Çin'de Sanayi Kârı 7 Ayın Ardından Yükselişte

Çin'de Sanayi Kârı 7 Ayın Ardından Yükselişte

Çin'de üretim yapan sanayilerin kârları, 7 aydır süren düşüş döneminden çıkarak yükselişe geçti. Öte yandan sanayilerde, stok çoğaldı, borca giriş oranı arttı.

Çin sanayisinin, düşüşte olan karları yedi ayın ardından ilk defa yükseliş dönemine girerek artış gösterdi. Öte yandan Çin sanayisinde stoklar arttı, sanayi şirketleri daha fazla borcun altına girdi.

Çin'de sanayi şirketlerinin Ocak-Şubat döneminde kar tablolarındaki oran 2015'in aynı dönemindeki orana göre yüzde 4.8 artarak 780.7 milyar Yuan'a (120 milyar Dolar) yükseldi. Yükselmeden en çok karlı çıkan sektörler; petrol işleme, elektrikli ev ve iş cihazları ile gıda şirketleri oldu. Toplamda ise 41 sanayi sektöründen 28'inin karı yükselmiş oldu. 2015'te yapılan analizlerde Çin sanayisi 2014'e göre yüzde 2.3 gerileyerek son 7 yılın en alt seviyesini görmüştü.  Çin Ulusal İstatistik Bürosu, karların düşüşte olduğu dönemde Çin sanayisindeki şirketlerinin borçlarının yüzde 5.5 artarak 54 trilyon Yuan gibi büyük bir rakama ulaştığını belirtti.

Çin sanayisi hakkında bu yılki verilerin sunulmasının ardından konuyla alakalı olarak açıklama yapan Çin Ulusal İstatistik Bürosu; sanayi sektörlerinin çok fazla sorunla karşı karşıya olduklarını belirterek, özellikle maden ve hammadde ile uğraşan sanayi firmalarının karlarında büyük düşüşler olduğunu ifade etti. Öte yandan bürodan yapılan açıklamada karşılaşılan bir diğer zorluk da stok baskılarının genel olduğu söylenerek, geçen yılın aynı dönemine göre düşük baz etkisinden yararlanıldığını açıkladı.

Verimsiz kamu kuruluşlarında reform yapılacak

Ulusal Halk Kongresi'nin üst düzey yetkilileri bu ay içerisinde Beijing'de toplanarak, verim alınmasında yetersiz kalan kamu kuruluşlarının, hükümetin bu yıl büyümeyi 6.5 üzerinde büyümeye engel olmayacak şekilde, iyileştirilmelere devam edileceğini söylemişlerdi. Beijing toplantısında, kamu kuruluşlarına yönelik reformların işten çıkarmaya neden olmayacağı da açıklandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.