Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na Kanal İstanbul tepkisi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na Kanal İstanbul tepkisi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Kanal İstanbul açıklamalarına tepki gösterdi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Kanal İstanbul'un başbakanlığımdan öncesine dayanan bir geçmişi vardır. Biz bu projeyi seçim kampanyasında milletin huzuruna sunduk ve onay aldık. Kanalın uzunluğu 45 km, taban genişliği 275 metre, derinliği 21 metreye yakın olacaktır. Bünyesindeki iki limanı bir yat limanı, 7 köprüsü, 2 demiryolu ve 2 hafif raylı geçişi ile Kanal İstanbul dünya çapında bir eser olacaktır. Yaklaşık 10 bin kişiyi istihdam edeceği bu yapını güzergâhı da belirlenmiştir. ÇED raporu tamamlandı ve askıya çıktı. AYM çevrenin başvurusunu reddetmiştir. Bu projenin kararı verilmiş, süreci başlatılmış ve belirli bir aşamaya da gelinmiştir. Hazırlıklarımız tamamlanmak üzeredir. İnşallah bununla ilgili de ihaleye çıkılacaktır. Bu büyük projeyi devletimize ve milletimize herhangi bir yük getirmeden, yap-işlet-devret modeliyle, oldu ki bulamadık milli bütçeden bunu yapmak sureyitle hayata geçireceğiz. "

"Muhalefetin detsek olmasından memnuniyet duyarız. Ama onlar biz bunu yaptırmayız yapanlara da parasını ödemeyiz diyecek kadar akıl ve mantık dışı bir yere savruluyorlar. Bu çocukların kendi aralarında evcilik oynarken bile etmeyeceği bir sözdür. Öyle ya karşı çıkıyorsanız hesabınızı, kitabınızı alternatiflerinizi ortaya koyar bizi de milleti de ikna edersiniz mesele biter. Kimi bunu hangi parayla yapacaksın diyor, halbuki proje yap-işlet-devret ile olacaksa bizim cebimizden para çıkmayacak. Milli bütçeden bunu yapar mıyız? Eyvallah yaparız. Kaynakları bellidir. Kimi çevre ve deprem diyor halbuki bu konuda 56 kurumdan olumlu görüş alınmıştır. Kimi de gereksiz diyor. CHP tarihi boyunca ülkemizin her projesine böyle diyerek karşı çıkmış ve takoz koymaya çalışmıştır."

"CHP kafasının FSM köprüsünde Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde İstanbul Havalimanı ve yüzlerce projedeki tutumunu milletimiz biliyor. Kanal İstanbul'u deniz trafiğinin bir alternatifi olarak planlıyoruz. Geçtiğimiz yıl İstanbul Boğazı'ndan 41 bin gemi geçti.  İstanbul'un böylesine yoğun bir deniz trafiğini kaldıramadığı herkes görebilir. Tabii gözleri olup görmeyenlere bu gerçekleri kabul ve ikrar ettirmek pek mümkün değildir. Sadece son 2 yılda Boğaz'da irili ufaklı 41 gemi kazası yaşandı. Kanal İstanbul'un ön çalışmalarındaki bütçesi 75 milyar civarındadır. Çanak Kale boğazına göre İstanbul Boğazı'nda 4 kat daha fazla kaza yaşanıyor. "

"Türkiye'nin bu projeden elde edeceği gelir maliyetini kısa sürede çıkaracağı gibi kalıcı gelir kaynağı da olacaktır. Yerini hayat alanları açıyoruz. Kanal İstanbul'un Montrö sözleşmesiyle de herhangi bir alakası yoktur. TAMAMEN Türkiye'nin bir su yolu olarak faaliyet gösterecek ve işletilecektir. İstanbul bu proje ile çok daha fazla kıymetlenecektir. "

"İnanın bunların İstanbul sevdası diye bir dertleri yok. Ve nasıl olduysa İstanbul'da bir Büyükşehir belediye başkanlığını aldılar ama İstanbul seçimini Ak Parti kazandı çünkü meclis kahir ekseriyetiyle Cumhur İttifakı'nda bunu iyi anlamamız lazım. Çıkmış İstanbul'a böyle bir kanal gereksiz diyor. Bunun kararını verme yetkisi sana ait değil. Biz bunun kararını verdik. Senin böyle bir yetkin yok, bu İBB Meclisi'ne aittir. Adımlarımızı attık atıyoruz, yola kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Biz bu işi yapacağız. Kurumların görevi, devletin adlığı karara uygun şekilde kendi sorumluluk alanlarında üzerlerine düşeni yapmaktır. Görevini ihmal eden hesabını millete ve hukuka muhakkak verecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.