ÇOCUKLARINIZI TEKNOLOJİ KURBANI ETMEYİN

ÇOCUKLARINIZI TEKNOLOJİ KURBANI ETMEYİN

Eylül Ayça Karakuş yazdı

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte birçok şey yediden yetmişe hayatımızda yerini değiştirdi. Yetişkin bireyler olarak bizler bile çoğu zaman teknolojik aletlerin saatlerce esiri olurken çocuklarımız için daha da kötüsünü geleceğini fark edemeden hayatımıza internet, oyunlar, sosyal medya hesapları sinsi bir hastalık gücü kök saldı. Peki bizler bu süreçte neler yaptık, bu süreci nasıl yönettik gelin beraber okuyalım.

Aile olmak, aile olabilmek...

Örnek bir aile olabilmenin önemini her geçen gün daha çok anlıyoruz. Çocuklarımızı yetiştirirken onları sağlıklı bir çatı altında yetiştirmek ve onların bir birey olduğunu unutmamak gerçekten çok kıymetli...

Geçmiş yıllara dönüp baktığımızda çocuklarımız kısıtlı imkanlarla büyümüştü ama sevgi dolu, samimi ve güvenli bir yaşam alanları vardı. Mesela benim çocukluğum sokaklarda geçmişti. İp atlayarak, yakar top oynayarak, saklambaç oynayarak mahalle aralarında koşturarak çocukluğumu geçirdim. Oyun arkadaşlarım vardı. Tüm oyun arkadaşlarımın adı dün gibi aklımdadır hala... Susadığımız zaman ya da acıktığımız zaman evimizin yolunu tutmazdık. Kimin annesi bize bir ikramda bulunmuşsa onu yerdik. Acaba bu yiyeceği yersem, bu suyu içersem başıma kötü bir şey gelir mi diye düşünmezdik. Çünkü bizler en temiz yılların çocukluğunu yaşadık. Ama şimdi öyle mi? Maalesef değil! Hepimiz çocuklarımızı gözümüzden sakınır olduk. Aman çocuğum kimsenin elinden bir şey yeme, aman kimseyle konuşma diye diye nesil yetiştiriyoruz. Peki bundan bir yirmi yıl sonra insanlık nereye gidecek, hiç düşündünüz mü? Her geçen gün korkularımız nedeniyle yozlaşan bir toplum oluyoruz ne yazık ki...

Ve böylesi endişeli, kaygılı ruh haliyle sağlıklı aile olabilmek gerçekten çok zor. Çocuklarımızı dışarıdaki tehlikelerden koruyalım derken evdeki en büyük teknoloji tehlikesine ittiğimizin farkında bile değiliz.

Çocuklarımızın ellerine verdiğimiz tabletler, telefonlar o an için durumu kurtarıyor gibi olsa da özü öyle değil işte. Çocuklarımıza en büyük kötülüğü yapan maalesef biz anne babalar oluyoruz. Sonra çocuğun elinden tableti, telefonu alamayınca da çocuğa internet bağımlısısın sen diyoruz. Her çocuğun kendine özel bir alanı elbette olmalı ama o özel alanda çocuğun gelişimini engelleyecek etkenler olmamalı. Özgüven eksikliği olan, kendini ifade edemeyen, soğuk ekrandan başını kaldırmayan çocuklarla, gençlerle yol almamız takdir edersiniz ki mümkün değil. Tehlike çanları çalıyorsa, aman dikkat! Tehlike çanlarını duyduğun an harekete geç ve lütfen çocuğun için doğru bildiğin yanlıştan vazgeç.

Bu anlamda bilinçli olan ve çocuğunu sevgiyle büyüten tüm ailelere sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Aile olmak kolay ama aile olabilmek meşakkatli bir iş. Aileyi aile yapan en önemli şey ise gerçek sevgidir.

Sevginin var olduğu ve ömür boyu o sevginin yaşatılacağı mutlu ailelerimiz olmadı dileğiyle...

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.