Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO 70'inci yıl kutlamalarına katılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO 70'inci yıl kutlamalarına katılacak

NATO'nun misyonu üzerindeki tartışmalar son dönemde yoğunlaşırken, NATO 70'inci yılını kutlamaya hazırlanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un “NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti” değerlendirmesi gölgesinde gerçekleşecek NATO toplantı 3-4 Aralık tarihlerinde İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilecek. Zirveye günler kala Türkiye'nin Baltık devletleri ve Polonya için hazırlanan Savunma Planı'na onay vermediğinin ortaya çıkması ittifak içinde yeni bir gerilim kaynağı olmuştu. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre,  Ankara, bu kararı, YPG'nin tehdit olarak tanımlandığı Türkiye Savunma Planı belgesinin yayımlanmasına, ABD'nin de aralarında olduğu 8 müttefikin izin vermemesi üzerine almıştı. Türkiye'nin Savunma Planı belgesinin yayımlamasının PYD/YPG ile iş birliği yapan ABD açısından ciddi bir sorun oluşturabileceği değerlendirmesi yapılırken Türkiye kendisi için hazırlanan planı onaylanmadan başka planı onaylamaya sıcak bakmadığı belirtiliyor. Öte yandan, NATO zirvesi öncesi Türkiye, İngiltere, Almanya ve Fransa; Suriye konulu 4'lü liderler zirvesi kapsamında Londra'da bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Suriyeli mültecilerin geri dönüşü için hazırlanan Güvenli Bölge İmar Planı ve bu planın gerçekleşmesi için gereken finansal ihtiyacı muhataplarıyla paylaşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem dörtlü zirve hem de NATO zirvesi sırasında yapacağı konuşmalarda, NATO'nun Suriye'de daha fazla rol oynaması, Türkiye'nin güvenliğine daha çok destek vermesi gibi unsurları öne çıkaracağı belirtiliyor.

“FIRSAT VERMEYELİM”

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin Bursa'daki etkinliğine katılanlara telefonla seslendi. Erdoğan, “Tek beklentimiz şu; sağdan soldan, değişik yönlerden aramıza sızmak, bizi bölmek isteyenlere en ufak fırsat vermememiz gerekiyor. 2023'e çok daha güçlü bir şekilde hazırlanacağınızı biliyorum” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.