Çin Malları Küresel Pazar Payını Yüzde 13.8'e Yükseltti

Çin Malları Küresel Pazar Payını Yüzde 13.8'e Yükseltti

Küresel bazda pazar oranını arttıran Çin malları yüzde 13.8'e yükselerek 1960'lardan bu yana pazarda görülmeyen bir hakimiyet kurdu.

Küresel pazar payı olarak 1960'ın sonlarından beri geçilemeyen oranı Çin malları 12,3'ten 13,8'e çıkararak geçti aynı zamanda dünya ihracat rekortmeni oldu.

Birlemiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından açıklanan verilere göre, Çin dünya çapında ihraç ettiği mallar 2015 yılı içerisinde büyük artış gösterdi. Çin mallarının 12,3 olan küresel pazar payı geçen yıl büyük artış göstererek yüzde 13,8 seviyesine yükseldi. Çin'in yakaladığı küresel pazar payını en son 1960 sonlarında ABD yakalamıştı. Ekonomistler böyle büyük bir orana yaklaşabilenin Çin malları olmasını, ülkedeki işçi maaşları dolar bazında yükselme gösterdiği için düşünmüyorlardı. Ülkedeki işçilik maliyeti son on yıl içerisinde beşte bir seviyesinde yükseliş göstermişti. Uzmanlar Çin'e nazaran işçiliğin daha düşük ücretlerle karşılanabileceği Vietnam'ın Çin'in küresel pazar payını kıracağı yönünde beklenti içindeydiler.

Cin-mallari

45 gün derlerse o iş 45 günde biter

Danimarka merkezli gümüş üreticisi bir şirketin Çin'deki Genel Müdürü Frederik Guitman, Çin'in yerine hiçbir ülkenin konulamayacağını söyleyerek, üretimin güvenilir şekilde ilerlemesinin işçilik maliyetlerinin düşük olması kadar büyük bir önem taşıdığını söylüyor. Guitman, Çin'de, üretim konusunda bir işin 45 gün süreceği söylenirse 45 gün içerisinde biteceğini vurguladı.

Dünya ihracat şampiyonu konumunda olan Çin, dünyaya olan bağımlılığını azaltmayı iç talebi artırmak yoluyla hedefliyor. Çin'in ihracat şampiyonu olması bir yanıyla da hükümet tarafından ihracat işiyle uğraşan şirketlere yaptığı destekte yatıyor. Üstelik hükümet tarafından ihracatçılara yapılan desteğin yanı sıra yapılan yeni bir düzenlemeyle, makina üreticileri en başta gelmek üzere belli sektörlerdeki firmalara vergi indirimi getirmeyi planlıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.