Çilek projesinde üretici sayısı 28’e ulaştı

Çilek projesinde üretici sayısı 28’e ulaştı

“Kadına Ek Gelir Sağlama, Para Kazandırma, Çilek Üretimini Urla’da benimsetme ve uygulama” projesinde üretici sayısı 28’e ulaştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve Bornova Rotary Kulübü tarafından yürütülen “Kadına Ek Gelir Sağlama, Para Kazandırma, Çilek Üretimini Urla’da benimsetme ve uygulama” projesi kapsamında Urla Belediyesi Meclis Salonunda “Çilek Projesini Uygulayacak Kadın Üreticilerle Toplantı ve Çilek Projesinin Tanıtımı” gerçekleşti.

Özbek, Kuşçular ve İçmeler Mahallelerinde üç kadın üretici ile başlamış olunan projenin olumlu sonuçlanması ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığından alınan destek ile bu yıl kadın üretici sayısı 28’e ulaştı. Kırsal alanda kadın istihdamını arttırmaya yönelik yapılan çalışmada Urlalı kadınların yetiştirdikleri çilekler tezgahlarda yerini almaya başladı.

Ekonomiye katkı, bütçeye ek gelir

Mahsüllerini ikinci defa hasat eden kadın üreticiler, ürettikleri çileklerin pazarlanmasını ve satışının olmasının heyecanını yaşarken, pazar değeri yüksek olan çileğin bütçelerine ek gelir sağladıklarını söylediler.

“ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ GÜLÜYOR”

Yapılan tanıtım toplantısında konuşan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, çiftçilikte kadının yerinin çok kıymetli olduğunu, ürettikleri ürünlere evlatları gibi baktıklarını belirtti. Uyar; üç kadınla başlanılan bu projede bu seneki sayının 25’e ulaştığının da altını çizerek şunları söyledi;

“İlk geldiğimize elimizde bir stratejik plan vardı. Çok kapsamlı bir plandı bu. Urlamızda uygulanan birçok projede bu planın parçasıdır. Sivil Toplum Kuruluşlarında Yerel Yönetimlerle birlikte olmasıyla güzel çalışmalar meydana çıkıyor. Enginar Festivali’nde tezgahlarda Urla çileğini gördüğüm andaki sevincimi anlatamam. Üreten çiftçimizin yüzü gülüyor. Pazara çıkıyorlar, ürettikleri ürünlerini satıyorlar ve evlerine para götürüyorlar. Kadını evinden çıkarıp sosyal hayata katmak ve bununla birlikte ekonomiye katkı sağlamak bizler için çok önemlidir. Bir kooperatif kurup örgütlenmeniz gerekiyor. Biz Kadın Üretici Kooperatifini kurduk. Kadınlarımız evlerine para kazanarak gidiyorlar” 

Biz kırsaldan ve yerelden kalkınacağız. İnsanımızı yerinde refaha kavuşturacağız. İnsanlarımız büyükşehirlerde perişan olmadan, yerinden, yurdundan olmadan hayatlarını devam ettirecekler diyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aysel Özkan; “Yarımada da diğer yerlere yaptığımız gibi her türlü desteği veriyoruz. Ürün çeşitliliğini arttırmak içinde Urla’da çilek projesine başladık. Verdiğimiz her destekle Yarımada’yı tanıtmaya çalışıyoruz. Biz alım yaparak da çiftçimize destek oluyoruz. Çiftçimizin mutlaka örgütlenmesini istiyoruz. Kooperatifler altında mutlaka örgütlenmeniz gerekiyor. Çünkü şahısla alım yapamıyoruz ama bir kooperatiften alım yapabiliyoruz. Siz üretmeye devam edin, biz destek olmaya hazırız” şeklinde konuştu.

Bornova Rotary Kulübü Başkanı Yılmaz Doğanca; “Kadınlar toplumun mihenk taşıdır. Kadının olduğu yerde her şey olur, olmadığı yerde de hiç bir şey olmaz. Urla’da da üç tane cengaver kadın çıktı ve bu güzel projeye onlarla birlikte başladık. Bunun takibini çok iyi yaptık ve çok güzel sonuçlar aldık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ÇİLEK ÜRETİCİSİ MEMNUN

İlk çilek üreticilerinden olan İpek Işık ise “bugün yüzüm gülüyor, çok mutluyum emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İlk bu işe girdiğimde korkuyordum. Üretemem, üretirsem satamam diye korku vardı içimde. Ama meyvemi elime aldığımda bam başka oldu her şey. Çileğimi bir kere alan onun kokusunu ve tadına aldı mı bir daha geliyor almaya. Ciddi anlamda satışlarım çok iyi gidiyor. Elimde olsa daha çok dikerim, çünkü verimi aldıkça istek de artıyor” ifadelerini kullandı.

ÇİLEK TARLASINA ZİYARET

Meclis Salonu’nda gerçekleşen tanıtım toplantısının ardından Kuşçular Köyü’ne gidilerek çilek üretim bahçesi gezilerek, üretime başlayacak olan çiftçilere üretici Fatma Az tarafından bilgi verildi.

Ziraat Mühendislerinin verdikleri bilgilere göre dikimini gerçekleştirdiğini, verim aldıktan sonra yüzlerinin güldüğünü ve ürettiklerinden çok güzel para kazandığını ifade eden Fatma Az;  “Pazarlamada hiçbir sıkıntı çekmedik. Kadın Üretici Pazarı’nda da sattım çileklerimi. İlk mahsulü aldık, bu ikinci mahsulümüz. Oğlum çilek ekelim bu tarlaya diye geldiğinde, oğluma kızdım. Bu tarlada nohut bile olmuyor, çilek nasıl olsun dedim. Allah’a şükür şimdi mis gibi çileklerimiz oldu. Mühendislerimize çok teşekkür ediyorum. Her hangi bir olumsuzlukta hemen gelip yardım ediyorlar. Hiçbir zaman bizi yalnız bırakmadılar” dedi.

Tarlaya girer girmez mis gibi çilek kokusunun etrafa yayıldığını söyleyen Başkan Sibel Uyar; “şu tablo beni çok mutlu etti. Çilekler olmuş. Üreticimizin yüzü gülüyor. Tam da istediğimiz bu. Kadınlarımız da üretsin, ürettiğinde para kazansın. Her zaman söylediğim gibi tarlalarınız satmayın. Her zaman üretin. Bizler size destek olmaya hazırız” şeklinde konuştu 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.