Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Terörle mücadelemiz bütün kararlılığıyla devam edecek"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Terörle mücadelemiz bütün kararlılığıyla devam edecek"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Terörle mücadele konusunda 2019'da çok ciddi yol alındığını, Türkiye'deki terörist sayısının 500'lere indiğini belirtti.

Oktay, "İnşallah bizim terörle mücadelemiz, bütün kararlılığıyla devam edecek ve inşallah bu annelerimiz de çocuklarına kavuşacaklar. Zaten bizim hem içerideki hem dışarıdaki hem Kıran harekatlarımız diğer taraftaki Pençe harekatlarımız da dahil baktığınızda terör örgütünün nerede olursa olsun yani gelip de kendi yerimizde bizi vurmasını bekleme gibi bir lüksümüz yok." diye konuştu.

Terör örgütlerine, "Dünyanın neresinde olursanız olun biz geliriz." dediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şunları söyledi:

"Bunu FETÖ için de söyledik, PKK için de söyledik, DEAŞ için de söyledik ve gereğini yapıyoruz. Dolayısıyla biz annelerin çocuklarına kavuşmalarıyla ilgili yapabileceğimiz her konuda gereğini yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Ümit ediyorum ki bu annelerimiz en yakın zamanda çocuklarına kavuşurlar ve yine ümit ediyorum ki Türkiye'deki sivil toplum örgütleri ve her bir siyasi parti bunu HDP başta olmak üzere söylüyorum bu annelerin yanında olurlar."

"FETÖ ile mücadelede zerre taviz verilmedi"

FETÖ ile mücadele konusunda da bilgi veren Oktay, kamudan 125 bin 678 kişinin ihraç edildiğini anımsattı. Bu doğrultuda, 2 bin 761 kurum ve kuruluşun da kapatıldığını anlatan Oktay, "Bütün diğer çalışmalar yapılırken, terörle mücadele kapsamında da FETÖ ile mücadelede zerre taviz verilmedi." dedi.

OHAL Komisyonu oluşturulduğunu ve komisyon kararlarının idari yargıya açıldığını aktaran Oktay, "OHAL Komisyonu, bugüne kadar 98 bin 300 karar vermiş durumda. Komisyona 126 bin 300 başvuru yapılıyor. Bu 126 bin 300 başvurunun 3 bin 500'ü hakkında ön inceleme kararı veriliyor, geriye kalanla ilgili de 98 bin 300 karar veriliyor. Bu toplam verilen karar içerisinde 9 bin 600'ü kabul ediliyor. Yani yaklaşık yüzde 9,7 gibi 9,8 gibi bir oran bu." bilgisini verdi.

Burada hiçbir şeyin ajite edilmesine asla müsaade etmemek gerektiğine dikkati çeken Oktay, "OHAL Komisyonu'nda son derece bağımsız, son derece net, son derece bilgiye dayalı karar veren bir yapı var, süreç var. Dolayısıyla o devam ediyor, önü de açık bunun. Yani yüzde 78'i tamamlanmış durumda müracaatların." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 92 bin kişinin tutuklandığını, bunların yaklaşık 27 bininin tutukluluk hallerinin devam ettiği bilgisini paylaşan Oktay, şunları söyledi:

"25 ülkeden 112 kişinin ülkemize sınır dışı edildiğini görüyoruz. Yani diğer ülkelerden bize iade edilmek üzere. Bu ülkelere baktığımızda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var, 17 kişiyle Suudi Arabistan var, Azerbaycan, Moldova, Kosova, Malezya, Bahreyn, Gabon, Bulgaristan, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Ukrayna, bir kişi ile Amerika Birleşik Devletleri var, Belarus, Irak, Karadağ, Sri Lanka, Sudan, Tayland, Yunanistan, Rusya, Kuzey Makedonya, Peru ve Kamboçya. Aslında bu bir taraftan da bu mücadelenin nasıl devam ettiğini gösteriyor. Yani baktığınızda, bütün her şeyi ile arkasında duran ülkelerin bile bir şekilde sınır dışı etmek durumunda hissettiği bir şeyi görüyorsunuz."

Tüm görüşmelerinde, FETÖ konusunun gündeme geldiğini ve FETÖ'nün sadece Türkiye için bir risk olduğunu düşünmediklerini, örgütün bulunduğu her ülke için risk oluşturduğunu dile getiren Oktay, Moldova'nın da 7 kişiyi iade ettiğini ve ülkede bulunan okulların Maarif Vakfına devri ile ilgili çalışmalarının bulunduğu bilgisini paylaştı.

Oktay, okulların kapatılması veya Maarif Vakfı'na devredilmesinin kendileri için büyük önem taşıdığını ifade etti.

FETÖ'den bahsederken, çok ciddi uluslararası boyutta faaliyeti olan bir terör örgütünden bahsettiklerine vurgu yapan Oktay, "Burada hiçbir an zafiyete müsaade etmeyecek bir terör örgütü var. Yani 'ciddi yol aldık rahatlayalım' dediğinizde anında harekete geçebilecek bir terör örgütü olduğu için bu mücadele aynı ciddiyette ve aynı hızla devam edecektir ve devam ediyor da." dedi.

İadeler konusunda en az yol alınan ülkenin Amerika Birleşik Devletleri olduğunun altını çizen Fuat Oktay, şunları kaydetti:

"Kendilerinin olduğunda dünyanın hangi ülkesi olursa olsun, ayağa kaldıran bir yapı neredeyse tonlarca belge sunulmasına rağmen 251 şehidimizin katili olan ve 2 bin 200'ün üzerindeki vatandaşımızı yaralayan, ülkeye milyarlarca dolarlık zarar veren, onlarca demiyorum yüzlerce milyar dolarlık ülkeye zarar veren, ekonomik anlamda alternatif maliyetlerini de düşündüğünüzde bir terör örgütü lideri ve avanesini kendi ülkesinde barındıran Amerika Birleşik Devletleri de var hala. Ama mücadelemiz de sonuna kadar devam ediyor, hala da bununla ilgili görüşmelerimiz en üst düzeyde ve her seviyede devam ediyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.