Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan Başkanlık Videosu

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan Başkanlık Videosu

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan Başkanlık Sistemine dair video paylaşıldı. Videoyu Cumhurbaşkanı başdanışmanlarından solcu kimliğiyle tanınan Mehmet Uçum sundu.

Erdoğan, 15 Ağustos 2015 günü Rize’de yaptığı konuşmada “İster kabul edilsin ister edilmesin, Türkiye’nin yönetim sistemi bu anlamda değişmiştir. Şimdi yapılması gereken bu fiili durumun hukuki çerçevesinin yeni bir anayasa ile netleştirilmesi, kesinleştirilmesidir” demişti.

O konuşma, yeni anayasa yapım sürecinin başlangıç adımı olmuştu ve yeni anayasanın da bir ‘sistem değişikliği’ mantığı ile yapılmak istendiğini ortaya koymuştu. O günden beri AK Parti’de, Başbakanlık’ta ve Cumhurbaşkanlığı’nda hummalı bir anayasa ve başkanlık sistemi çalışması yürüyor.

Söz konusu çalışmaların Cumhurbaşkanlığı’ndaki anahtar isimlerinden biri ise Mehmet Uçum. 1965’te Kars’ta doğan Uçum, liseyi Kars Endüstri Meslek Lisesi’nde ve üniversiteyi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudu. Solcu olduğu, 16 yaşında tutuklandığı bilinen Uçum, insan hakları ve demokrasi alanındaki çalışmaları ile biliniyor. “Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları” adlı sivil inisiyatifte yer alan Uçum, çözüm sürecinde Akil İnsanlar heyetinde de görev almıştı. Uçum, 7 Haziran’da AK Parti Kars Milletvekili olarak parlamentoya girmesine karşın, 1 Kasım seçimlerine girememişti. Halen Cumhurbaşkanı’nın başdanışmanları arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve AK Parti’deki yeni anayasa çalışmalarının ortak ismi olan Uçum, ilginç bir adıma imza attı. Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde, kısa videolar kaydeden Uçum, bu videoları “Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi” başlığı altında popüler video sitesi youtube.com sitesinden yayınlamaya başladı. Son üç günde Uçum’un koordinatörü Yakup Özbilen’e ait YouTube kanalına 12 video yüklendi. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin uzaktan eğitim derslerini andıran videolar, kamera, montaj, yapım gibi konular açısından Cumhurbaşkanlığı iç yapımı.

EN UZUNU 8 DAKİKA

Şimdilik en kısası 2 dakika 41 saniye, en uzunu 8 dakika 6 saniye olan videolarda Uçum, fonda Cumhurbaşkanlığı binasının bir kanadının ve Millet Camisi’nin göründüğü bir odada, tek başına kamera karşısına geçerek şu sorulara yanıt veriyor:

1-) 2007 Cumhurbaşkanlığı seçiminde oluşan 367 krizi hangi sonuçları doğurdu?

2-) Yeni anayasada kuvvetler ayrılığı nasıl şekillenecek?

3-) Yeni anayasa ihtiyacı var mı? Buna bağlı olarak başkanlık sistemi gerekli mi?

4-) Yeni anayasa ve başkanlık sisteminde halkın yönetime katılımı nasıl olacak?

5-) Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderlik tanımı nedir?

6-) Her dönemde bürokratik oligarşi ve kurumların üstünlüğü tartışmaları var, yeni anayasada bu meseleler çözülebilecek mi?

7-) Yeni anayasa ve başkanlık sistemi ile düşünülen geri çağırma hakkı ve emredici vekâlet nedir?

8-) Başkanlık sistemi kapsamında yasama ve yürütmede piramit yapı nedir?

9-) Mevcut sistemde seçilmiş cumhurbaşkanı ve seçilmiş hükümetin koordineli çalışabilmesi her dönem mümkün mü?

10-) Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı’nın yetkileri nasıldır?

11-) Türkiye demokratik bir ülke değil mi? Neden sistem değişikliği gerekiyor?

12-) Yeni anayasa yapım süreci nasıl gerçekleşiyor?

Türkiye’yi dolaşıp konferanslarda, salon toplantılarında yeni anayasa ve başkanlık sistemini anlatan Uçum’un ‘Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi’ videolarının hukukçular açısından önemli bir tartışma sürecini başlatması bekleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.