yi ölümünün 5. yıl dönümünde unutmadı. Çiğli Belediyesi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Eserlerinde emeğin, barışın ve demokrasinin mücadelesini veren şair ve roman yazarı #VedatTürkali’yi aramızdan ayrılışının 5. yıl dönümünde saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

e98d15oxmai19q6.jpg

Vedat Türkali kimdir?

Vedat Türkali, 13 Mayıs 1919 Samsun doğumludur. Türk senarist, şair ve roman yazarı olan Vedat Türkali’nin asıl adı Abdulkadir Pirhasan’dır. Samsun lisesinde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olmuştur.

Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesinde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951 yılında siyasi eylemleri nedeniyle tutuklanarak 9 yıl ceza almış 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kalmıştır.

Vedat Türkali, 1960 yılında Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başlamıştır. Senaristliğine devam eden Türkali, 1965 yılında yönetmenliği denemiştir. Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlık gibi romanları Türk edebiyatının en büyük eserleri arasına girmiş; daha sonra da Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm romanlarını da yazmıştır.

Türk edebiyatının usta isimlerinden olan Vedat Türkali, 29 Ağustos 2016 Pazartesi günü saat 06.00’da Yalova’da tedavi gördüğü hastanede hayata veda etmiştir. Vedat Türkali tarafından kaleme alınan son kitap ise “Tiyatro Oyunları”, AYRINTI Yayınları tarafından okuyucuların beğenisine sunulmuştur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.