Çip uygulaması için  son iki hafta! İzmirli hayvan sahipleri uygulamayı nereden yaptıracak?

Çip uygulaması için son iki hafta! İzmirli hayvan sahipleri uygulamayı nereden yaptıracak?

Evcil hayvanlarını 31 Aralık'a kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmayanlara 3 bin 642 lira idari para cezası verilecek. İzmirli vatandaşlar uygulamayı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve özel veterinerliklerden yaptırabilecek.

Yeni yılın başlamasıyla hayata geçirilecek evcil kedi ve köpekler için dijital kimliklendirme projesi kapsamında, 31 Aralık'a kadar evde yaşayan hayvanlarına mikroçip taktırmayanlara 3 bin 642 lira idari para cezası uygulanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, Hayvanları Koruma Kanunu gereğince kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını 31 Aralık'a kadar dijital kimliklendirme (PETVET-Ev Hayvanı Kayıt Sistemi) yöntemiyle kayıt altına aldırmaları gerekiyor.

Düzenlemeyle ev hayvanı sahipleri, kedi, köpek ve gelinciklerinin kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri Bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne bildirmekle yükümlü tutulmuşlardı.

Bakanlıkça sürdürülen dijital kimliklendirme uygulamasıyla 1 Ocak 2021'den bu yana ülke genelinde 427 bin 682 kedi, 349 bin 811 köpek ve 14 gelincik olmak üzere 777 bin 507 ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı.

MİKROÇİPE İŞLENEN BİLGİLER

kedilere-cip-zorunlulugu-3862.webp

Mikroçip uygulamasıyla hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişilerin bilgileri kaydediliyor.

Ayrıca aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor.

Kedi, köpek ve gelinciklere derialtı mikroçip uygulanıyor ve el terminali aracılığıyla okunabiliyor. Artık sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin sahibi el terminaliyle okunarak tespit edilebilecek. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın tüm hastalık geçmişi kayıt altına alınacak.

İZMİR'DE NEREDE ÇİP TAKTIRILIYOR?

63939a104e3fe114f0416f6c.webp

31 Aralık 2022 tarihine kadar çip taktırılarak kayıt altına alınacak hayvanlar için İzmir'de İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile özel veteriner kliniklerinde çip taktırma hizmeti verilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.