ÇMO Teknik Sorumlusu Akdoğan: Aşırı hava olayları artacak

ÇMO Teknik Sorumlusu Akdoğan: Aşırı hava olayları artacak

TMMOB İzmir Çevre Mühendisleri Odası Teknik Sorumlusu Selma Akdoğan, bu sabah saatlerinde Çeşme Ilıca'da yaşanan aşırı hava olayına ilişkin açıklama yaparak iklim krizi etkilerine dikkat çekti.

ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - Çeşme Ilıca, sabah saatlerinde iklim krizi etkilerinden olan aşırı hava olayına sahne oldu. Çeşme Germiyan’da etkili olan karla karışık dolu yağışı ve fırtına nedeniyle Ilıca Sahili beyaz büründü.

aw864208-01-001.jpg

Konuya ilişkin olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iklim krizine işaret ederek “Çeşme'nin Germiyan-Ildırı-Ilıca bölgesinde fırtına, dolu ve karın etkili olduğu bir afet yaşadık. İtfaiyemiz yolda kalan araçlara, çatı uçması, sundurma çökmesi gibi olumsuzluklara anında müdahale etti. Nisan'da bu görüntüler... İklim krizi kapımızda değil hayatımızda” dedi.

content-konak-3.jpg

Konuya ilişkin olarak görüşünü aldığımız TMMOB İzmir Çevre Mühendisleri Odası Teknik Sorumlusu Selma Akdoğan ise, dolunun özellikle ilkbahar ve yazın ilk aylarında şiddetli oraj ve fırtınalarla görülen, genel olarak çapları 5-50 mm arasında değişen, bazen de çok daha büyük buz parçacıklarının oluşturduğu bir yağış biçimi olduğunu dile getirerek “1925-2014 yıllarını kapsayan bir araştırmaya göre şiddetli dolu olaylarının, gün içerisinde öğleden sonra ve akşam saatlerinde daha yoğun olmak üzere, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında, bu mevsimlerden de özellikle Mayıs ve Haziran aylarında daha çok görüldüğü kayıt altına alınmıştır” dedi.

"ÖNLEM ALINMALI"

İklim değişikliği ile birlikte aşırı hava olaylarının sıklığının artacağının altını çizen Akdoğan şunları aktardı; “İklim değişikliği ile birlikte aşırı hava olaylarının artması beklenmektedir. Buna bağlı olarak dolu olaylarının görülme sıklığı ve şiddeti de artacaktır. Ani hava olaylarına karşı kritik altyapı tesislerinin güçlendirilmesi, erken uyarı sistemleri kullanılarak yetkili kurumların önlem alması ve vatandaşın bilgilendirilmesi önem taşımaktadır.”

aw864208-02-002.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.