Çocuklarda özgül öğrenme güçlüğüne dikkat!

Çocuklarda özgül öğrenme güçlüğüne dikkat!

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Serkan Süren, öğrenmeyi etkileyen, “özgül öğrenme güçlüğü (disleksi)” olarak adlandırılan, tıbbi bir durumun varlığından, birçok ebeveynin haberdar olmadığını açıkladı.

Özgül öğrenme güçlüğü hakkında bilgi veren VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniğinden Uzm. Dr. Serkan Süren, “Çocuğunuz oyunlarda ve günlük hayat ile ilgili becerilerde oldukça iyiyken okum-yazmada zorlandığını fark ediyorsanız, çok daha zor şeyleri yapabilirken bir satır önce okuduğu kelimeyi bir sonraki satırda yanlış okuyor ise, eğitim hayatının başından itibaren öğretmenlerden ‘aslında çok zeki ama…’ ile başlayan cümleler duyuyorsanız, bu durumları ‘haylazlığa’, ‘tembelliğe’, ‘gamsızlığa' bağlama modasına uymadan önce, bir kez daha düşünün!

 

Arkadaşları için kolay olan okuma ve yazmanın onlar için kâbusa dönüşmesine seyirci kalırsanız, eksik/yanlış/yavaş okumasını veya çirkin/özensiz el yazısını, daha çok çalışması için baskı kurarak veya ceza vererek çözmeye çalışırsanız, bir arpa boyu yol alamayacağınız gibi ona haksızlık edeceğinizin, farkında olun! Yetersizlik duyguları ile boğuşan çocuğunuzun önce sizden (aileye her konuda karşı gelmeye başlamak), sonra okuldan (okul fobisi, sabahları karın ağrıları) en son kendinden (özgüven kaybı, düşük benlik algısı) soğumasına, izin vermeyin” dedi. 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.