Corona virüs, Kalp Hastalığı Riskini Arttırıyor

Corona virüs, Kalp Hastalığı Riskini Arttırıyor

Özel İzmir Egepol Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Işık Erdoğan, kalp hastalıklarına karşı uyardı

Covid-19 enfeksiyonunun yaşlı, erkek, hipertansiyonu, şeker hastalığı, kalp yetmezliği olan, sigara içen, kilolu hastalarda daha ağır seyrettiğini belirten Dr. Işık Erdoğan, bu risklerin varlığının hastaların aynı zamanda enfeksiyona yakalanmalarını da kolaylaştırdığını belirtti. Kalp hastalarında, kronik akciğer hastalığı olanlara göre enfeksiyonun daha ağır seyrettiğini ve Covid-19 pnömonisi olan hastaların %20 ile 40’ında kalp tutulumu olduğunu dile getiren Dr. Erdoğan, kalp tutulumu olan hastaların ölüm oranları %40’a ulaşırken, kalp tutulumu olmayanlarda ölüm oranının %4,5 seviyesinde kaldığını da ifade etti.

KALP SAĞLIĞINI BOZUYOR

Corona virüsün kalp sağlığını farklı şekillerde etkilediğini kaydeden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Işık Erdoğan, “Covid-19, miyokardit dediğimiz kalbin pompalama gücünü azaltan, kalp yetmezliğine neden olan kalp kasının bir çeşit iltihabi hastalığına yol açıyor. İkinci etkisi ise kalp damar hastalıklarının artması, kalp krizlerinin tetiklenmesi yönünde. Çünkü kanın pıhtılaşmasına yol açıyor, pıhtılaşmadaki artış özellikle altta yatan damar hastalığı olan kişilerde kalp krizini tetikliyor. Aynı etki ile inme riski de artıyor. Önemli bir başka kardiyak etkisi ritm üzerine. Hem miyokardit durumunun etkisi hem de tedavide kullanılan hidroksiklorokin gibi ilaçlar hayati sonuçları da olabilen ritm bozukluklarını, kalp durmasını tetikliyor” dedi.

ETKİSİ UZUN SÜRÜYOR

Corona virüsün artık uzun dönem kardiyak etkilerinden de söz edilmeye başlandığını ifade eden Dr. Işık Erdoğan, virüs tedavisi olan ve iyileşen hastalarda uzun dönemde kalp hastalığı gelişmesine ilişkin risklerin süregeldiğinin gözlendiğini belirtti.

Erdoğan, şunları söyledi: “ Covidin uzun süreli etkilerini izlemek için geniş hasta sayıları ile elde edilen veriler gerekmekle birlikte, Covid-19 hakkındaki derlenen bilgilerimize göre kanın pıhtılaşma eğiliminde artışın ve enflamatuar sürecin (yangı) hastalık iyileştikten sonra da uzun süre devam ettiğini göstermekte. Hastalık iyileşse bile vücutta enflamasyon dediğimiz iltihabi olayların ve kandaki kolay pıhtılaşma halinin devam etmesi nedeniyle, kalp krizi, kalp yetmezliği ve ani ölüm gibi risklerin artabileceği düşünülmektedir. Hasta, corona virüsten iyileşse bile, kalp damar hastalıkları konusunda riski devam etmektedir”

Kalp hastalığı bulunan ve Covid-19 tedavisi gören kişilerin, mutlaka kardiyoloji uzmanı tarafından takip edilmesinin ve düzenli kalp kontrollerinin yapılmasının önemini vurgulayan Egepol Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Işık Erdoğan, bu hastaların kullanmakta oldukları kan sulandırıcı ilaçlar başta olmak üzere, kalp yetmezliği, ritm bozukluğu ile ilgili tedavilerine de mutlaka devam etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.