Çocuklarda varolan uçak korkusuna dikkat

Çocuklarda varolan uçak korkusuna dikkat

Çocuk-Ergen Psikoterapisti Uzman Psikolog Merve Demir, uçak korkusunun yetişkinlerdeki kadar sık olmasa da bazı çocuklarda da görülebildiğini açıkladı

Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Çocuk-Ergen Psikoterapisti Uzman Psikolog Merve Demir, çocuğun uçaklar ve uçuş hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasının uçağa binmekten korkmasına neden olabileceğini belirterek, "Yaşıtlarından duyduğu uçak kazaları ile ilgili korkutucu hikâyeler de çocuğu etkileyebilir. Çocuklar anne ve babalarının tepkilerini model alırlar. Anne ya da babasının uçağa binmekten korktuğunu gören çocuk da korkmaya başlayabilir" dedi. 


Türbülansın yoğunluk, basınç, nem, sıcaklık ve hareket yönüne bağlı olarak hava kütleleri arasında meydana gelen hava hareketleri olduğunu, Türbülans sırasında uçakta sarsıntılar olabileceğini anlatan Demir, "Ancak uçaklar türbülanslara dayanıklıdır.

Çocuk türbülansın ne olduğunu bilmiyorsa, bu sarsıntıları uçağın düşmesi olarak yorumlayıp paniğe kapılabilir. Bu da çocukta uçuş fobisine sebep olabilir. Özellikle uçak kazaları ile ilgili filmler, videolar izleyen çocuklar uçuşu tehlikeli olarak algılayabilirler. Seyahat öncesi aileler stresli olabilir. Çocukları yolculuğa hazırlamak, erkenden havaalanına gelmek, sıra beklemek gibi durumlar hem ebeveynleri hem de çocukları strese sokabilir. Bu da uçuş korkusunu tetikleyebilir.” diye konuştu. 


Çocuk-Ergen Psikoterapisti Uzman Psikolog Merve Demir, uçak korkusu konusunda ailelere ise şu önerilerde bulundu;


Çocuğunuz uçağa binmekten korkuyorsa, öncelikle onu sakince dinleyin. Korkusunu anlamaya çalışın. Uçuşla ilgili yanlış ya da eksik bilgilerini düzeltin. Uçuşun nasıl olduğunu, nasıl güvenlik önlemleri alındığını çocuğa açıklayın. Örneğin; pilotların özenle seçilmiş ve iyi eğitilmiş kişiler olduklarından ve uçakta bir yedek pilotun bulunduğundan bahsedin. Uçakların kule ile iletişim halinde olduklarını anlatın. Uçuş öncesi uçakların birçok teknik kontrollerden geçtiklerini söyleyin. Çocuğa uçağın güvenli bir ulaşım aracı olduğu mesajını verin.

 

Uçuşu çocuğun uyku düzenine göre ayarlamaya çalışın. Çünkü uykusuz kalmak çocuğunuzun daha endişeli olmasına sebep olacaktır. Uçuş öncesinde çocuğun hareket edip, enerjisini boşaltmasını sağlayın. Uçuş öncesinde, çocuğunuzla birlikte havaalanındaki pencereden uçakların inip kalkışlarını izleyin. Ona her gün binlerce uçağın bu şekilde inip kalktığını anlatın. Uçuş sırasında kaygısını azaltabilecek şeylere yöneltin: oyun oynamak, kitap okumak, film izlemek gibi. Kendi kaygınızı kontrol edin. Sakin kalmaya çalışın.”
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.