COP28'in ev sahibinden Esad'a zirve daveti

COP28'in ev sahibinden Esad'a zirve daveti

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, önümüzdeki Aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılacak iklim zirvesine davet edildi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı yıl sonunda ev sahipliği yapacağı COP28 iklim zirvesine davet etti.

BAE’nin Şam Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından paylaşılan iletide, COP28’e katılım için Esad’ın, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan tarafından davet edildiği belirtildi. Suriye devlet haber ajansı SANA da söz konusu paylaşımı teyit etti.

Bir COP28 sözcüsü, Reuters’e e-postayla gönderilen bir açıklamada, “COP28, dönüşüme açık çözümler üreten kapsayıcı bir COP sürecine kendini adadı. Bu, ancak odada herkes varsa gerçekleşebilir” dedi.

esad-990x556.jpg

Aralık ayında Dubai’de yapılacak zirveye dünya liderlerinin, diplomatların, özel sektörün ve STK’ların katılması bekleniyor.

Acımasız bir iç savaşa dönüşen sokak protestolarına yönelik ölümcül müdahalelerin ardından Esad’ı 10 yıldan fazla bir süredir izole eden diğer Arap devletleri, Suriye’ye yeniden yaklaşıyor.

6 Şubat’ta Suriye ve Türkiye’yi vuran yıkıcı depremin ardından ikili diplomatik ilişkiler hız kazandı. Geçen hafta Arap Birliği Suriye’yi yeniden kabul etti ve Suudi Arabistan Cuma günü Cidde’deki Birlik zirvesine Esad’ı davet etti.

BAE’nin de aralarında bulunduğu Arap ülkeleri aktif olarak Şam’la bağlarını yeniden kurmaya çalışırken ABD bu duruma şüpheyle yaklaşıyor. Kısa süre önce ABD tarafından yapılan bir açıklamada Esad’ın Arap Birliği’ne yeniden kabulünde bir yarar görmediğini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.